RICE PAPER "POUCHES" FILLED WITH SPINACH, ROASTED BEETROOT AND A BASIL-ALMOND PESTO
Jednym z moich ulubionych ostatnio połączeń smaków, jest pieczony burak z bazylią. Miękki, lekko słodkawy i soczysty burak, w połączeniu z tymi niezwykle aromatycznymi listkami zyskuje całkowicie nowy wymiar smaku.
Uwielbiam ten duet w prostej, świeżej sałatce z dużą ilością łagodnej w smaku zieleniny, takiej jak szpinak czy roszponka. Najczęściej zajadam to wszystko w towarzystwie jakiejś dobrej oliwy z oliwek albo zimno-tłoczonego oleju. Ale postanowiłam teraz, pójść o krok dalej i zaserwować go w nieco mniej pospolitej formie ciekawej przekąski, która będzie i ładnie się prezentować i będzie też wygodna do konsumpcji. Zdecydowałam więc, to wszystko w "coś" zawinąć, opcji było kilka, zarówno na sam "materiał", jak i sposób wykonania. I tak, po kilku próbach powstały te małe fikuśne "sakiewki".
Z wyglądu, przypominają trochę chińskie pierożki "dim sum", ale powłoka "sakiewek" jest o wiele delikatniejsza. A środek, skrywa pyszne, świeże nadzienie, w którym lekko słonawe bazyliowe pesto z migdałami, wspaniale komponuje się z kostkami buraka i listkami szpinaku.
Danie to świetnie nadaje się na lunch, lekką kolację lub jakąś specjalną okazję, gdy podamy je w formie przystawki.
Polecam i zapraszam na portal "Hello Zdrowie", gdzie znajdziecie szczegółową recepturę ich wykonania (o tutaj).
Smacznego ☺
One of my favorite food pairings recently is beetroot with basil. Soft, slightly sweet and juicy beetroot, matched with those extremely aromatic leaves gets a new, amazing dimension of flavor.
I love to eat this duo in a simple, fresh salad with plenty of mild tasting greens such as spinach or lamb's lettuce and in the company of some good olive oil or cold-pressed oil.
But now, I've decided to go one step further and serve it in a less common form of an interesting snack, which will be pretty and convenient for consumption. So I decided to wrap it in something, I had several options on my mind, on what to use and how to fold it. So, after several attempts I finally created those little "pouches".
They look a little bit like Chinese "dim sum" dumplings, but their coating is much softer and delicate. The center is filled with delicious, slightly salty basil-almond pesto, which fits perfectly with beet cubes and spinach leaves.
This dish is perfect for lunch, light dinner or a special occasion, as an appetizer. The recipe was created for a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here.
Enjoy ☺
Zdjęcie boskie))
ReplyDeletewow, nie tylko przepis świetny, ale i te zdjęcia... prze-genialne! <3
ReplyDeleteZjawiskowe!
ReplyDeleteZdjęcia fantastyczne, przepis zrobiłam ale papier ryżowy był niezjadliwy, reszta ok
ReplyDeleteDzięki :) p.s. A z jakiego powodu Twój papier ryżowy był niezjadliwy? Jeśli był np. za twardy, to znaczy, że był za krótko moczony... prawidlowo przygotowany jest bardzo miękki i całość je się bardzo dobrze
Deletepo namoczeniu papieru i zapakowaniu sakiewek papier zrobił się miękki i ciągnął się jak glut.
ReplyDeletemoże coś źle zrobiłam ale wszystko było wg instrukcji,
บริการเกมสล็อตออนไลน์ปี 2022 เกมให้เลือกเล่นมากกว่า 1,000 เกมsuperslot ทางเข้า สล็อตออนไลน์ ซุปเปอร์สล็อต ซุปเปอร์สล็อต78
ReplyDelete