AUTUMN PORRIDGE WITH SPICY PUMPKIN MOUSSE, PEAR, PERSIMMON AND FRESH CRANBERRIES
Owsianka przepełniona jest aromatem orzechów laskowych, bo ugotowana na mleku z nich zrobionym.
Do tego osłodzona słodkim musem dyniowym bogatym w korzenne przyprawy.
A całość, wykończona jest kwaskowatą, świeżą żurawiną, która wspaniale odświeża jej smak. Polecam gorąco☺
SKŁADNIKI ( 2 porcje ):
- 1,5 szklanki płatków owsianych, zwykłych lub bezglutenowych
- 2,5 szklanki mleka z orzechów laskowych lub innego ulubionego
- 1 porcja korzennego musu z dyni
- świeże owoce: żurawina, gruszki, jabłka, persymona/kaki
- sos karmelowy z daktyli lub ulubiony syrop (opcjonalnie)
- podprażone i posiekane orzechy włoskie lub laskowe
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane wsypujemy do garnka, dodajemy mleko, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut na małym ogniu, aż mocno zgęstnieje. Owoce, można pokroić i wrzucić do gotującej się owsianki lub posypać nimi już taką ugotowaną. Tak samo z musem z dyni, można go zagotować w owsiance lub polać nim owsiankę w misce. Wszystkie metody są ok. i wybierzcie taką, która Wam najlepiej pasuje. Podajemy gorącą od razu po przygotowaniu.
Smacznego ☺
Sweet, thick, warming breakfast in our colorful autumn menu☺
Porridge is filled with the aroma of hazelnuts, because it's cooked with hazelnut milk. Then sweetened with pumpkin mousse which is rich in waring spices. And all of that is finished with a tangy, fresh cranberries, which wonderfully refresh the taste of the oatmeal. It's really a must-try in autumn☺
INGREDIENTS (2 servings):
- 1.5 C oats, regular or gluten-free
- 2.5 C hazelnut milk, or other favorite plant milk
- 1 portion of spicy pumpkin mousse
- fresh fruits: cranberries, pears, apples, persimmon / kaki
- caramel-date sauce, or your favorite sweetener (optional)
- walnuts or hazelnuts (toasted and chopped)
PREPARATION:
I like my porridge very dense and do not cook it too long. I cook the oast with milk for a moment, then cover the pot and set it aside for a moment, until the oats will thicken. But of course you can make it more traditionally and cook it longer, until very thick. Fruits can be cut and tossed into boiling porridge or sprinkled on top of the cooked porridge in a bowl. The same thing with the mousse, you can cook it along with the porridge or pour it over the porridge in a bowl. Serve it hot immediately after preparation.
Enjoy☺
Oooo gdzie można dostać świeżą żurawinę!?
ReplyDeletew moim pobliskim warzywniaku już się pojawiła, myślę, że na jakimś targu u siebie w mieście powinnaś ją też już dostać, a jak nie to za niedługo pewnie będzie w większych marketach ;)
DeleteAle super, dzięki <3
Deletematko bosko jaki ten blog jest cudowny i dlaczego dopiero teraz go odkryłam
ReplyDeletebłogosławmy grupę co jedzą polscy weganie na fejsie <3
:D amen
Deletewygląda po prostu mistrzowsko!
ReplyDeletePiękne, klimatyczne zdjęcia i wspaniała owsianka, po jej zobaczeniu już wiem, że koniecznie w najbliższym czasie muszę zaopatrzyć się w żurawinę, bo nigdy nie próbowałam świeżej. Na mleku z orzechów laskowych w połączeniu z dynią - wyobrażam sobie ten bogaty smak! :)
ReplyDeletewarto, świeża żurawina jest pyszna i trzeba się spieszyć bo pojawia się na krótko niestety...
Deletew tym musie jestem zakochana, a dziś jeszcze zachwyciłaś mnie owsianką i tymi magicznymi zdjęciami, ahhh <333
ReplyDeletewyśmienity przepis!
ReplyDeleteTyle dobra w jednej miseczce :).
ReplyDeleteJest w niej wszystko, co uwielbiam jesienią. Muszę sobie taką zrobić :)
ReplyDeleteMniam,mniam. Ile dobroci
ReplyDelete