VEGAN STRAWBERRY MILKSHAKE WITH COCONUT WHIPPED CREAM
Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć przepisów z truskawkami, bo to nie jest jeszcze ostatnia propozycja, jaką przygotowałam ;)
Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć przepisów z truskawkami, bo to nie jest jeszcze ostatnia propozycja, jaką przygotowałam ;)
Zamarzył mi się gęsty i kremowy milkshake truskawkowy. Do jego przygotowania wykorzystałam jeden z moich ulubionych patentów, czyli namoczone nerkowce.
I tak jak niedawno prezentowałam na blogu bananowy milkshake, przygotowany bez użycia mleka, tak i teraz nie ma tutaj żadnego mleka w dosłownym tego znaczeniu. Jest za to coś, z czego się je robi, czyli orzechy nerkowca. Ale nic tu nie trzeba odcedzać ani specjalnie wcześniej przygotowywać. Orzechy te, po namoczeniu blendują się tak dobrze, że nie jest to konieczne, a zabieg ten zapewnia właśnie wyjątkową gęstość i kremowość takiego napoju. Dodatkowo wzmacnia to zamrożony banan, który także naturalnie wszystko dosładza. Do tego spora ilość, świeżych słodkich truskawek oraz szczypta wanilii.
Ale to nie wszystko. Postanowiłam trochę jeszcze poszaleć z dodatkami i stworzyć iście rozpustny milskhake. I tak na jego czubku wylądowała gęsta bita śmietana kokosowa, oblana słodkim gęstym sosem czekoladowym. Można ją wyjadać łyżką, zmieszać z milkshakiem lub wciągnąć zaraz po jego wypiciu.
Mowię Wam... nigdy wcześniej nie piłam wegańskiego "szejka", który byłby tak kremowy i gęsty i tak niesamowicie pyszny. Food porn i food-gazm w jednym...
SKŁADNIKI ( 2 duże porcje):
MILKSHAKE:
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
- 500 g świeżych truskawek
- 1 zamrożony banan
- 1/4 łyżeczki wanilii w proszku
BITA ŚMETANA KOKOSOWA:
- 1 puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu
SOS CZEKOLADOWY:
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 1 łyżka surowego kakao
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na milkshake umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładko. Rozlewamy do szklanek bądź słoików.
Następnie z puszki mleka kokosowego wyciągamy łyżką tylko jego stałą część (wody nie używamy), wkładamy ją do wąskiego, wysokiego naczynia, dodajemy ksylitol i miksujemy ręcznym blenderem z końcówką do ubijania piany. Umieszczamy ją na górze przygotowanych porcji milkshake'a. Można to zrobić łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
Na końcu mieszamy składniki na sos i polewamy nim bitą śmietanę. Najlepiej jest spożyć go od razu. Jeśli jednak chcemy to zrobić później, należy przechować wszystkie składniki osobno w lodówce i dopiero bezpośrednio przed konsumpcją je skomponować. Milkshake znacznie gęstnieje podczas przechowywania w lodówce, zamienia się wtedy bardziej w gęsty mus, który nadal doskonale smakuje, ale jeśli jednak chcemy go wygodniej wypić bez dodatkowego rozrzedzania, wtedy najlepiej jest przygotować go bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego ☺
p.s. po zrobienu łapać natychmiast za porcję, bo zniknie zanim się zorientujemy ;)
I hope that you don't have enough strawberries yet, cause this is not the last recipe that I prepared with them ;)
I dreamt about thick and creamy strawberry milkshake. So when I finally decided to make it, I used one of my favorite tricks for creaminess, which is using soaked cashews.
Recently I posted a recipe for a banana milkshake, where I didn't use any milk, and now there is no milk either, just soaked cashews. These nuts blend so well that it is not necessary to drain them after mixing, and this way you get a very unique density and creaminess in this kind of beverage. Besides that I added a frozen banan which also gives creaminess and also adds sweetness. All of that mixed with a large amount of sweet strawberries and a pinch of vanilla.
But that's not all. I decided to make a truly decadent treat. So I finished it with a thick, sweet coconut whipped cream, covered with a sweet, simple chocolate sauce. You can eat this topping with the spoon, mix it in the milkshake or drink it with a straw at the end.
I tell you ... this is the best vegan milkshake I've had. It's so incredibly creamy and sweet. Food porn and a food-gasm combined together.
INGREDIENTS (2 large servings):
MILKSHAKE:
- 1/2 cup cashew nuts (soaked overnight)
- 500 g fresh strawberries
- 1 frozen banana
- 1/4 tsp dried vanilla
COCONUT WHIPPED CREAM:
- 1 can coconut milk (chilled in the fridge, for at least 1 day)
- 2 tbsp xylitol
CHOCOLATE SAUCE:
- 2 tbsp date syrup
- 1 tbsp raw cacao powder
PREPARATION:
Place milkshake ingredients in a blender cup and mix until smooth. Pour into glasses. After that, scoop out the solid part of the coconut milk (leave the water, you won't need it) place it in a high, narrow container, add xylitol and mix with a whisk. Put it on top of the milkshake. This can be done with a spoon or with a special pastry decorating sleeve.
At the end mix the ingredients for the sauce and pour it on top of the whipped cream. It's beest to drink it right away. But if you want to do it later, it is best to store all the ingredients separately in the fridge. Milkshake significantly thickens in the fridge, it turns into a thick mousse that still tastes great. But if you want to drink it easily, then it is best to prepare it just before serving.
Enjoy ☺
Wow that looks incredible! Soaked cashews are great for creaminess, so I'm sure this is super rich and delicious :) Love your photos, they look so enticing!
ReplyDeletethank you so much Jane :)
DeletePrześlicznie to wygląda :)
ReplyDeletedzięki :)
DeleteTruskawek nigdy dość ;) Szczególnie z Twoich przepisów!
ReplyDeletehttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
o matko! foodgazm!
ReplyDeleteNazwa tego bloga nie jest przypadkowa. Kolejne zdjęcia, kolejny zachwyt. A kubki smakowe krzyczą :D.
ReplyDeletedzięki wielkie :D
Deleteo mamo!!! to wygląda bosko <3 aż zaśliniłam klawiaturę!! :D nazwa Twojego bloga idealnie pasuje do przepisów, które tutaj wstawiasz - food porn 100% :)
ReplyDeleteThis looks so delicious! Love your food photography and details, really helps,
ReplyDeletethank you so much for sharing