OVERNIGHT OATS WITH STRAWBERRIES
Znacie historię "Bircher Muesli"? Stworzył je ponad 100 lat temu szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner, który w leczeniu swoich pacjentów, kładł duży nacisk na dietę opartą na jak największej liczbie świeżych warzyw i owoców oraz innych, jak najmniej przetworzonych potrawach. Oryginalnie bircher muesli składało się z namoczonych przez noc w wodzie i soku z cytryny płatków owsianych, do których następnego dnia dodawany był jogurt lub śmietanka oraz starte jabłko.
Z czasem coraz bardziej popularne, weszło na stałe w menu śniadaniowe w wielu krajach. Przyrządzane jest na setki różnych sposobów. Na zachodzie nazywane jest po prostu "overnight oats" i zasada jego przygotowywania nie zmieniła się do dziś.
Dla mnie to stała pozycja śniadaniowa w okresie letnim. Tak jak uwielbiam rozgrzewające właściwości gorącej owsianki zimą, to w lecie nigdy jej nie gotuję. Płatki namaczam w wielu rodzajach domowego mleka roślinnego, a dodatki dopasowuję na różne sposoby i w zależności od tego jakie owoce akurat są w sezonie.
Taka owsianka to doskonałe, sycące śniadanie, które też idealnie nadaje się do zabrania ze sobą do pracy. Dziś zapraszam na wersję truskawkową. Jest pyszna i słodka, choć nie dosładzam jej już żadnym syropem, dodatek rodzynek i słodki mus truskawkowy mi wystarczają. Do tego kilka ciekawych dodatków i pyszne, letnie śniadanie gotowe. Polecam
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 1/2 szklanki płatków owsianych (50 g) *
- 3/4 szklanki domowego mleka migdałowego (180 ml)
- 2 łyżki rodzynek lub posiekanych daktyli
- 3 łyżki truskawkowego dżemu z chia
- garść posiekanych truskawek
- szczypta wanilii w proszku
- liofilizowane maliny lub truskawki
- ziarna kakaowca
- posiekane migdały
* użyj bezglutenowych, jeśli go unikasz
PRZYGOTOWANIE:
Wsypujemy płatki owsiane do 0,5 L słoika, dodajemy mleko, rodzynki, wanilię i mieszamy. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia dodajemy truskawkowy mus, owoce i dodatki.
Smacznego ☺
Do you know who created "Bircher Muesli"? It was created over 100 years ago, by a swiss physician Maximilian Bircher-Benner, who treated his patients with a diet based on fresh fruits, vegetables and other unprocessed meals.
Bircher muesli, originally consisted of soaked oats (soaked overnight in water and lemon juice), to which there were added yoghurt or cream and some grated apples.
Over time, they become more and more popular and became a staple in the breakfast menu in many countries. It's made in many different ways. In western countries they are also known as "overnight oats" and the principle of its preparation has not changed to this day.
For me, it is a perfect summer breakfast. I love the warming properties of hot porridge in cold months, but in summer I never cook it. I soak the oats in many types of plant milk and add different toppings and fruits.
This is an excellent, filling breakfast, which is also ideal as a takeaway meal, which you can take to work. Today I present a strawberry version. It is delicious and sweet, but it doesn't contain any processed sweeteners, raisins and the chia jam make it sweet enough. Of course you can add the syrup if you prefer it more sweet. On the next day just top it with some fresh fruits and favorite toppings and enjoy.
INGREDIENTS (1 serving):
- 1/2 C porridge oats (50 g) *
- 3/4 cup homemade almond milk (180 ml)
- 2 tbsp raisins or chopped dates
- 2 tbsp strawberry chia jam
- a handful of chopped strawberries
- a pinch of dried vanilla
- freeze-dried raspberries or strawberries
- raw cacao nibs
- chopped almonds
* use gluten-free oats if you avoid gluten
PREPARATION:
Place porridge oats in a 0.5 L jar, add raisins, vanilla, milk and stir. Seal the jar and leave in the fridge overnight. In the morning add chia jam, fresh strawberries and other favorite toppings. Eat it straight away or take it with you and eat for lunch.
Enjoy ☺
Na zimno jeszcze nie jadłam :) Akurat zdążę na jutro zalać płatki!
ReplyDeletena pewno zrobię je w Twojej wersji :) zresztą często przyrządzam owsiankę w podobny sposób ;)
ReplyDeletebardzo często jem taką owsiankę, nie lubię na ciepło :)
ReplyDeleteJadłam w tradycyjnej wersji, ale truskawkowej jeszcze nie ;)
ReplyDeleteIdealne śniadanie! Na pewno wypróbuję ten przepis :)
ReplyDeleteZdjęcia wyglądają tak apetycznie, że musiałam spróbować :D Co prawda zrobiłam troszkę po swojemu wykorzystując składniki, które miałam w domu. U mnie wyglądało to tak: płatki owsiane, domowe mleko kokosowo-owsiano-ryżowe, rodzynki, truskawki, banan, płatki kukurydziane. Wyszło przepysznie, dzisiaj jadłam drugi dzień z rzędu. To taka miła odmiana od nudnej owsianki :)
ReplyDeletesuper, brzmi pysznie, cieszę się, że przepis się podoba :)
DeleteNigdy nie jadłam owsianki :)
ReplyDeleteOwsianka to fajny pomysł na szybkie śniadanie, więc z chęcią wypróbuję Twoją wersje. :)
ReplyDeleteJa jednak wolę gotowaną
ReplyDelete