PINEAPPLE CHUTNEY
Ten chutney jest boski. Jeśli jesteście chutney'owymi fanami, to ten na bank Wam zasmakuje. Jest idealnie wyważony, słodki smak ananasa przeplata się tu z kwaskowatym octem i pikantną czarnuszką.
A nawet jeśli nigdy żadnego nie przyrządzaliście, to warto spróbować. Poczęstowałam nim moją prawie stuletnią babcię, której tak zasmakował, że poprosiła mnie, abym zostawiła jej słoiczek ;)
Taki chutney to przysłowiowa "kropka nad i" dla wielu potraw. Będzie idealnym dopełnieniem potraw z grilla, burgerów, pieczonych warzyw i dań kuchni indyjskiej. Doskonale nadaje się też na codzienne kanapki, które dzięki niemu zyskają więcej charakteru. Również można by posmarować nim pizzę lub po prostu używać jako dip do nachos lub surowych warzyw. Naprawdę sprawdzi się w dużej liczbie dań, dlatego polecam od razu zrobić większą ilość.
Na podstawie tego przepisu
SKŁADNIKI (na ok. 600 g chutney'u):
- 700 g miąższu z ananasa (2 ananasy ważące po 800g)
- 2 cebule (200g)
- 6 łyżek octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki jasnego cukru muscovado (50 g)
- 3/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw "curry"
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 szklanki wody (50 ml), opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Obieramy ananasa/y, kroimy w plastry, wykrawamy twardy środek, a resztę siekamy w kostkę. Obieramy i siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, przygotowujemy wszystkie przyprawy.
Wrzucamy wszystkie składniki do garnka (oprócz wody), nakładamy pokrywkę i podgrzewamy wszystko na średnim ogniu.
Gdy zacznie bulgotać, nastawiamy minutnik na 20 minut, od czasu do czasu mieszamy aby się nie przypalił. Po 20 minutach odkrywamy garnek i gotujemy następne 20 minut, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodajemy odmierzoną ilość wody (u mnie obyło się bez niej). W międzyczasie wyparzamy 3 małe lub 2 średnie słoiki.
Gdy chutney jest już gotowy, miksujemy go częściowo ręcznym blenderem, następnie przelewamy gorący go do słoików, zakręcamy i ustawiamy je do góry dnem. Pozostawiamy je tak na kilka godzin, do ostygnięcia. Następnie przekładamy go do lodówki.
Chutney zaczynamy jeść po tygodniu, im dłużej postoi tym ma lepszy smak. Przechowujemy go w lodówce do 2 tygodni. Jeśli chcemy zrobić większą ilość na dłuższe przechowywanie, należy go zapasteryzować.
Smacznego ☺
This chutney is divine. If you are chutney fan, you will love it. It is perfectly balanced, sweet taste of pineapple combines with the acidic vinegar and spicy black cumin.
And even if you've never prepared a chutney, give this one a try. I served it to my grandmother, who is almost 100 years old, she loved it so much, that she asked me to left her a jar ;)
This chutney is a finishing touch for many dishes. It will be the perfect complement to grilled dishes, burgers, baked vegetables, indian dishes. It's also ideal for everyday sandwiches, it can even be spread on pizza, or simply used as a dip for nachos or raw vegetables. It's really a great complement for many meals, so it's worth to make a bigger batch, that will last you longer ;)
Based on this recipe
INGREDIENTS (for approx. 600 g of chutney):
- 700 g pineapple flesh (from 2 pineapples weighing 800g each)
- 2 onions (200g)
- 6 tbsp apple cider vinegar
- 1 garlic clove
- 1/3 C light muscovado sugar (50 g)
- 3/4 tsp pink himalayan salt
- 1 tsp black cumin seeds
- 1,5 tsp "curry" powder
- 1/3 tsp ground turmeric
- 1/3 tsp ground ginger
- 1/4 C of water (50 ml), optionally
PREPARATION:
Peel the pineapple/s, cut them into slices, remove the hard middle part, and chop the rest. Peel and chop the onion, press the garlic, prepare all the spices.
Put all the ingredients in a pot (except water), cover it with a lid and set the medium heat.
When it starts to bubble, set the timer for 20 minutes, stir it occasionally. After 20 minutes remove the lid and simmer for another 20 minutes over low heat, stirring occasionally. If necessary, add a measured amount of water (I didn't add any). In the meantime, sterilize 3 small or 2 medium jars.
When the chutney is ready, blend half of it with a hand blender, then pour it into jars, seal them and put them upside down on a wooden board. Leave them for few hours to cool down. Then put them in the fridge.
Start eating the chutney after one week. The longer it will stand, the better taste it will have. Store it in the fridge for up to 2 weeks. If you want to make a bigger amount, for longer storage, you should pasteurize it in jars.
Enjoy ☺
Ciekawy, jeszcze nigdy takiego nie próbowałam... Bardzo bym chciała podać go do jakiegoś dania, tym bardziej taki ananasowy :)
ReplyDeletemmm no apetycznie :) do zrobienia i spróbowania. dziękujemy za inspirację! pozdrawiamy :)
ReplyDeletecoś wspaniałego!
ReplyDeleteSzukałam dodatków na grilla i trafiłam tutaj! Ten przepis brzmi fantastycznie, właśnie robię listę zakupów. Nie przepadam za curry, a właściwie w ogóle go nie lubię i szkoda mi go kupować skoro nie używam. Obejdzie się bez tego? ;)
ReplyDeletedziękuję :) główny smak chutneyu to słodki ananas, a curry tylko go dopełnia, jeśli jednak bardzo go nie lubisz to pomiń, lub zrób 2 wersje, a nóż curry tutaj Ci zasmakuje :)
Delete