SAŁATKA Z MŁODEJ KUKURYDZY Z KOKOSEM I TYMIANKIEM

SWEETCORN SALAD WITH COCONUT AND THYME





Autorka tego przepisu, czyli Heidi Swanson ze 101 Cookbooks, powinna moim zdaniem dostać za niego nagrodę ☺.


Sweetcorn salad with coconut & thyme





Od dawna, jej strona jest jedną z moich największych inspiracji. Uwielbiam jej przepisy za prostotę, ciekawe połączenia smakowe i przystępność. Gdy natrafiłam na jej blogu na tą sałatkę i przeczytałam składniki, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie. Kukurydza, w bardzo prostej postaci, którą bardzo lubię, w połączeniu z kokosem i moim ulubionym tymiankiem smakuje tutaj wybornie. Słodko ziołowe nuty wspaniale tutaj współgrają. Ta sałatka zachwyca. Musicie jej spróbować :)


Sweetcorn salad with coconut & thyme


Sweetcorn salad with coconut & thyme


 Nieznacznie zmodyfikowany przepis stąd.


SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 2 kolby młodej kukurydzy
  • 3 łyżki oleju kokosowego virgin (polecam taki)
  • 1 szklanka dużych, suszonych płatków kokosowych
  • 3 łyżki listków świeżego tymianku
  • 1 mała czerwona cebula
  • sok z połowy limonki
  • szczypta różowej soli himalajskiej



PRZYGOTOWANIE:

Najpierw podprażamy nasze kokosowe płatki (pomijamy ten krok, jeśli kupiliśmy prażone). Na rozgrzanej patelni, dokładnie je "tostujemy" aby lekko się zarumieniły i nabrały chrupkości. Gdy są gotowe, przesypujemy je do miski.
Ziarna kukurydzy odkrajamy od kolby. Odstawiamy. Drobno siekamy cebulę i przygotowujemy resztę składników.


Sweetcorn salad with coconut & thyme

Na patelni na małym gazie zagrzewamy olej kokosowy, wrzucamy do niego kukurydzę i podsmażamy 2-3 minuty. Przesypujemy ją do miski, dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Serwujemy od razu. Jeśli planujemy podać ją później, wtedy czekamy z dodaniem kokosowych płatków, aby pozostały chrupkie, należy je dodać do sałatki tuż przed jej podaniem.

Smacznego ☺


Sweetcorn salad with coconut & thyme

Sweetcorn salad with coconut & thyme




The author of this recipe: Heidi Swanson of 101 Cookbooks, in my opinion, should get an award for it ☺. For a long time, her website is one of my biggest inspirations. I love the simplicity of her meals, interesting flavor combinations and affordability. When I came across of this salad recipe and read the ingredients, I knew immediately that it was something for me. Corn, in a very simple form, which I love, combined with coconut and my favorite thyme, tastes delicious. Sweet and herbal notes harmonize beautifully here. This salad is delightful. You have to try it :)


Slightly modified recipe from this site.

INGREDIENTS (2 portions):
  • 2 corns on the cob
  • 3 tbsp virgin coconut oil
  • 1 C big coconut flakes
  • 3 tbsp fresh thyme leaves
  • 1 small red onion
  • juice from 1/2 lime
  • pinch of pink himalayan salt



PREPARATION:


First toast your coconut flakes (omit this step if you're using toasted flakes). Heat a small pan, and add the flakes, toast them evenly for few minutes, untli slighlty brown. Set aside.
Cut off the grains from the corn. Finely chop the onion and prepare the rest of the ingredients.
In a skillet heat the coconut oil, add the corn and cook for 2-3 minutes, then transfer to a bowl. 
Add the rest of the ingredients and stir gently. Serve immediately. If you plan to serve it later, wait with adding the coconut flakes to the end. They need to stay crispy and fresh.

Enjoy ☺


Sweetcorn salad with coconut & thyme

Sweetcorn salad with coconut & thyme



3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł, przyznam że zabawa smakiem bardzo mi się podoba :)
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. jestem totalnie zachwycona tą sałatką! kukurydza i kokos, czuję że to będzie mój nowy ulubiony duet smakowy :)

    ReplyDelete
  3. ostatnio od kukurydzy jestem uzależniona! ciekawy pomysł na podanie sałatki, bez zastanowienia...po prostu muszę spróbować! :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION