VEGAN DIY: DOMOWE MLEKO Z ORZECHÓW LASKOWYCH + OWSIANKA JAK 'NUTELLA'

                 Homemade hazelnut milk + porridge that tastes like "Nutella"





Pyszne, mocno orzechowe i kremowe mleko oraz gęsta, rozgrzewająca, słodka owsianka.

Na zimne dni i dla wielbicieli słodkich śniadań. Duża porcja, która doda wam energii na kilka godzin.





"ORZECHY LASKOWE są wybitnie odżywcze i dobrze strawne. Zalecane są szczególnie dla dzieci, ludzi chorych na anemię, wyczerpanych nerwowo, intensywnie pracujących umysłowo. Mogą je spożywać także chorzy na cukrzycę. Już 100g tych orzechów pokrywa czterodniowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E." (więcej ciekawych informacji na temat orzechów tutaj)





MLEKO Z ORZECHÓW LASKOWYCH



SKŁADNIKI (na ok. 700 ml mleka):

  • 100 g orzechów laskowych
  • 4 szklanki filtrowanej wody


PRZYGOTOWANIE:

Orzechy wsypujemy do słoika, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na noc. 
Rano odcedzamy je na sitku, przepłukujemy świeżą wodą i odsączamy. 
Wrzucamy je do blendera, dodajemy 4 szklanki przefiltrowanej wody i miksujemy kilka minut (w zależności od mocy blendera). 
Przygotowujemy duży słój, na który nakładamy zwiniętą gazę, lub bardzo drobne sitko i przelewamy przez nią mleko do słoja, tak aby pozostała w niej cała orzechowa pulpa. 
Dokładnie odsączamy pozostałości. 
Teraz nasze mleko jest już gotowe do picia lub do zastosowania w potrawach.
Mleko samo w sobie jest bardzo smaczne, charakteryzuje się intensywnym smakiem orzechów laskowych i jest bardzo kremowe, dosyć słodkie, jeśli chcemy możemy je jeszcze dodatkowo doaromatyzować, dodając wanilię w proszku lub cynamon a także kakao lub karob.
Pulpę zachowujemy do wykorzystania np. do owsianki, wypieków, koktajli (można ją np. zamrozić w porcjach)
Mleko przechowujemy w zamkniętym słoju w lodówce do 3 dni. 





OWSIANKA JAK NUTELLA


SKŁADNIKI (1 porcja):

  • 1 szklanka domowego mleka z orzechów laskowych (przepis powyżej)
  • 2-3 łyżki pulpy orzechowej (pozostałej z robienia mleka)
  • 1 szklanka płatków owsianych/orkiszowych
  • 2 łyżeczki karobu w proszku
  • 1-2 łyżki płynnego karobu (melasy z chleba świętojańskiego)
  • 1/3 łyżeczki wanili w proszku
  • surowe ziarna kakaowca (do posypania) lub drobno pokruszonej gorzkiej czekolady
  • woda (opcjonalnie, do rozrzedzenia)






PRZYGOTOWANIE:

W małym rondelku zagrzewamy mleko, wsypujemy płatki, dodajemy pulpę orzechową, karob, wanilię i dokładnie mieszamy. Podgotowujemy kilka minut aż zgęstnieje, dodajemy wody jeśli chcemy ją trochę rozrzedzić, przelewamy do miski, dekorujemy melasą z chleba świętojańskiego i posypujemy ziarnami kakaowca/czekoladą. 

Smacznego ☺




Delicious, creamy with a strong nut aroma homemade milk and a thick, warming, sweet porridge.
For cold days, and for sweet breakfast lovers. A large portion which will give you energy for a few hours.

"HAZELNUTS are highly nutritious and well digestible. They are recommended especially for children, people with anemia, nervously exhausted, mentally working intensively. They can also be consumed by diabetic patients. 100g of these nuts cover 4-days need for vitamin E." (source:here)



HAZELNUT MILK


INGREDIENTS (for about 700ml milk)

  • 100g hazelnuts (with their skin on)
  • 4 C filtered water


PREPARATION:

Transfer the nuts into a jar, cover with water and leave to soak overnight.
In the morning drain them of and rinse with fresh water, drain again.
Transfer them into a blender, add 4 cups of filtered water and blend for few minutes (depending on the power of the blender ) .
Prepare a large glass jar, put a cheesecloth on top of the lid, secure it with a rubber; or use a fine strainer or a nut milk bag.
Pour the milk through the cheesecloth/strainer to separate the nut pulp from the milk.
Now, your milk is ready for drinking or for other purposes.
Milk itself is very tasty , characterized by an intense hazelnut flavor and creaminess, fairly sweet.
If you want to,  you can make it even more sweet and aromatic, by adding favorite sweetener, vanilla powder, cinnamon or even cocoa/carob powder.
Keep the pulp, you can use it in a porridge or for baking. (you can freeze it for later)
Store the milk in a sealed glass jar in the fridge for up to 3 days.



PORRIDGE THAT TASTES LIKE NUTELLA


INGREDIENTS (for 1 portion):

  • 1 C homemade hazelnut milk (recipe above)
  • 1 C oat/spelt flakes
  • 2-3 tbsp nut pulp (from making the milk)
  • 2 tsp carob powder
  • 1-2 tbsp carob molasses
  • 1/3 tsp powdered vanilla
  • raw cocoa nibs (for decorating) or finely crushed dark chocolate
  • water (optional, to thin the porridge)




PREPARATION:

Heat the milk in a small saucepan, add cereal or semolina, the nut pulp, carob powder,carob molasses, vanilla and mix thoroughly. 
Simmer for few minutes until it thickens, add water if you want to dilute it a little, pour the porridge into a bowl, decorate with carob molasses and sprinkle with cocoa nibs / chocolate. 

Enjoy ☺

15 komentarze:

  1. Uwielbiam owsiankę, ta jest w wersji de lux i nie mogę od niej wzroku oderwać!!! Boska!

    ReplyDelete
  2. Taką owsiankę to ja rozumiem ! Full wypas ;)

    ReplyDelete
  3. Chyba mam pomysł na śniadanie dla narzeczonego :)

    ReplyDelete
  4. Ostatnio polubiłam się z owsianką. Lubię piernikowo-bananową lub mocno bakaliową. Twoja wygląda zachęcająco.
    p.s. piękny rosjanin

    ReplyDelete
    Replies
    1. rosjanin dziękuje ;) a piernikową też bardzo lubię, dzięki, pozdrawiam

      Delete
  5. Zawsze byłam jakoś przekonana, że do zrobienia własnego mleka potrzebne są chore ilości orzechów (studencki radar oszczędności mam włączony zawsze) i bardzo mnie miło zaskoczyło, że ze 100 g wychodzi ponad pół litra. ROBIĘ!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) ilość wody zależy od Ciebie, ja chciałam uzyskać więcej mleka, poza tym takie proporcje mi najbardziej odpowiadają. pozdrawiam

      Delete
  6. mmm! Super śniadanko na zimę! <3

    ReplyDelete
  7. Mam pytanie odnośnie karob/karobu, bo to dla mnie zupełna nowość i pierwszy raz widzę :) Czy to jest dodatek czysto smakowy, czy wpływa jakoś na konsystencję zwłaszcza kiedy dodajesz go do wypieków ? Czym go ewentualnie zastępować dopóki nie nabędę ?

    I na koniec - świetny blog, świetny. Zapisałam się na newsletter i będę na niego niecierpliwie czekać :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witaj Karolina, dziękuję za miłe słowa :) jeśli chodzi o karob to używam go w zastępstwie tradycyjnego kakao, ma on jednak inny aromat, jest bardziej karmelowy i ma specyficzny smak, trzeba spróbować bo trudno to opisać. Jeśli go nie masz to użyj kakao, ale polecam karob, jest od niego zdrowszy. pozdrawiam

      Delete
  8. Mleko z orzechów laskowych jest moim zdaniem najlepszym, ze wszystkich innych strączkowo - kokosowo - orzechowych. Ostatnio robię też z prażonych migdałów i orzechów laskowych (pół na pół). Zdaję sobie sprawę, że obróbka termiczna im nie służy jednak to smakuje tak obłędnie, że nie mogę się powstrzymać. Czytałam kilka razy, że podobno powinno się blendować obrane orzechy. Masz jakieś informacje na ten temat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. też je bardzo lubię, i dzięki za inspirację, muszę też zrobić takie prażone kiedyś ;) p.s. a o jakie blendowanie pytasz? bo nie bardzo rozumiem.. orzechy blendowane są po moczeniu, w celu wykonania mleka, ale to chyba nie o to chodzi w Twoim pytaniu?

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION