SIMPLE BEETROOT SOUP WITH CUMIN AND MUSTARD SEEDS
Po Pieczonych burgerach z buraków z kaszą jaglaną i ziarnami, przyszedł czas na kolejną potrawę z ich udziałem, którą lubię przyrządzać.
Prosta zupa z kilku składników. Szybka do zrobienia, w sam raz na ekspresowy obiad w tygodniu lub ciepłą kolację.
Potrawa ta jest przepełniona słodkim smakiem buraków, który doskonale wzmacnia obecność kuminu i gorczycy, lekko przełamując tę słodycz i nadając zupie bardziej wyrazisty aromat.
Przepis od Green Kitchen Stories
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 500 g startych surowych buraków (około 4 średnie buraki)
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka kuminu - kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem zwyczajnym)
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 L bulionu warzywnego
- gotowy chrzan ze słoika lub jogurt roślinny zmieszany ze świeżym, startym chrzanem (120 ml jogurtu + 4 łyżeczki chrzanu) do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
Buraki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odstawiamy.
Drobno siekamy cebulę. Przygotowujemy bulion warzywny i przyprawy.
W dużym garnku grzejemy oliwę i wrzucamy do niej kumin i gorczycę i lekko prażymy. (wydobędziemy w ten sposób ich aromat)
Po chwili wrzucamy do garnka cebulę i smażymy aż się zeszkli.
Następnie dodajemy starte buraki, bulion, i listki laurowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut.
Na samym końcu dodajemy ocet, sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy i rozlewamy do misek.
Przybieramy gotowym chrzanem ze słoika lub mieszanką jogurtu roślinnego i startego świeżego chrzanu.
Smacznego! ☺
After Baked beet burgers with millet, sunflower & sesame seeds, it's time for another dish with beets, which I like to cook.
A simple soup with few ingredients. Quick to prepare, perfect for dinner during the busy week or for a hot supper.
This dish is filled with the sweet taste of beets, which perfectly enhances the presence of cumin and mustard seeds, lightly breaking the sweetness and giving the soup a more distinct flavor.
Recipe from Green Kitchen Stories
INGREDIENTS (2 portions):
- 500g peeled, raw, grated beetroots (about 4 medium beets)
- 1 medium onion
- 1 tsp cumin seeds
- 1 tsp mustard seeds
- 2 bay leafs
- 2 tbsp extra virgin olive oil
- 1 tbsp apple cider vinegar
- 1 L vegetable broth
- 120 ml vegan yogurt mixed with 4 tsp freshly grated horseradish (for garnish)
PREPARATION:
Peel and coarsely grate your beetroots. Set aside
Chop the onion and prepare the broth and spices.
In a large saucepan heat olive oil, add mustard and cumin seeds and stir constantly to prevent from burning. Fry until fragrant.
Then add onion and fry until soft, stirring occasionally.
Add the grated beetroot, vegetable broth and bay leafs. Bring to a boil, lower the heat and let simmer for 30 minutes.
Meanwhile prepare the Horseradish Yogurt by combining both ingredients in a bowl and set aside.
Add apple cider vinegar, salt and pepper to the beetroot soup and let simmer for another minute or so.
Adjust seasoning to taste. Serve in bowls with a dollop of Horseradish Yogurt.
Enjoy! ☺
Trafiłam na tego bloga przedwczoraj - jestem po prostu zachwycona:) Wspaniałe zdjęcia, proste przepisy, czego chcieć więcej? Dzisiaj zrobiłam burgery z burakami&kaszą jaglaną (zmodyfikowałam dodając więcej przypraw i garść kiełków) - były po prostu super:) Mam wielką ochotę na buraki, więc chyba niedługo przyrządzę tę zupę, nie mogę się doczekać:)
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie
Wasza nowa (i już stała;))) Czytelniczka
:))) Midori, dziękuję za takie miłe słowa i cieszę się, że Ci smakuje :)
Delete