FLUFFY RED CURRANT CAKE (MADE WITH SPELT FLOUR AND SWEETENED WITH MAPLE SYRUP INSTEAD OF SUGAR)
Głównym bohaterem, a raczej bohaterkami tego wypieku są porzeczki.
Te kwaskowate kuleczki świetnie smakują w ciastach, zwłaszcza tych prostych. Tak też jest w tym przepisie, bo porzeczki połączyłam z prostym biszkoptem, który jest wyjątkowo puszysty i bardzo smaczny.
Masa ciasta bazuje na mące orkiszowej, a słodzona jest syropem klonowym, zamiast cukru. Całość jest nieprzesadnie słodka, z orzeźwiającym akcentem od porzeczek.
Polecam i zapraszam na portal "Hello Zdrowie" po szczegółowe instrukcje wykonania (o tutaj).
Smacznego
The main hero, or rather the heroes of this cake are currants. These acidic little balls taste great in cakes, especially the simple ones. This cake is very simple to prepare, I combined currants with a simple, fluffy and very tasty cake. The dough is based on spelt flour and is sweetened with maple syrup instead of sugar. This dessert is not too sweet, with a refreshing touch from currants.
The recipe was created for a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here.
Enjoy!
Wygląda pysznie! Porzeczki dojrzewają na krzakach, zatem trzeba będzie upiec :D
ReplyDeletedzięki :) i polecam!
Delete180 ml syropu to ule łyżek tak mniej więcej? Czy można porzeczki zamienić na jabłka lub śliwki?
ReplyDelete180ml to około 12 łyżek, a owoce można śmiało zamieniać :)
DeleteAle to jest dobre
ReplyDelete