CAROB RHUBARB CAKE WITH LAVENDER
Na kończący się powoli sezon rabarbaru, proponuję dzisiaj pyszne ciasto. Tym razem w wersji karobowej, słodzone melasą z karobu zamiast cukru.
Dodatkowym akcentem smakowym w cieście jest lawenda, która razem z rabarbarem tworzy ciekawy duet. Ciasto jest karobowe w smaku, słodkie, a kwaskowy rabarbar fajnie przełamuje słodycz wypieku.
Firma Bakra, od której pochodzi melasa przygotowała dla wszystkich niespodziankę, w postaci 40% rabatu na cenę melasy, i teraz, do końca lipca dostępna jest w cenie 10,20 zł. Znajdziecie ją tutaj.
SKŁADNIKI (okrągła forma o średnicy 17cm):
- 240 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 180 ml melasy z karobu
- 180 ml wody lub bardzo rzadkiego mleka roślinnego
- 60 ml oleju
- szczypta suszonej wanilii lub ziarenka z połowy laski wanilii
- 1-2 pędy rabarbaru
- 2 pączki suszonej lawendy
PRZYGOTOWANIE:
Pędy rabarbaru myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm kawałki.
Nastawiamy piekarnik na 180 ° C.
Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy, rozkruszamy pączki lawendy i dodajemy do mieszanki.
W drugiej misce łączymy dokładnie mokre składniki (olej,syrop i wodę lub mleko).
Dolewamy mokre do suchych i mieszamy energicznie trzepaczką, aż masa będzie gładka.
Rozlewamy masę do formy, na wierzchu posypujemy rabarbarem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 45 minut, sprawdzamy patyczkiem, gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto i chwilę studzimy przed podaniem.
Smacznego ☺
At the end of the rhubarb season, I am presenting a delicious cake today. This time in the carob version, sweetened with carob molasses instead of sugar.
An additional flavor is lavender, which together with rhubarb creates an interesting duo. The cake has a carob flavor, it's sweet, and the sour rhubarb greatly breaks the sweetness of this cake.
INGREDIENTS (round form with a diameter of 17cm):
- 240 g spelt flour
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp baking soda
- 180 ml carob molasses
- 180 ml water or very thin vegetable milk
- 60 ml oil
- pinch of dried vanilla or grains from 1 vanilla pod
- 1-2 rhubarb pods
- 2 buds dried lavender
PREPARATION:
Wash the rhubarb, dry and cut into 1 cm pieces.
Set the oven at 180 ° C.
Sift the dry ingredients into a large bowl and mix, add torned lavender buds and mix well.
In the second bowl, combine the wet ingredients (oil, syrup and water or milk).
Pour wet ingredients to dry ingredients and stir vigorously with a whisk, until the mass is smooth.
Pour the mass into the mold, sprinkle with rhubarb on top and put in a preheated oven.
Bake 45 minutes, check with a stick, when it comes out clean and dry, take out the cake and cool it for a while before serving.
This cake sounds absolutely delicious! I'll try this asap.
ReplyDeleteoch ,jakie ciacho , czapki z głów
ReplyDeletea można użyć mąki bezglutenowej? :)
ReplyDeleteniestety z mąkami bezglutenowymi wyjdzie zakalec
DeleteJest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję próbować. Veganizm ma to do siebie że mało jest dobrych deserów. Ten idealnie przełamuję tą zasadę.
ReplyDeleteChętnie wypróbuję ten przepis. Nie jestem weganką ale czasem zaglądam w takie miejsca jak to, żeby się zainspirować i wprowadzić coś nowego do swojej kuchni.
ReplyDeleteZazwyczaj jednak jeśli chodzi o słodycze lubię bardziej tradycyjne wypieki. Często zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ Jets tam wiele fajnych, prostych przepisów i porad. Serdecznie polecam!
Ochh.. uwielbiam ciasta rabarbarowe ale z lawendą jeszcze nie próbowałem. Bardzo fajny przepis, którego z przyjemnością spróbuję. Pozdrawiam :-)
ReplyDelete