CAROB-BANANA ICE-CREAM CAKE
Wprawdzie mamy dopiero wiosnę, to temperatury wskazują na lato. Gorące dni zachęcają do jedzenia zimnych posiłków, a w tym też lodów. Wszyscy weganie znają chyba najlepszy i najprostszy sposób, jak sobie przygotować proste lody w domu; wystarczy chwycić za zmrożone, bardzo dojrzałe banany, które wymagają tylko chwili miksowania. Ja tym razem jeszcze bardziej uprościłam taki zabieg i używam bananów świeżych, które po miksowaniu wylewam na bakaliowy spód i podaję to w formie ciasta. Banany łączę tutaj z karobem, który występuje w aż 3 wersjach: melasy, karobu w proszku i kruszonego karobu. Wszystkie produkty z karobu z łatwością kupicie w sklepie firmowym Bakra (o tutaj)
A samo ciasto jest słodkie, karobowe w smaku i bardzo orzeźwiające. Fajnie jest mieć takie coś w zamrażarce, bo gdy najdzie nas ochota na lody, wystarczy po nie sięgnąć i ukroić kawałek. Świetnie smakuje samo, jak i w towarzystwie mrożonej kawy czy herbaty. Polecam
SKŁADNIKI
(okrągła forma o średnicy 17 cm):
SPÓD:
- 100 g orzechów laskowych
- 150 g rodzynek
- 2 płaskie łyżki karobu w proszku
MASA LODOWA:
- 5 bardzo dojrzałych bananów (takich z brązowymi plamkami)
- 2 łyżki melasy z karobu
- 2 łyżki karobu w proszku
- kruszony karob (do dekoracji, opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw
przygotowujemy spód. W robocie kuchennym najpierw miksujemy orzechy
na piasek. Następnie dodajemy rodzynki i karob i miksujemy 1-2 minuty,
aż powstanie masa o konsystencji mokrej ziemi. Tak powstałą masą
wykładamy spód naszej formy (najlepiej silikonowej) dokładnie ją dociskając.
Następnie
w blenderze kielichowym lub ręczną "żyrafą" miksujemy
składniki na masę lodową, na gładki krem. Wylewamy go na
wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wkładamy do zamrażarki na całą noc. Przechowujemy w
zamrażarce do 2 miesięcy.
Smacznego
And the cake itself is sweet, carob-like in taste and very refreshing. It's nice to have something like that in the freezer, because when you feel like having an ice cream, you just need to reach for it and cut a piece. It tastes great on it's own, as well as in the company of iced coffee or tea.
INGREDIENTS (round form, 17 cm):
CRUST:
- 100 g hazelnuts
- 150 g raisins
- 2 tbsp carob powder
ICE-CREAM:
- 5 very ripe bananas (those with brown spots)
- 2 tbsp carob molasses
- 2 tbsp carob powder
- crushed carob pods (for decoration, optional)
PREPARATION:
First, prepare the crust. Blend the nuts into a flour. Then add the raisins and carob and mix for 1-2 minutes until the mass will be of the consistency of wet soil. Next distribute the mixture on the bottom of your mold (preferably silicone mold) pressing it firmly.
Then, in the blender cup or using a hand blender, mix the ingredients for ice cream mixture, for a smooth cream. Pour it over the previously prepared bottom, level it and put in the freezer for the whole night. Store in a freezer for up to 2 months.
Enjoy.
Już dawno czytałam na temat tego karoba, ale nigdy nie miałam okazji go wykorzystać w kuchni wszystko przede mną ;)
ReplyDeleteW wolnej chwili zapraszam do siebie: https://natkaopowiada.blogspot.com <3
polecam, to świetny i zdrowszy zastępnik cukru
DeleteDa radę kroić od razu po wyjęciu z zamrażarki?
ReplyDeletetak, ale bardzo ostrym nożem
DeleteZrobiłam, nawet częstowałam gości (drugą porcją, bo pierwsza znikła momentalnie), jest pyszne. Jednak najbardziej podoba mi się możliwość mrożenia przez dwa miesiące! Cudo. Przed imprezą jakąkolwiek to genialne jest :-)
ReplyDeletesuper! bardzo się cieszę, że posmakowało :) pozdrawiam
DeleteNice blog.....In this blog you give the useful information. Thanks for sharing. We are giving the services of fresh food in running train. You can order food in train.
ReplyDeleteFresh food on train
Thank you :)
Deletebanana ice cake is so delicious and the recipe is easy to cook. Thanks for providing this wonderful information with us.
ReplyDeleteOrder online food in train
https://www.railrecipe.com
Ciekawy przepis, warto spróbować, gdy zapowiedzą się goście.
ReplyDeleteJeśli chodzi o ciasta, uważam, że warto wybrać te orientalne.
ReplyDeleteŚwietny i bardzo mocny produkt. Uważam, że zdecydowanie warto!
ReplyDeleteNa tego bloga moge wchodzić non stop, gdyż jest bardzo ciekawy.
ReplyDeleteAleż to musi być dobre. Zrobiłem listę produktów i w weekend zabieram się do pieczenia!
ReplyDelete