BULGUR SALAD WITH ASPARAGUS AND SAGE PESTO
Niedawno publikowałam na blogu przepis na pieczone bataty z szałwią i tymiankiem. Dziś pozostaję w temacie szałwii i zapraszam na pyszną sałatkę z jej udziałem.
Szałwię dodałam tym razem do bazyliowego pesto, któremu nadaje ona dodatkowego, ciekawego aromatu. Tak powstałym pesto otuliłam sycącą i wiosenną sałatkę.
Bazą sałatki jest kasza bulgur, którą dopełniają zielone szparagi, czerwona fasola, oliwki i pomidorki koktajlowe. Sałatka świetnie nadaje się na lunch, do lunchbox'a, kolację, piknik albo po prostu przekąskę w ciągu dnia. Smacznego!
SKŁADNIKI (4-6 porcji)
SAŁATKA:
- 1 szklanka kaszy bulgur (suchej, niegotowanej) 200g
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
- 2 garści zielonych oliwek
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka bazylii
- 1/2 szklanki migdałów (50 g)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki suszonej szałwii
PRZYGOTOWANIE:
Na początku przygotowujemy pesto
Myjemy i osuszamy bazylię.
Przygotowujemy resztę składników. Wyciskamy czosnek. Następnie wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładko, dodajemy więcej oliwy jeśli jest za gęste.
Przygotowujemy resztę składników. Wyciskamy czosnek. Następnie wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładko, dodajemy więcej oliwy jeśli jest za gęste.
W międzyczasie przygotowujemy kaszę bulgur. Przepłukujemy ją i odcedzamy. Dodajemy 2 szklanki wody/bulionu oraz sól i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 15 minut, zakrywamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy widelcem, aby ziarna zrobiły się sypkie.
Szparagi myjemy i osuszamy, odcinamy zdrewniałe końce. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 minut i odcedzamy, a gdy wystygną, kroimy na 1-2 cm kawałki.
Na końcu łączymy kaszę z pesto, a następnie dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i serwujemy.
Smacznego ☺
Recently, I published a recipe for roasted sweet potatoes with sage and thyme. Today I remain in the sage topic and invite you to try a delicious salad which consist of sage. This time I added it to the basil pesto, which gives it an additional, interesting aroma. I used this pesto to coat a filling, spring salad. The base of the salad is bulgur wheat, which is complemented by green asparagus, red beans, olives and cherry tomatoes. The salad is great for lunch, to pack into lunchbox, dinner or just a snack during the day. Enjoy!
INGREDIENTS (4-6 portions):
SALAD:
- 1 C bulgur wheat (dry, uncooked) 200g
- 2 C vegetable broth
- 1 bunch of green asparagus
- 1 C cooked red beans
- 2 handfuls of green olives
- 2 handfuls of cherry tomatoes
PESTO:
- 1/2 bunch of basil
- 1/2 C almonds (50 g)
- 2 tbsp nutritional yeast flakes
- 1 clove of garlic
- 4 tbsp extra virgin olive oil
- 1/4 tsp pink himalayan salt
- 1 tbsp lemon juice
- 2 tsp dried sage
PREPARATION:
At the beginning prepare the pesto
Wash and dry the basil. Prepare the rest of the ingredients. Press the garlic. Then put all ingredients into the blender and mix until smooth, add more olive oil if it's too thick.
In the meantime, prepare bulgur wheat. Rinse it and drain it. Add 2 cups of water / broth and salt and bring to the boil. Cook for about 15 minutes, cover and leave to swell for about 5 minutes. After this time, mix it with a fork to make the grains become loose.
Wash and dry the asparagus, cut off the woody ends. Cook it in salted water for about 5 minutes and strain, and when it cools, cut into 1-2 cm pieces.
At the end, combine the bulgur with pesto, then add the rest of the ingredients, mix thoroughly and serve.
Enjoy ☺
Hej :) Świetny przepis podałaś, nie przepadałem za szparagami bo w wielu daniach były zwyczajnie nijakie, takie jakieś bez wyrazu. Tutaj wszystko pasuje jak trzeba, połączenie jest niesamowite. Na pewno będę częściej wplatać go do swojej diety dzięki temu przepisowi. Przyda się trochę zróżnicowania, bo ile można jeść to samo ;)
ReplyDeleteSuper bardzo fajny przepis. Ja bardzo lubię sałatki właśnie z zielonym pesto na pewno sprawdzę ten przepis. Super że go znalazłam. Pesto jest najlepsze.
ReplyDeleteBardzo ciekawy wpis. Czekam na kolejny.
ReplyDeleteSuper blog. Nie mogę doczekać się kolejnego wpisu.
ReplyDelete____
https://introligatorformat.pl/wykonanie-materialow-sluzacych-do-archiwizacji/
Naprawdę super blog. Zrobił na mnie ogromne wrażenie.
ReplyDelete_____
https://wynajembusow-opole.pl/
Muszę przyznać, że blog jest naprawdę interesujący.
ReplyDelete____
https://mur-bet.biz/kategoria/nieruchomosci/
Takie informacje mi się przydadzą.
ReplyDelete____
https://mjwnarzedzia.pl/nasadki/10543-klucznasadowy146ktnr4-5901867205537.html
Super wpis. Czekam na kolejny.
ReplyDelete____
https://taniecruch.pl/trening-tancerza/
Wpis po prostu super. Czekam na kolejny.
ReplyDelete_____
mobilny serwis opon
Blog jest naprawdę fajny. Uwielbiam na niego wchodzić.
ReplyDelete__________
https://prg1.waw.pl/
Interesujący blog. Dawno nic nowego nie dodawałeś, a szkoda.
ReplyDelete____
stolik edukacyjny dla dzieci
Taka wiedza przyda mi się na pewno.
ReplyDelete____
rowerek biegowy jaki wybrać
Bardzo fajne informacje. Na pewno mi się przydadzą.
ReplyDelete____
blog dla rodziców
Uwielbiam odwiedzać Twojego bloga. Wpisy dają do myślenia.
ReplyDelete_____
mata sensoryczna
Artykuł ciekawy. Myśle, że każdemu się spodoba.
ReplyDelete____
akcesoria dla dzieci
Czekam na kolejny, tak samo ciekawy wpis.
ReplyDelete____
czy ubierać czapkę niemowlakowi latem
Wpisy, które masz na blogu dostarczają naprawdę ciekawych informacji.
ReplyDelete____
https://stylowyporadnik.pl/
Interesujący blog. Zawiera ciekawe informacje.
ReplyDeleteInformacje są po prostu ciekawe, dlatego też lubie wchodzić na Twojego bloga.
ReplyDeleteBardzo fajne informacje. Na pewno mi się przydadzą.
ReplyDeleteBlog jest po prostu genialny.
ReplyDeleteInformacje są bardzo ciekawe, dlatego też poczytam inne artykuły.
ReplyDeleteCzekam na kolejny, tak samo ciekawy wpis.
ReplyDeleteBlog jest interesujący. Czekam na kolejny wpis..
ReplyDeleteFajna sałatka
ReplyDeletedziękuję wszystkim :)
ReplyDeleteTaka wiedza może mi się przydać w przyszłości.
ReplyDelete____
komputery poleasingowe Kraków
Informacje są bardzo ciekawe, dlatego też poczytam inne artykuły.
ReplyDelete_______
https://korter.com.pl/lesna-polana-lodz
Fajnie, że dodajesz takie wpisy.
ReplyDelete_____
https://bellastoria.pl/
W szoku jestem, że można tak prowadzić genialnie bloga.
ReplyDelete____
https://kroplazdrowia.com.pl/kategoria/pielegnacja-twarzy/
Myśle, że informacje mi się przydadzą.
ReplyDelete___
https://eurobuty.com.pl/wszystkie-produkty/meskie/kolekcja-meska/trekkingowe
Ciekawe informacje można tutaj znaleźć.
ReplyDelete_____
https://www.aptekadlapacjenta.pl/masci-zele-aerozole-plyny-do-stos-na-skore.html
Zaskoczony jestem prowadzonym przez Ciebie blogiem.
ReplyDelete_______
wynajem pojazdów elektrycznych
Super blog, który ma mnóstwo ciekawych informacji.
ReplyDelete____
wywiewki wentylacyjne
Interesujący blog. Czekam na kolejny wpis.
ReplyDelete___
biuro wirtualne poznań
Uwielbiam odwiedzać Twojego bloga. Wpisy dają do myślenia.
ReplyDelete______
Depilacja laserowa w Poznaniu
Mam nadzieje, że niebawem pojawi się tutaj kolejny tak interesujący wpis.
ReplyDelete___________
Producent mebli na wymiar
Interesujący wpis jak i cały blog.
ReplyDelete___________
Domki Drewniane
Great blog, który ma mnóstwo ciekawych informacji.
ReplyDeleteTak samo ciekawy wpis.
ReplyDeleteThis is a great inspiring article. Good work you have on this. Keep it up.
ReplyDeleteYou put helpful information. Keep blogging man. Thankyou for sharing
ReplyDeleteGreat job. Looking to read this next post. Keep up the amazing spirit. Thanks
ReplyDeleteAn interesting discussion is definitely worth comment. Write more, All the best!!
ReplyDeleteValuable info. Thanks I discovered this awesome website here.
ReplyDeleteLot of informative blog are provided here, Happy to read this good post.
ReplyDeleteIt looks very nice. Thanks!
ReplyDeleteŚwietny pomysł na proste i smaczne danie. Brawo.
ReplyDeleteDzięki za super przepis. Wygląda to świetnie.
ReplyDeleteZapisuję ten przepis na moją fit listę.
ReplyDeleteInteresujący blog. Czekam na kolejny wpis.
ReplyDelete__________
bloczki do ogrodzenia
Co myślisz o zastąpieniu kaszy bulgur kaszą pęczak?
ReplyDeletePyszny przepis, ja daję trochę więcej soli, żeby wyostrzyć smak :)
ReplyDeleteDodaje ten przepis do mojej listy fit posiłków :) Dzięki.
ReplyDeletePodobają mi się Twoje naczynia. Super stylistyka.
ReplyDeleteThe information is really very interesting and very easy to understand
ReplyDeleteVery well written, and your points are well-expressed. please, don’t ever stop writing.
ReplyDeleteI hope you will continue to have such a great articles to share with everyone!
ReplyDeleteI read your article very impressively I want to write something like this
ReplyDelete