WEGAŃSKI TORT KAROBOWY Z SEZAMOWYM KREMEM JAGLANYM I MUSEM MALINOWYM

VEGAN CAROB TORT / LAYER CAKE WITH SESAME-MILLET CREAM AND RASPBERRY MOUSSE




Fantastyczny tort karobowy z sezamowym kremem jaglanym, musem owocowym i słodką polewą. Przygotowałam go z myślą o nachodzącym niebawem dniu babci i dziadka, ale oczywiście, to też wyjątkowa opcja, na wszelkie inne specjalne okazje, albo nawet bez nich, bo ten tort, to nie puste kalorie i tony cukru. Ten tort to coś zupełnie innego. Można go zajadać ze smakiem i radością, że oprócz przyjemnej słodyczy, dostarcza nam wiele cennych składników odżywczych.



Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse


To moja kolejna propozycja z wykorzystaniem produktów firmy Bakra


Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse


A konkretnie karobu w dwóch postaciach, który znalazł się w biszkopcie


Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse



oraz tahini, które wraz z kaszą jaglaną stworzyły krem, do tego owocowy mus i kawałki kiwi, aby dodać mu orzeźwiającego smaku i słodka, kremowa polewa wykańczająca całość.


Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse


Nie ma w nim grama rafinowanego cukru, słodycz zawdzięczamy odżywczej melasie, a tłustość kremu to zasługa tahini. Owoce w środku ciasta to dodatek opcjonalny, tort wychodzi super z samym kremem, jednak dla mnie stanowią one fajny kontrast do reszty. 


Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse



Za to przybrania lepiej nie pomijać bo jest swoistą "kropką nad i" która wspaniale dopełnia całość: kwaskowate owoce, słodka morwa i suszone płatki róży. 


Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse



Jest pięknie, pysznie i wartościowo. Polecam.



Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse


SKŁADNIKI ( 1 tort z formy o średnicy 17 cm ):


BISZKOPT KAROBOWY:

  • 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej (180 g)
  • 0,5 szklanki karobu w proszku Bakra (60 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki melasy z karobu Bakra (180 ml)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (180 ml) *
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (60 ml)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/4 łyżeczki suszonej wanilii


SEZAMOWY KREM JAGLANY:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (lub ok. 1,5 szklanki ugotowanej: 350 g)
  • 1 szklanka mleka roślinnego (do gotowania kaszy) *
  • 1/3 szklanki melasy z karobu Bakra (80 ml)
  • 1/3 szklanki tahini Bakra (80 g) 
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego (80 ml), do rozrzedzenia kremu *


MUS OWOCOWY:

  • 2 szklanki  (200 g) mrożonych lub świeżych (w sezonie) czerwonych, kwaskowatych owoców (np. maliny lub porzeczki), u mnie maliny
  • 2 łyżki nasion chia


POLEWA KAROBOWO-SEZAMOWA:

  • 1/2 szklanki melasy z karobu (125 ml)
  • 1/2 szklanki tahini Bakra (125 g)
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (75 ml)


DODATKOWE SKŁADNIKI I PRZYBRANIE:

  • 3 duże, miękkie i słodkie owoce kiwi (do ciasta), opcjonalnie
  • owoce (maliny, porzeczki)
  • jadalne, ekologiczne płatki róży 
  • suszona morwa Bakra 
  • liofilizowane maliny zmiksowane na proszek (opcjonalnie)



* każde mleko roślinne tu pasuje, ale najbardziej polecam sezamowe, bo smakowo najlepiej się zgra z pozostałymi składnikami.


PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt najlepiej upiec wieczorem dzień wcześniej, bo lepiej się kroi, gdy jest dobrze schłodzony.
Lub ewentualnie upiec go wcześnie rano i odczekać kilka godzin aż odpowiednio ostygnie i stwardnieje. 
Nastawiamy piekarnik na 180 ° C. Przesiewamy suche składniki do dużej miski i mieszamy. W drugiej, mniejszej misce, łączymy mokre składniki i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy dokładnie trzepaczką i wylewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto z piekarnika i dokładnie chłodzimy.

Maliny, jeśli mrożone, przekładamy na noc lub kilka godzin do lodówki, aby się odmroziły, następnie miksujemy je z nasionami chia i odstawiamy na godzinę aby całość dobrze zgęstniała.

W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. Sparzamy ją wrzątkiem, przecedzamy, przepłukujemy i wsypujemy do garnka, dodajemy 1 szklankę mleka, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy pod przykryciem 12 minut. Po tym czasie odstawiamy zakryty garnek na 30 minut, aby kasza wchłonęła resztę mleka i ostygła.

Następnie miksujemy ją z pozostałymi składnikami, blenderem ręcznym lub w kielichowym. Krem gęstnieje w lodówce, także może być nieco rzadki w czasie przygotowania, byle nie za rzadki, aby nam nie spłynął z ciasta.

Obieramy kiwi i kroimy je w drobne kawałki lub cienkie plastry. Mieszamy składniki polewy i wkładamy ją na chwilę do lodówki. Przygotowujemy wszystkie komponenty do złożenia ciasta.

Kroimy biszkopt w poprzek na 3 części i smarujemy 2 blaty kremem sezamowym, na który nakładamy malinowy mus a następnie kładziemy na górze lub wciskamy w krem pokrojone kiwi, , na kiwi nakładamy jeszcze odrobinę musu, przykrywamy jeden blat drugim i układamy ostatni kawałek na górze.

Dekorujemy, gdy polewa nieco zgęstnieje, smarujemy nią ciasto i rozprowadzamy dokładnie za pomocą płaskiej plastikowej/silikonowej szpatułki. Wygładzamy i posypujemy dodatkami.

Przechowujemy w lodówce do 5 dni.


Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse


Smacznego ☺


Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse



Fantastic layer cake with sesame cream, fruit mousse and sweet icing. I made it, thinking about upcoming grandmother and grandfather day, here in Poland. But of course, it's also a unique option for all other special occasions, or even without any, because this cake is not just empty calories and tons of sugar. This cake is something else entirely. You can enjoy it as a sweet dessert, being aware that it will also provide you a lot of valuable vitamins and mireals.



Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse



I made the cake, using products from Bakra. There is carob in two forms, which is in all the parts of the cake; and there is tahini, which together with millet created a lovely cream. Moreover a fruit mousse and pieces of kiwi to give it a refreshing accent and sweet, creamy icing to finish the whole thing.



Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse



There is no refined sugar, nutritious carob molasses sweetened it very well, and the creaminess of the cream comes from tahini. Fruits in the middle of the cake are optional, cake comes out great with the cream only, but for me they are a nice contrast to the rest. 



Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse



The finishing touch is in the toppings, that wonderfully complement the whole composition: tangy fruits, sweet mulberries and dried rose petals.
Beautiful and delightful dessert.



Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse



INGREDIENTS (1 layer cake, made in the form of a 17 cm diameter):


CAROB SPONGE CAKE:

  • 1.5 C white spelt flour (180 g)
  • 0.5 C carob powder (60 g)
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 3/4 C carob molasses (180 ml)
  • 3/4 C plant milk (180 ml) *
  • 1/4 C dissolved coconut oil (60 ml)
  • seeds from 1 vanilla pod or 1/4 tsp dried vanilla


SESAME-MILLET CREAM:

  • 1/2 C uncooked millet (or approx. 1.5 C of cooked millet - 350 g)
  • 1 C plant milk (for cooking the millet) *
  • 1/3 C carob molasses (80 ml)
  • 1/3 C tahini (80 g)
  • 1/3 C plant milk (80 ml), to thin the cream *

FRUIT MOUSSE:


  • 2 C (200 g) frozen or fresh (in season), red, sour fruit (for eg. raspberries or currants)
  • 2 tbsp chia seeds


CAROB-TAHINI ICING:

  • 1/2 C carob molasses (125 ml)
  • 1/2 C tahini (125 g)
  • 5 tbsp dissolved coconut oil (75 ml)


ADDITIONAL INGREDIENTS:

  • 3 large, soft and sweet kiwi fruits, for the filling (optional)
  • sour fruits (for ex. raspberries or currants)
  • edible, organic rose petals
  • dried mulberries 
  • freeze-dried raspberries, ground in to a powder (optional)


* many types of milk will be suitable here, but the best one is seseame seed milk, which will pair the best with the rest of the flavors.



PREPARATION:

It's best to prepare the carob sponge cake 1 day before, preferably in the evening. Because it's easier to slice it when it's chilled properly. Although you can also make it in the morning and leave it for few hours to cool down properly.

Set the oven to 180 ° C. Sieve the dry ingredients to a large bowl and mix well. Mix the wet ingredients in a smaller bowl, stir well and add them to the dry mix. Stir everything thoroughly with a whisk and pour the mixture into a cake mold lined with baking paper. Put it in the preheated oven and bake for 45 minutes. Check the cake with a wooden stick, when it comes out clean and dry, take the cake out of the oven and leave it to cool down.

If you're using frozen fruits to make the mousse, transfer them to the fridge for a night, or for few hours, to help them to defrost. Then, blend them with chia seeds and set aside for 1 hour to thicken.

In the meantime, cook the millet. Rinse it with boiling water, drain and put in a pot, add 1 cup of milk, bring to a boil, reduce the heat and simmer in a covered pot for 12 minutes. Then, take the pot off the heat and leave, covered on a counter for 30 minutes to help the millet absorb the rest of the milk and cool down a little bit. After that, blend it until smooth, with the rest of the ingredients. the cream will thicken in the fridge, so it can have a slightly pouring consistency, although not to much, so it won't flow down of the cake, so remember to not add to much milk, while mixing it.

Peel kiwi and cut them into small pieces or thin slices. Mix the icing ingredients and put it for a while in the fridge. Prepare all the components to make the cake.

Cut the sponge cake crosswise into 3 parts and spread the sesame cream, then put the mousse on top, next the kiwi and a little bit more of the mousse on top of that. Put the second slice on top of the base and the last piece on top. Gently press the cake and level the sides with a flat spatula.

Cover the whole cake with the icing, add the toppings and put it in he fridge for 15 minutes.


Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse



Serve and enjoy ☺ Store it in the fridge for up to 5 days.



Vegan carob tort / layer cake with sesame-millet cream and raspberry mousse

22 komentarze:

  1. wygląda obłędnie z tym przybraniem i pewnie tak samo smakuje :)

    ReplyDelete
  2. to najcudowniejszy tort jaki widziałam! marzy mi się by zjeść taki choć raz, np. na urodziny :) a od tego dzieli mnie tylko trochę , bo wystarczy kupić składniki i wziąć się za robienie - co mam nadzieję, uda mi się spełnić :)
    zdjęcia są prze-genialne! <3

    ReplyDelete
  3. Such a beautiful cake! Hard to believe this is vegan. Love all the creative flavors in here :)

    ReplyDelete
  4. Jeden z najpiękniejszych tortów jaki widziałam , a skład rewelacja

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję bardzo ☺ to właśnie było moim zamierzeniem

      Delete
  5. This sounds so delicious! :)

    ReplyDelete
  6. Rewelacyjny przepis :) Upiekłam wczoraj, zamiast kiwi i malin dałam plasterki banana i jest przepyszny :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. super! cieszę się, że smakuje i dobry pomysł z bananem, też na pewno taką wersję sobie przygotuję :)))) pozdrawiam

      Delete
  7. Takiego smaka mi narobiłaś tym tortem, że chyba zrobię na zbliżające się urodziny :) tylko mam kilka pytań.
    Najmniejszą formę mam o średnicy 19 cm, mam nadzieję, że może być i blaty dadzą się podzielić na trzy części?
    Co do musu owocowego, to chia ma być zmielone? Jak będę to wszystko razem miksować one mają się zmielić? Chodzi o to, że będę to miksować "żyrafą" i raczej nie da rady ich zmielić i dlatego się zastanawiam czy je wcześniej zmielić np. w młynku czy nie ma takiej potrzeby?
    I jeszcze chciałam zapytać czy zamiast kiwi (niestety moja mama nie lubi) może być np. borówka? Czy będzie pasować smakowo? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. witaj Emka, miło mi, że tort Ci się podoba i chcesz go przygotować :)))
      z formy o średnicy 19 cm łatwiej będzie uzyskać 2 blaty, bo 3 będą dosyć cienkie i mogą się połamać... ewentualnie możesz przygotować 2 biszkopty i wtedy będziesz miała 4 blaty, a kremu i musu starczy Ci na wyłożenie podwójnej porcji biszkoptu, wystarczy wtedy posmarować cieniej,
      Jeśli chodzi o mus to, jeśli nie przeszkadzać będą Ci ziarenka w musie to nie musisz chia mielić, one zagęszczą mus, gdy pozostaną w całości, ale gdy zmiksujesz maliny żyrafą to i tak w nich pozostaną ziarenka, dlatego cała konsystencja może taka być razem z nasionami chia w całości, nawet będzie to dawać ciekawy chrupki kontrast do całości, ja miksowałam wszystko w kielichu, który nie zostawił żadnych ziarenek, ale za to miały je kiwi. Także sama zdecyduj czy chia pozostawione w całości nie będą Ci przeszkadzać podczas jedzenia.
      A jeśli chodzi o kiwi to jak najbardziej ten dodatek można modyfikować, wybierz takie owoce jakie lubisz, w komentarzu wcześniej Karolina napisała, że dodała banany i wyszło pysznie, borówki też będą pasować, ale mocno je wciśnij w krem, możesz też pominąć ten składnik albo np. dodać cienko pokrojone mango... to już kwestia indywidualna, smakowo dużo owoców tu pasuje :)

      Delete
    2. Dziękuję za tak szybką odpowiedź :)
      W takim razie pewnie przekroję na dwa blaty i też będzie dobrze ;)
      Co do owoców to niestety moja mama jest dość wybredna, że tak to ujmę i mam ograniczony wybór ;) Ja sama z kiwi z chęcią bym zjadła :)
      Raz jeszcze dziękuję. Dam znać jak wyszło (i czy wyszło :D) bo niestety do wszelkiego rodzaju tortów coś nie mam ręki. Zawsze coś nie tak :)
      pozdrawiam!

      Delete
    3. Jasne rozumiem :) daj znać koniecznie, jestem ciekawa jakie będą wrażenia :) p.s. A wyjdzie na pewno bo jest prosty do zrobienia :))) pozdrawiam

      Delete
  8. Tahini i karob to genialne połączenie! Uwielbiam mieszać w miseczce lejącą się tahinę, karob, jakiś słodki syrop i odrobinę wody- wychodzi wtedy najcudowniejsze smarowidło do chleba, placków albo dodatek do owsianki. Taki tort musi smakować jeszcze lepiej <3

    ReplyDelete
  9. Zapomniałam napisać, że zrobiłam tort. Wyszedł dobry, jak dla mnie mega słodki (polewa), ale bardzo dobry.
    Ciasto robiłam w końcu z 1,5 porcji, wyszedł dość wysoki. Wszystkim smakował, oprócz dziecka :) Ale już się przyzwyczaiłam, że moje wypieki rzadko kiedy smakują dzieciom ;) A to za mało słodkie, a to za zdrowe, zawsze coś ;)
    Pomysł na krem pewnie jeszcze nie raz wykorzystam, wyszedł pyszny. Polewa też super, ale jak już pisałam dla mnie o wiele za słodka. Ale pomysł melasa + tahini smakowo idealny :)
    Biszkopt pięknie rośnie, krem idealny. Polecam! :)

    ReplyDelete
  10. Mam formę 18 cm, wiem, że dawno robiłaś tort ale tak około na ile cm wychodzi? Chce mieć w miarę wysoki tort, a nie placek jak naleśnik. :D A ten wydaje się być pokaźny. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sam biszkopt piekę często i w formie 18cm ma ok. 5 cm. W tym torcie podnosi go dodatkowo krem jaglany, wiec jesli planujesz dac cos innego to zrob 2 biszkopty zeby byl wyzszy :)

      Delete
  11. A do tego musu owocowego lepsze będą truskawki czy jagody? Bo takie mi zostały z mrożenia w wakacje. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Truskawki, lepiej jakieś kwaskowe owoce dać; chyba że zrobisz jagody z imbirem np. to wtedy bedzie też fajnie pasować. Przepis na jagody z imbirem jest tutaj-> http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/09/dzem-z-jagod-z-imbirem.html?m=1

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION