BROWNIE Z BATATÓW I DAKTYLI (WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE)

              VEGAN SWEET POTATO-DATE BROWNIES (GLUTEN-FREE)



Kiedy tylko obejrzałam filmik z tym przepisem, od razu zabrałam się za jego przygotowanie. Proste, szybkie i naturalne. Czyli tak jak lubię najbardziej ;) Przepis stworzyła Ella Woodward, która jest autorką strony Deliciously Ella, a także niedawno wydanej książki, o tym samym tytule, którą planuję zakupić. Od dawna jestem jej fanką. Ella ma swój kanał na Youtubie, na którym zamieszcza, krótkie filmiki ze swoimi przepisami. Polecam je wszystkim, choć lepiej nie być głodnym gdy się je ogląda ;)

Wróćmy do przepisu. Wg mnie jest genialny, genialny w swojej prostocie, doborze składników i pomysłowości. Słodki ziemniak, ugotowany na parze; zmiksowany ze świeżymi, słodkimi daktylami, tworzy kremową bazę,  do tego proste dodatki i zero dodatkowego tłuszczu. No i ten smak... Wilgotne, słodkie ciasto, któremu ciężko się oprzeć. A najlepsze jest to, że to nie tylko pyszny deser, ale także zdrowa, energetyczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub piknik. Przyjazna także osobom na diecie bezglutenowej.



Sweet potato-date brownies (vegan & gluten-free)



Jeśli chodzi o składniki, to najtańsze bataty znajdziecie w Biedronce. Świeże daktyle można spotkać w Auchan lub Almie (nie we wszystkich), w lodówkach koło działu warzywnego, a także w sklepach internetowych lub dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością. Ceny są porównywalne do tych suszonych. Świeże daktyle są jednak od nich bardziej słodkie i miękkie, mają też więcej miąższu. Dlatego jak tylko mam je pod ręką to zastępuję nimi suszone. W przepisie Ella korzystała z daktyli odmiany "Medjool", są one najlepsze i największe, ale też najdroższe, ja z powodzeniem zastąpiłam je tymi mniejszymi, zwiększyłam jedynie ich ilość. Na pewno można tutaj też użyć suszonych daktyli, wystarczy je jedynie namoczyć na 15 minut, dobrze odsączyć i zwiększyć ich ilość lub dodać więcej syropu słodzącego.


To jak? Kto się zabiera za pieczenie? ;)



Sweet potato-date brownies (vegan & gluten-free)



Przepis stąd

SKŁADNIKI (forma 18x18cm, 9 porcji):

  • 1 duży batat (600g) lub 2 małe
  • 2/3 szklanki zmielonych migdałów (80g)
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej lub mąki z brązowego ryżu (100g)
  • 20 małych świeżych daktyli lub 14 daktyli medjool
  • 4-6 łyżek surowego kakao lub zwykłego
  • 6 łyżek syropu klonowego lub innego ulubionego (lub 3 łyżki jeśli dodajemy daktyle medjool)
  • szczypta soli


DODATKI (opcjonalne):

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ziarna kakaowca
  • starta skórka z ekologicznej pomarańczy


Sweet potato-date brownies (vegan & gluten-free)


PRZYGOTOWANIE:

Obieramy batata i kroimy go w niedużą kostkę. Gotujemy na parze przez 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy mąki(jeśli nie mamy gotowych). Migdały i kaszę gryczaną nie paloną mielimy w młynku i przesiewamy do miski. Następnie przekładamy ugotowanego batata do pojemnika blendera, dodajemy wypestkowane daktyle, syrop i miksujemy na gładko. W misce mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy do nich zmiksowane bataty, całość mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C.



Sweet potato-date brownies (vegan & gluten-free)

Smacznego ☺

Sweet potato-date brownies (vegan & gluten-free)



p.s. poniżej wspomniany przeze mnie filmik:




As soon as I watched this video I started getting the ingredients to make it. Simple, quick and natural. My kind of way of cooking ;) Recipe is created by Ella Woodward, who is the author of the blog "Deliciously Ella", as well as the recently published book of the same title, which I plan to purchase. I was a big fan of hers for a long time. Ella has a channel on Youtube, where she publishes short videos with her recipes. I recommend them to everyone, though it is better not to be hungry when you watch them ;)

Let's go back to the recipe. I think it's brilliant, brilliant in it's simplicity, selection of ingredients and ingenuity. Steamed sweet potato, mixed with fresh, sweet dates, form a creamy base, few other, simple ingredients and no additional fat. And the taste ... It's moist, it's sweet, it's hard to resist. And the best part is that it's not only a dessert, but also a healthy energy snack, which makes it ideal for lunch or a picnic.

So, who's gonna give it a try? ;)


Recipe from here

INGREDIENTS (18x18cm baking dish, 9 servings):

  • 1 large sweet potato (600g) or 2 small
  • 2/3 C ground almonds (80g)
  • 1/2 C buckwheat flour or brown rice flour (100g)
  • 20 small fresh dates, or 14 Medjool dates
  • 4-6 tbsp of raw cacao powder or regular cocoa powder
  • 6 tbsp maple syrup (or 3 tbsp if you add Medjool dates)
  • pinch of salt


EXTRAS (optional):

  • 1/2 block of dark chocolate
  • crushed cocoa beans
  • grated orange zest


PREPARATION:

Peel the sweet potato and cut it into small cubes. Boil it in the steamer for 20 minutes. In the meantime, prepare the flour (if necessary). Gring the almonds and buckwheat in a coffee grinder and sift into the bowl. After that put the cooked sweet potatoes into a blender container, add pitted dates, maple syrup and mix until smooth. Mix dry ingredients in a bowl, then add the potato mix. Stir well and transfer to a baking dish, lined with a baking paper. Bake for 20 minutes at 180 ° C.

Enjoy ☺


Sweet potato-date brownies (vegan & gluten-free)

16 komentarze:

  1. wow! na samą myśl i ten widok mam słodko w ustach <3 tylko, że właśnie taką słodycz uwielbiam! a przepis od razu zapisuje, może sprawdzi się podczas maturalnego maratonu i doda pozytywnej energii :)

    ReplyDelete
  2. kiedyś robiłam brownie z batatów, nieco w innym wydaniu, ale Twoje zapowiada się obłędnie smacznie! i muszę przyznać, że batat świetnie nadaje się do tego typu ciast :)

    ReplyDelete
  3. moje kubki smakowe szaleją :) przepyszna propozycja!

    ReplyDelete
  4. o raaaany! że ja też na bataty mam alergię :(
    ale brownie są powalające.

    ReplyDelete
  5. robię! wygląda tak genialnie, że nie ma innej opcji :3
    zapraszam: http://bonne-vivre.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Woow, robiłam tylko z cukinii i z kaszy jaglanej, jednak brownie z batatów wygląda nieziemsko :)

    ReplyDelete
  7. Nigdy nie robiłam brownie z batatów :)

    ReplyDelete
  8. Witam serdecznie czy można użyć mąki owsianej? :) pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witam, nie robiłam ich z owsianą, ale powinno wyjść ok :)

      Delete
    2. Dziękuje za odpowiedź :) a mąka ryżowa to zmielone ziarna brazowego ryzu? Bo jak tak to nie bede kombinować z owsiana :) a polecasz to ciasto? Dobre jest? :)

      Delete
    3. tak, ja mielę brązowy ryż i przesiewam, a ciasto jest boskie! słodkie, wilgotne i uzależniające :)

      Delete
  9. Dziękuje bardzo :) skoro taki autorytet kulinarny poleca to ciasto to koniecznie muszę zrobić :) dam znać jak wyszło :)

    ReplyDelete
  10. Kurczę - a mi wyszło raczej mało słodkie i dość suche (takie piaskowate), zastanawiam się dlaczego? Użyłam mąki gotowej gryczanej, migdały zmieliłam, a zamiast syropu klonowego dałam trochę syropu z agawy i trochę skrystalizowanego miodu. Daktyle - najpopularniejsze u nas świeże sprzedawane w pudełkach, odmiana podobno o nazwie Mozafati. Czy może chodzi o to, że słodzidło powinno być płynne i nadać wilgoci?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. możliwe, że to twardy miód je za bardzo wysuszył, niestety zawsze, wszelkie zmiany w składnikach i proporcjach zmieniają daną potrawę... mi to brownie nie wychodzi suche, a słodycz można zawsze dopasować do swojego smaku, dla mnie ono jest akurat, następnym razem daj jedynie płynny słód i daj go trochę więcej, powinno wyjść wtedy jak trzeba :)

      Delete
    2. Dziękuję za podpowiedź! :)

      Delete
  11. Muszę to zrobić. Czuję, że przebije brownie z buraka. :D

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION