REFRESHING VEGAN PINEAPPLE LASSI
Mamy teraz wszędzie, wysyp dorodnych, świeżych ananasów. Zachęciło mnie to, do poeksperymentowania z nimi trochę w kuchni. Choć uwielbiam jeść je w najprostszej postaci, a wielka micha pokrojonego, soczystego i słodkiego ananasa to dla mnie wielki przysmak. To można wyczarować z nich wiele ciekawych specjałów. Dlatego w najbliższych dniach pojawi się kilka przepisów z ich wykorzystaniem.
Dziś, pierwszy z nich. Przepyszne, orzeźwiające lassi. Robiłam je pierwszy raz. Akurat kupiłam paczkę jogurtów i pomyślałam, że, skoro można robić je z mango, to dlaczego by nie z ananasem. Efekt, przeszedł nawet moje oczekiwania. Do tej pory myślałam, że lepszego niż to z mango nie ma, ale to ananasowe jest równie nadzwyczajne. Idealne na ugaszenie pragnienia w gorący dzień lub na co dzień jako lekka przekąska, czy śniadanie. Imbir idealnie balansuje słodycz ananasa i podkręca smak całości. Do tego niezwykła kremowość i lekka kwaskowatość od jogurtu i pyszny, odżywczy napój gotowy. Do tego, banalnie prosty do zrobienia. Jeśli macie pod ręką jogurt i świeżego ananasa to spróbujcie, gwarantuję, że smak Was zachwyci ;)
Mamy teraz wszędzie, wysyp dorodnych, świeżych ananasów. Zachęciło mnie to, do poeksperymentowania z nimi trochę w kuchni. Choć uwielbiam jeść je w najprostszej postaci, a wielka micha pokrojonego, soczystego i słodkiego ananasa to dla mnie wielki przysmak. To można wyczarować z nich wiele ciekawych specjałów. Dlatego w najbliższych dniach pojawi się kilka przepisów z ich wykorzystaniem.
Dziś, pierwszy z nich. Przepyszne, orzeźwiające lassi. Robiłam je pierwszy raz. Akurat kupiłam paczkę jogurtów i pomyślałam, że, skoro można robić je z mango, to dlaczego by nie z ananasem. Efekt, przeszedł nawet moje oczekiwania. Do tej pory myślałam, że lepszego niż to z mango nie ma, ale to ananasowe jest równie nadzwyczajne. Idealne na ugaszenie pragnienia w gorący dzień lub na co dzień jako lekka przekąska, czy śniadanie. Imbir idealnie balansuje słodycz ananasa i podkręca smak całości. Do tego niezwykła kremowość i lekka kwaskowatość od jogurtu i pyszny, odżywczy napój gotowy. Do tego, banalnie prosty do zrobienia. Jeśli macie pod ręką jogurt i świeżego ananasa to spróbujcie, gwarantuję, że smak Was zachwyci ;)
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 4 plastry świeżego ananasa (ok. 300g)
- 1 kubeczek naturalnego jogurtu sojowego (125 ml)
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 5 małych kostek lodu
PRZYGOTOWANIE:
Wrzucamy wszystkie składniki do kielicha blendera i miksujemy na gładko. Podajemy od razu. (Jeśli używacie Vitamix'a, nie trzeba wycinać twardej, środkowej części z ananasa, można wrzucić cały plaster, w przypadku innych blenderów, lepiej go wyciąć)
Smacznego ☺
Every store now, offers fresh, plump, pineapples. It encouraged me to experiment with them a little bit. Although I love eating it in its simplest form, a big bowl of sliced, juicy and sweet pineapple is a great treat for me. It can be widely used in the kitchen. And in the next few days I will publish few recipes using pineapples.
The first one is today. Delicious, refreshing lassi. I made it for the first time. Just when I bought a pack of soy-yoghurts I thought, if you can do it with mango, why not do it with pineapple. The effect exceeded my expectations. Until now I thought that the best one is the one with mango, but this one is equally extraordinary. Perfect if you're thirsty on a hot day or every day as a light snack or breakfast. Ginger perfectly balances the sweetness of pineapple and gives a little kick to the flavor. Along with that, the yoghurt, which gives the creaminess and a sour note. Everything mixed together gives a nutritious drink. Which is very easy to make. So, whenever you have some yoghurt and pineapple on hand, give it a try. I guarantee you will be amazed ;)
INGREDIENTS (2 porcje):
- 4 slices fresh pineapple
- 1 pot plain soy yoghurt (125 ml)
- 1 tsp freshly grated ginger
- 5 small ice-cubes
PREPARATION:
Put all ingredients in a blender cup and mix until smooth. Serve immediately. (If you're using a Vitamix blender, you don't have to cut off the hard, middle part of the pineapple slices, if using a diffrenet blender, cut them off to make sure everything will mix evenly)
Enjoy ☺
wspaniałości, wspaniałości!
ReplyDeleteWygląda cudownie! Takie ananasowe muszę spróbować!
ReplyDeleteUwielbiam lassi..
ReplyDeletetakie koktajle na bazie świeżego ananasa są najlepsze!
ReplyDeletePyszności! Uwielbiam ananasy, koniecznie wypróbuję.
ReplyDelete