SŁODKI KREM KAROBOWY Z POMARAŃCZĄ

                               SWEET CAROB-ORANGE CREAM




Krem stworzyłam z myślą o naleśnikach, które pojawią się w następnym poście, ale z powodzeniem serwować go można jako samodzielny deser (podany w pucharku, jak na zdjęciu), pyszne smarowidło do kanapek, bądź krem do ciasta czy innych deserów.

Jest bardzo "maślany", słodki i karmelowy. Zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za awokado, lub są uprzedzeni do wykorzystywania go w deserach. Nie jest ono zbyt wyczuwalne, a idealne wręcz do przygotowywania naturalnych i zdrowych kremów.


Sweet carob-orange cream


SKŁADNIKI (na ok. 1/2 szklanki kremu):

  • 1 bardzo miękkie awokado
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżka syropu klonowego, lub innego ulubionego
  • świeżo starta skórka z 1 średniej, niewoskowanej pomarańczy (do kupienia w Lidlu)


Sweet carob-orange cream


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki oprócz skórki pomarańczowej miksujemy na gładko (blenderem ręcznym lub w kielichowym). Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy.  Serwujemy jako deser (np. ze świeżą pomarańczą), smarowidło do naleśników lub kanapek. Krem przechowujemy w lodówce do 3 dni.


Sweet carob-orange cream


Smacznego ☺


Sweet carob-orange cream


I created this cream, as a topping for pancakes, which I will post in the next blog post. Hovewer you can successfully serve it as a dessert, on it's own (as in the photo), you can also use it as a sandwich spread or as a cream for cakes or other desserts.

It is very "buttery", sweet and caramel. Everyone will like it, even those who do not like avocado, or are frightened to use it in desserts ;) You won't really taste it. And avocadoes are ideal for preparing natural and healthy creams. Which is why, it's really worth trying.



INGREDIENTS (for approx. 1/2 cream):

  • 1 very ripe avocado
  • 2 tbsp carob powder
  • 1 tbsp maple syrup, or other sweetener
  • freshly grated orange zest (from 1 medium, organic orange)


PREPARATION:

Put avocado pulp, carob powder and maple syrup in a blender cup and mix utnil smooth. Transfer to a bowl, add grated orange zest and mix well. Serve as a dessert, with fresh fruits (for example: oranges), as a topping for pancakes or a sandwich spread. Store in the fridge for up to 3 days.

Enjoy ☺


Sweet carob-orange cream

8 komentarze:

  1. Wszystkie składniki mam :), wygląda tak smakowicie, że zrobię Twój deser dzisiaj.

    ReplyDelete
  2. Wszelkie kremy kakaowe lub czekoladopodobne z awokado uwielbiam! ;)

    ReplyDelete
  3. Piękne kolory! :) Również jestem wielką fanką awokado w wersji słodkiego kremu :)

    ReplyDelete
  4. tak się składa, że ostatnio jadłam naleśniki z karobowym kremem z awokado - po prostu uwielbiam! :)

    ReplyDelete
  5. a mi się bardzo podoba zmiana stylu bloga :) na plus!
    zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. piękne! normalnie dzieło sztuki :) wygląda niesamowicie

    ReplyDelete
  7. Właśnie zrobiłam jako deser na zakończenie ciężkiego tygodnia pracy. Nie miałam syropu daktylowego, użyłam ryżowego. Wyszło super smacznie, świeży cytrus tak dobrze przełamuje gładkość i słodycz kremu. Niestety, mój krem nie był tak atrakcyjny wizualnie, miał taki dziwny kolor, znacznie bardziej zielonkawy, ale to pewnie kwestia rozmiaru awokado i proporcji karobu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. super, cieszę się, że zasmakował :) p.s. z tym kolorem jest tak jak piszesz, każde awokado ma inny rozmiar i jak krem jest za mało brązowy to właśnie najlepiej jest dodać więcej karobu, a też chwilę po zrobieniu odczekać, bo naturalnie też ściemnieje. :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION