Krem stworzyłam z myślą o naleśnikach, które pojawią się w następnym poście, ale z powodzeniem serwować go można jako samodzielny deser (podany w pucharku, jak na zdjęciu), pyszne smarowidło do kanapek, bądź krem do ciasta czy innych deserów.
Jest bardzo "maślany", słodki i karmelowy. Zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za awokado, lub są uprzedzeni do wykorzystywania go w deserach. Nie jest ono zbyt wyczuwalne, a idealne wręcz do przygotowywania naturalnych i zdrowych kremów.
SKŁADNIKI (na ok. 1/2 szklanki kremu):
- 1 bardzo miękkie awokado
- 2 łyżki karobu w proszku
- 1 łyżka syropu klonowego, lub innego ulubionego
- świeżo starta skórka z 1 średniej, niewoskowanej pomarańczy (do kupienia w Lidlu)
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki oprócz skórki pomarańczowej miksujemy na gładko (blenderem ręcznym lub w kielichowym). Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Serwujemy jako deser (np. ze świeżą pomarańczą), smarowidło do naleśników lub kanapek. Krem przechowujemy w lodówce do 3 dni.
I created this cream, as a topping for pancakes, which I will post in the next blog post. Hovewer you can successfully serve it as a dessert, on it's own (as in the photo), you can also use it as a sandwich spread or as a cream for cakes or other desserts.
It is very "buttery", sweet and caramel. Everyone will like it, even those who do not like avocado, or are frightened to use it in desserts ;) You won't really taste it. And avocadoes are ideal for preparing natural and healthy creams. Which is why, it's really worth trying.
INGREDIENTS (for approx. 1/2 cream):
- 1 very ripe avocado
- 2 tbsp carob powder
- 1 tbsp maple syrup, or other sweetener
- freshly grated orange zest (from 1 medium, organic orange)
PREPARATION:
Put avocado pulp, carob powder and maple syrup in a blender cup and mix utnil smooth. Transfer to a bowl, add grated orange zest and mix well. Serve as a dessert, with fresh fruits (for example: oranges), as a topping for pancakes or a sandwich spread. Store in the fridge for up to 3 days.
Enjoy ☺
Wszystkie składniki mam :), wygląda tak smakowicie, że zrobię Twój deser dzisiaj.
ReplyDeleteWszelkie kremy kakaowe lub czekoladopodobne z awokado uwielbiam! ;)
ReplyDeletePiękne kolory! :) Również jestem wielką fanką awokado w wersji słodkiego kremu :)
ReplyDeletetak się składa, że ostatnio jadłam naleśniki z karobowym kremem z awokado - po prostu uwielbiam! :)
ReplyDeletea mi się bardzo podoba zmiana stylu bloga :) na plus!
ReplyDeletezapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
piękne! normalnie dzieło sztuki :) wygląda niesamowicie
ReplyDeleteWłaśnie zrobiłam jako deser na zakończenie ciężkiego tygodnia pracy. Nie miałam syropu daktylowego, użyłam ryżowego. Wyszło super smacznie, świeży cytrus tak dobrze przełamuje gładkość i słodycz kremu. Niestety, mój krem nie był tak atrakcyjny wizualnie, miał taki dziwny kolor, znacznie bardziej zielonkawy, ale to pewnie kwestia rozmiaru awokado i proporcji karobu.
ReplyDeletesuper, cieszę się, że zasmakował :) p.s. z tym kolorem jest tak jak piszesz, każde awokado ma inny rozmiar i jak krem jest za mało brązowy to właśnie najlepiej jest dodać więcej karobu, a też chwilę po zrobieniu odczekać, bo naturalnie też ściemnieje. :)
Delete