WEGAŃSKIE TARTALETKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM I WIŚNIAMI (BEZ PIECZENIA / RAW)

VEGAN MINI TARTS WITH CHOCOLATE CREAM AND CHERRIES (RAW)



Chodził za mną taki deser, chodził i w końcu wychodził...
Połączenie wiśni i czekolady jest jednym z moich ulubionych i wiedziałam, że na tej podstawie chcę stworzyć pyszny surowy deser.
W grę miało wchodzić tylko kilka niewymyślnych składników. Miało być prosto, bardzo smacznie i zdrowo. Bo za to właśnie kocham surowe, witariańskie desery, że oprócz tego, że oferują nam wspaniałe doznania smakowe to stanowią również kopalnię wielu cennych składników.

Raw mini tarts with chocolate cream and cherries


Tarty nie są przesadnie słodkie, surowe kakao dodaje im wyjątkowego głębokiego smaku, wiśnie dodają kwaskowatości, a aksamitnie kremowy krem z awokado, wspaniale łączy się ze słodką bazą zrobioną z migdałów i daktyli.


Raw mini tarts with chocolate cream and cherries


Deser smakował wszystkim, a po wymienieniu składników, był też nie lada zaskoczeniem.
Polecam, jest prosty, bardzo smaczny i szybki do przygotowania, do tego nie zawiera glutenu.


Raw mini tarts with chocolate cream and cherries


Poniżej podaję również kilka ciekawych informacji na temat wyjątkowych właściwości jego składników.

Maślane awokado wspaniale zastępuje tu tradycyjnie używane w kremach masło czy margarynę, nie dość, że jest smaczniejsze to przede wszystkim bardzo odżywcze.


Raw mini tarts with chocolate cream and cherries





"Ten owoc, w niektórych rejonach świata nazywany jest gruszką aligatora, ze względu na swój kształt oraz ciemnozieloną chropowatą skórę, ma on wiele do zaoferowania.



Awokado łączy w sobie zdrowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E, co jest klinicznie potwierdzone jako prewencja przeciw rozwojowi choroby Alzheimer’a, a nawet cofaniu jej we wczesnym stadium. 


Jest bogate w jednonienasycone tłuszcze, które budują zdrowie serca i pomagają obniżać ciśnienie krwi. Jednonienasycone tłuszcze zawarte w awokado zawierają fitoskładnik beta-sitosterol, którego działanie obniżające poziom LDL (potocznie nazywany „złym cholesterolem”) i triglicerydów przy jednoczesnym wzroście HDL (tzw. „dobry cholesterol”) we krwi, zostało potwierdzone klinicznie.

Zawarta w awokado witamina B6 oraz naturalny kwas foliowy z wysokiej zawartości folianów, pomagają regulować homocysteinę, która – jeśli jest jej zbyt dużo – jest zwiastunem złego stanu serca.

Awokado zawiera karotenoid – luteinę. Luteina jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Połączenie wysokiej zawartości potasu w awokado – 30% więcej niż w bananach – z omega-3 oraz kwasem oleinowym, jest korzystne w obniżaniu ciśnienia krwi.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe w nim zawarte, mogą zapobiegać lub odwrócić oporność insulinową, jedną z przyczyn cukrzycy typu II. Wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika w awokado pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi. 

Awokado odznacza się obfitością fitoskładników (fitozwiązków) takich jak polifenole i flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne. 

Składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku. To również poprawia zdolność ciała do wchłaniania karotenoidów i substancji odżywczych." (źródło:tu

Raw mini tarts with chocolate cream and cherries


Poza awokado, w deserze mamy również sporą ilość surowego kakao. To kolejny bardzo wartościowy pokarm. Ale nie mylcie go ze zwykłym kakao, dostępnym powszechnie w sklepach. Tego rodzaju musimy poszukać w eko-sklepach lub w internecie. Oczywiście możecie tutaj użyć zwykłego, smak będzie dobry, jednak jeśli macie możliwość spróbujcie użyć surowego. Różnica między nimi polega na tym, że to surowe nie zostało poddane obróbce termicznej w wysokiej temperaturze, przez co zachowało swoje pełne wartości odżywcze.

"Ziarna kakaowca są bogate we flawonoidy, jak na przykład epikatechina odznaczająca się silnymi właściwościami anty-oksydacyjnymi. Jednak łatwiej przyswajalne dla organizmu są flawonoidy z kakao przetworzonego w jak najmniejszym stopniu.

Kakao zawiera również teobrominę, która jest gorzkim alkaloidem (związek zasadowy), podobnym do kofeiny. Teobromina rozszerza naczynia krwionośne i jest stosowna w leczeniu obrzęków. Jest również środkiem moczopędnym oraz pobudzającym serce, ponieważ poprawia przepływ tlenu. To z kolei stymuluje funkcje poznawcze i poprawia pamięć.



Dzięki swoim właściwościom rozszerzającym naczynia krwionośne – przez działanie teobrominy – kakao wpływa również na rozluźnienie mięśni gładkich. Dlatego też, po treningu - dla relaksu mięśni – wskazane jest przyjmowanie kakao na przykład w postaci dodatku do shake’a (najlepszy efekt dadzą jednak świeżo zmielone, surowe ziarna kakaowca).



Znane jest również pozytywne działanie teobrominy zawartej w kakao przy dolegliwościach astmatycznych oraz zadziwiające efekty, jakie daje przy regulowaniu nadciśnienia. Wyniki badań opublikowanych w kwietniu 2007 roku – w Archive of Internal Medicine – pokazały, że kakao jest bardziej efektywne w obniżaniu ciśnienia krwi niż czarna i zielona herbata. Teobromina jednak nie uzależnia, w przeciwieństwie do kofeiny" (źródło:tu)


Raw mini tarts with chocolate cream and cherries



SKŁADNIKI (4 foremki o 6cm średnicy podstawy*):

  • szklanka migdałów (ok. 100g)
  • szklanka suszonych daktyli bez pestek (ok. 15 sztuk)
  • 6 łyżek surowego kakao (polecam takie)
  • 1 bardzo miękkie, duże avocado
  • 3-5 garści świeżych (lub mrożonych) wiśni lub czereśni, bez pestek **
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • szczypta różowej soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku (używam takiej) lub ziarenka z jednej laski wanilii


* jeśli chcecie przygotować więcej mniejszych tart/babeczek, użyjcie blachy do muffinek i masą na spód wyłóżcie formy do połowy (inaczej będę się kruszyć i nie utrzymają się w całości), pamiętajcie, aby wyłożyć formy folią i bardzo mocno i dokładnie docisnąć masę, powinna ona być również odpowiednio gruba, aby utrzymała kształt.

** wykorzystujmy świeże owoce sezonowe, jesienią i zimą świetnie będzie pasowała tu kwaskowata żurawina, można też użyć owoców mrożonych


PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotowujemy spód. Migdały mielimy na mąkę w młynku do kawy. Następnie wsypujemy ją do blendera, dodajemy daktyle, łyżkę surowego kakao i szczyptę soli, miksujemy aż masa będzie się lekko kleić. Wykładamy ją do foremek wyłożonych folią spożywczą, bardzo mocno dociskamy do krawędzi, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (jest to niezbędne, aby podstawa odpowiednio się skleiła i stwardniała).

Teraz przystępujemy do przygotowania czekoladowego kremu. Miąższ awokado wrzucamy do blendera, dodajemy kakao, syrop, wanilię i miksujemy na gładko. Jeśli trzeba dodajemy więcej syropu/cukru.

Raw mini tarts with chocolate cream and cherries

Krem przekładamy do miseczki, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki.
Gdy nasze spody do tart są już odpowiednio schłodzone, wyjmujemy je i wypełniamy kremem. Na wierzchu układamy wydrążone wiśnie. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy zmielonym kakao i surowymi ziarnami kakaowca (opcjonalnie).
Tarty przechowujemy w lodówce do 2 dni.



Raw mini tarts with chocolate cream and cherries


Smacznego ☺


Raw mini tarts with chocolate cream and cherries


Raw mini tarts with chocolate cream and cherries


The combination of cherries and chocolate is one of my favorites, and I knew that on this basis, I want to create a delicious raw dessert. I wanted to use only few, simple ingredients. It had to be simple, very tasty and healthy. Cause that's why I love raw desserts. They offer a great taste and a nutritional value.
Avocados contain a lot of protein and unsaturated fats. They are good for your heart, brain, stomach and eyes. Raw cacao is a great source of antioxidants, it also helps to improve heart function and reduce stress.
Tarts are not overly sweet, raw cacao adds to the unique deep flavor, cherries add bitterness,  velvety avocado cream  perfectly combines with the sweet base made ​​from almonds and dates.
Everyone liked it and it was a big surprise, when I mentioned the list of the ingredients.
It's simple, very tasty and quick to prepare.



INGREDIENTS (4 small 6cm/2,5" tart pans):

  • 1 C almonds (about 100g)
  • 1 C dried pitted dates
  • 6 tbsp raw cacao powder
  • 1 very ripe, large avocados
  • 3-5 handfuls of fresh (or frozen) pitted cherries
  • 4 tbsp maple syrup
  • pinch of pink himalayan salt
  • 1tsp powdered vanilla or seeds from 1 vanilla pod



PREPARATION:

First, prepare the base. Grind almonds into flour in a coffee grinder. Then transfer it into a blender, add dates and a tablespoon of raw cacao powder, blend until the mixture sticks together. Divide into tart tins, lined with cling-film and press well. Cover with foil and refrigerate for about 2 hours (this will help the base to stick together and get more firm).
Now, prepare chocolate cream. Put the avocado pulp into the blender, add cacao powder, syrup, vanilla and blend until smooth. Taste and add more syrup/sugar if necessary. Transfer the cream to a small bowl, cover and put in the fridge. 


Raw mini tarts with chocolate cream and cherries

When the base is properly chilled , take out the tins from the fridge and fill them with chocolate cream, put pitted cherries on top. Right before serving sprinkle with cacao powder and raw cacao nibs. Store them in the fridge for up to 2 days.

Enjoy ☺


Raw mini tarts with chocolate cream and cherries



Raw mini tarts with chocolate cream and cherries

20 komentarze:

  1. Czy sól himalajska ma inny smak niż zwykła, biała?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie, smak jest ten sam, ale jest mniej słona, więc zazwyczaj trzeba dodać jej więcej niż zwykłej

      Delete
  2. taki deser to teraz będzie za mną chodził! :) chętnie używam ziaren kakaowca i naturalnego kakao, do tego uwielbiam awokado! zresztą każdy użyty tutaj składniki ma w sobie to 'coś' za co go lubię :D po prostu nic dodać, nic ując! super :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) dzięki, no i chyba nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić takie cudo ;)

      Delete
  3. Wyglądają jak z najlepszej cukierni :)

    ReplyDelete
  4. Czy smak awokado jest jakoś wyczuwalny? Nie jestem jego fanką, więc zastanawiam się czy muszę poszukać jakiegoś zamiennika..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) akurat jadła go też osoba, która nie przepada za awokado i bardzo jej smakował, także śmiało można z nim przygotować ten deser, najlepiej po zrobieniu kremu posmakować go i ewentualnie dodać więcej syropu lub kakao

      Delete
    2. Dziękuję za odpowiedź. Wypróbuję przepis!

      Delete
  5. :) Potwierdzam! Awokado nie jest moim ulubieńcem, ale w tym zestawie to jest wypas, poza tym to kakao...
    Jestem głodna!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) no to chyba muszę zabierać się za następne ;)

      Delete
  6. Wyglądają niesamowicie! Te zdjęcia, kocham je :)

    ReplyDelete
  7. Wyglądają zachwycająco te Twoje maleństwa :)

    ReplyDelete
  8. Ciasto co wygląda jak milion dolarów

    ReplyDelete
  9. wygląda obłędnie :)

    ReplyDelete
  10. Witam,
    czym mogę zastąpić daktyle w przepisach na ciasta raw? Niestety nie mogę spożywać suszonych owoców ze względu na bardzo wysoki indeks glikemiczny.
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

    ReplyDelete
    Replies
    1. trudna sprawa, jeśli odpadają suszone owoce... takie desery głównie powstają na bazie orzechów i suszonych owoców, jeśli nawet odjąć owoce to to, czym je posłodzimy też może mieć wysoki indeks (np. syrop z agawy czy klonowy). trochę poszperam na ten temat i jak się czegoś dowiem to napiszę

      Delete
  11. Z góry dziękuję. O słodycz się nie obawiam, bo dosłodzić ciasto mogę erytrytolem i stewią (IG=0), czasem używam też ksylitolu, a najrzadziej syrop z agawy (to w ciastach gdzie w składzie jest miód czy syrop klonowy). Bardziej zastanawiam się czym zastąpić konsystencję daktyli, bo to ona wiąże ciasto. Myślałam nad mielonym siemieniem lnianym i odrobiną wody lub oleju, bo z takimi kombinacjami spotykam się w niektórych przepisach (czasem występuje też guma ksantanowa do "wiązania" ciasta).
    Może dodatek świeżych fig lub fasoli (IG 35) rozwiązałby sprawę? Ewentualnie suszone śliwki lub morele, bo mają one IG 40, a daktyle mają IG 70, więc to spora różnica. Ostatecznie banan z IG 45.

    ReplyDelete
  12. Nie mogę się dopatrzeć w przepisie, do czego dodajemy wanilię?

    ReplyDelete
    Replies
    1. już dodaję w opisie, wanilię dodajemy do kremu z awokado ;)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION