GREEN SMOOTHIE WITH BATIAVA LETTUCE, PEACH, CHERRIES AND PLUMS
Lato w pełni. Można przebierać do woli w pysznych, słodkich owocach. Mamy teraz najlepszy czas na przygotowywanie tych wspaniałych i bardzo wartościowych posiłków, jakimi są zielone koktajle/smoothie. Poza wartością odżywczą, stanowią świetny sposób na nawodnienie organizmu podczas upałów.
Zapraszam na kolejne zielone smoothie z serii KOKTAJLOVE PIĄTKI.
Wiśnie dsotarczą witamin C i A, wpłyną także na produkcję czerwonych krwinek, pomogą obniżyć cholesterol i usunąć toksyny.
Brzoskwinia zaopatrzy nas w witaminy A, B1,B2,B3,B6,C,PP; magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy oraz wapno.
Śliwki wyregulują trawienie, dostarczą witamin A i E oraz dużo błonnika.
Dziś zmiksujemy sałatę dębową, wiśnie, śliwki i brzoskwinię.
Sałata wbrew pozorom, ma dużo do zaoferowania, to nie tylko zielone listki, którymi ozdabiamy potrawy. Sałata ma w sobie dużo chlorofilu, który ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje. Jej cechą charakterystyczną jest delikatny, lekko słodki smak. Dostarcza ona znacznych ilości karotenu - barwnika chroniącego organizm przed procesami starzenia, a także silne przeciwutleniacze – witaminę C oraz E, które również mają takie właściwości. Po drugie, zawiera kwas foliowy, składnik niezwykle ważny do sprawnej pracy układu nerwowego. Sałata jest również doskonałym źródłem potasu, dbającego o serce i prawidłowe ciśnienie krwi, żelaza, magnezu, witamin z grupy B. Dostarcza znacznych ilości błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit zabezpieczając przed zaparciami oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksycznych substancji. Działa odkwaszająco na organizm.
SKŁADNIKI (1,5L; 2 duże lub 4 małe porcje):
- liście z połowy główki sałaty dębowej (lub mniej)
- 15 miękkich, dojrzałych śliwek
- 2 garście dojrzałych wiśni
- 1 duża miękka brzoskwinia
- 2 banany
- 3 szklanki filtrowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
Z główki sałaty odrywamy liście i dokładnie myjemy. Pozostałe składniki także dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek. Wrzucamy wszystko do kielicha blendera i miksujemy na gładko. Jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, resztę przechowujemy w szklanej butelce/słoiku w lodówce do 2 dni.
Now it's the best time to make green smoothies. There are tons of different kinds of fruits on the market. And besides the nutrition value of this amazing drinks, they are a great way to hydrate your body on a hot day.
Today I'm blending batavia lettuce with peach, plums and cherries.
INGREDIENTS (1,5L; 2 large or 4 small portions):
- 1/2 head of batiava lettuce
- 15 soft, ripe plums
- 2 handfuls of cherries
- 1 large, ripe peach
- 2 bananas
- 3 C filtered water
PREPARATION:
Remove the leaves from the lettuce and wash them thogorughly. Wash the rest of the ingredients and remove the pits/stones. Put everything in a blender cup and blend until smooth. If you're not drinking everything straight away, keep the rest in a glass container in the fridge for up to 2 days.
Cheers! ☺
Pyszne połączenie, koniecznie muszę zblendować takie cudo :)
ReplyDelete:) dziękuję, smacznego
Delete