TOFU SCRAMBLE WITH TOMATOES AND MUSHROOMS
Potem, w książce "The vegan table" natknęłam się na jeszcze inną jej wersję, z której zaczerpnęłam pomysł na dodanie mielonej papryki i płatków drożdżowych. Papryka dodaje tu, podobnie jak i pomidory, słodyczy i kolorytu a płatki drożdżowe rewelacyjnie pogłębiają smak dania.
Zapraszam do spróbowania.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
- 4 pieczarki
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych *
- sól i pieprz, do smaku
- szczypiorek (opcjonalnie)
* Jeśli wcześniej nie mieliście okazji używać tego produktu, niech was on nie onieśmiela. To bardzo przydatna rzecz w kuchni. Płatki te z powodzeniem będziecie używać przygotowując roślinne pesto, lub risotto. Kupicie je w eko-sklepach. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych odznaczają się one dużą wartością odżywczą, są bogate w witaminy z grupy B, oraz wiele minerałów m.in.: cynk, miedź, żelazo, magnez, wapń. Pogłębiają one smak potraw, a czasem nawet imitują posmak "serowy".
PRZYGOTOWANIE:
Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, pomidora kroimy w drobną kostkę a pieczarki w paski. Przygotowujemy wszystkie przyprawy na małym talerzyku. Tofu odsączamy z wody (po wyjęciu z opakowania układamy je na kilku warstwach ręcznika papierowego z brzegu i dociskamy dalszą częścią ręcznika, tak aby wycisnąć z niego większość wody)
Na odrobinie oleju lub oliwy podsmażamy cebulę i czosnek, gdy się ładnie zarumienią, dodajemy pieczarki, smażymy chwilę, następnie dodajemy pomidora i dusimy, aż większość wody na patelni wyparuje.
Po tym czasie kostkę tofu rozdzielamy w dłoniach na małe kostki i każdą z nich rozdrabniamy nad patelnią.
Dosypujemy wszystkie przygotowane przyprawy, dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę.
Podajemy od razu, posypaną szczypiorkiem i z kromką razowego chleba lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego☺
Tofu scramble, a tasty way to cook this white soy cheese. I prepared it several times in different versions, but this by far is the best. I knew I wanted to add the mushrooms and tomatoes, as well as turmeric, which enhances the flavor of the dish and adds a nice color. Then, in the book "The vegan table" I came across another way, from which I took the idea of adding ground paprika and nutritional yeast flakes. Paprika and tomatoes add sweetness and color, and yeast flakes deepen the flavor.
INGREDIENTS (2 portions):
- 1 block of firm, natural tofu (approx. 180g)
- 4 mushrooms
- 1 large tomato
- 1 large onion
- 1 clove of garlic
- 1/4 tsp turmeric
- 1/2 tsp ground paprika
- 2 tbsp nutritional yeast flakes
- salt and pepper, to taste
- chopped chives (optional)
PREPARATION:
Chop the onion, press the garlic, cut tomato into small cubes and slice the mushrooms. Prepare all the spices on a small plate.
Drain the tofu and press it on a kitchen towel, to get rid of the water.
With a little bit of oil or olive oil fry the onion and garlic, when nicely browned add the mushrooms and fry for a minute, then add the tomato and fry until most of the water in the pan evaporates.
After that, divide the tofu block into small cubes and with your fingers shred them above the pan, you want to make small crumbles.
Add all prepared spices, mix thoroughly and fry for a while.
Serve immediately, sprinkle with chives, add a slice of wholemeal bread or other favorite additions.
Enjoy ☺
też lubię tofucznicę właśnie w pomidorami! Dziś z samego rano musiałam załatwić kilka spraw urzędowych na mieście, więc szybko się uwinęłam ze sprawunkami i już o 8:30 siedziałam we wrocławskiej Vedze jedząc na śniadanie tamtejszą tofucznicę. Miły poranek i super miłe to, że wchodzimy do knajpy w ścisłym centrum miasta i możemy zjeść wegańskie śniadanie na prawdziwym wypasie :)
ReplyDeletebardzo miły poranek ;) no i zazdroszczę takiej knajpy.
DeleteWiadomo, że to nie to co domowa i samemu przygotuje się tak, jak się najbardziej lubi, ale bardzo cieszy mnie fakt jedzenie na mieście i nie ukrywam, że to też jest argument, aby postawić wszystko na jedną kartę i przenieść się na najbliższy rok do Wrocławia. :)
Delete:) super, powodzenia i smacznego :)
Deletew smaku tofucznicy się zakochałam od razu! z pewnością wypróbuję i taką wersję, tym bardziej z pieczarkami! :)
ReplyDeleteJa zawsze podsmażam cebulkę z wędzoną papryką zanim cokolwiek innego zacznę kombinować :) Polecam spróbować!
ReplyDeletesuper pomysł! uwielbiam wędzoną paprykę i następnym razem ją dodam, dzięki za radę :)
Delete