ZIELONY KOKTAJL Z JARMUŻEM, BANANAMI, MORELAMI, NEKTARYNKĄ I ANANASEM

GREEN SMOOTHIE WITH KALE, APRICOTS, PINEAPPLE AND NECTARINE




Jarmuż (po ang. kale). To jedna z najstarszych odmian kapusty, występuje w kilku barwach, niebiesko-zielonej, zielonej, fioletowej, które nieco różnią się smakiem. Jest to chyba najbardziej odżywcza zielenina, którą znajdziemy na bazarze, choć czasem ze świeczką go szukać... 

Green smoothie with kale, apricots, pineapple and nectarine

Te wspaniale wyglądające, mocne liście, zawierają bardzo dużo białka (4,28g w 100g jarmużu), sporą dawkę witaminy K,C,E, kwasu foliowego, luteiny, zeaksantyny, beta-karotenu, prowitaminy A, wapnia, żelaza, magnezu, potasu, miedzi.

Green smoothie with kale, apricots, pineapple and nectarine

Wszystko to czyni z niego prawdziwy superfood, korzystnie działający m.in. na: naczynia krwionośne, układ odpornościowy, skórę, włosy, paznokcie, wzrok, kości, serce, mięśnie. Warto zatem często po niego sięgać. Na jego bazie przyrządzimy bardzo wartościowe koktajle, pesto, można z niego robić chipsy, dodawać do sałatek, czy gulaszy warzywnych.

Dziś zapraszam na bardzo wyjątkowy koktajl/smoothie z jarmużem w roli głównej, akompaniować mu będą słodkie i soczyste morele, nektarynka, banan oraz mrożone kawałki ananasa. Latem, kiedy chcemy aby nasze koktajle były mocniej schłodzone, warto chociaż jeden składnik zamrozić wcześniej, np. banana czy ananasa.

Zapraszam do miksowania.


Green smoothie with kale, apricots, pineapple and nectarine

"Owoce moreli mają dużą wartość odżywczą i smakową. Zawierają nie tylko składniki mineralne mineralne (żelazo, wapń, magnez, potas, miedź, bor) ale i witaminy z grupy B (B2, B6, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy), witamina E, a przede wszystkim witamina A w formie roślinnej prowitaminy czyli beta karotenu. Morele to również źródło: błonnika pokarmowego, związków pektynowych, flawonoidów, garbników, fitosteroli, kwasów organicznych (winowy, cytrynowy, jabłkowy). Morele to jedno z lepszych źródeł likopenu, bardzo silnego antyutleniacza, któremu przypisuje się wyjątkowo skuteczne działanie przeciwnowotworowe. Jednak mimo wielu wspaniałych właściwości leczniczych moreli największym odkryciem ostatnich czasów wydaje się być zawarta w pestkach moreli amigdalina znana również jako witamina B17. Amigdalina w organizmie człowieka rozkłada się na kwas benzoesowy, glukozę i cyjanowodór. W toku licznych formalnych i nieformalnych eksperymentów starano się udowodnić, iż ta substancja wykazuje działanie antynowotworowe. Do tej pory nie ma jednoznacznych dowodów na działanie antynowotworowe." (źródło:tu)


Green smoothie with kale, apricots, pineapple and nectarine



SKŁADNIKI (1,5L; 2 duże lub 4 mniejsze porcje):

  • 5 dużych łodyg zielonego jarmużu
  • 4 miękkie morele
  • 1 dojrzała nektarynka
  • 2-3 plastry świeżego/mrożonego ananasa (pokrojonego wcześniej na mniejsze kawałki)
  • 2 banany
  • 3 szklanki filtrowanej wody


Green smoothie with kale, apricots, pineapple and nectarine

Jarmuż, morele i nektarynki myjemy. Z jarmużu odrywamy końcówki łodyg, mocny blender (np. Vitamix) nie ma problemów z miksowaniem pozostałej części łodygi, do słabszych blenderów lepiej obierać same listki, bez łodyg. Wrzucamy wszystko do kielicha i miksujemy na gładko. Jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, przechowujemy resztę w lodówce w zamkniętym szklanym słoiku/butelce do 2 dni.

Na zdrowie! ☺

Green smoothie with kale, apricots, pineapple and nectarine

Kale is one of the oldest varieties of cabbage, comes in several colors, blue-green, green, violet, which are slightly different in taste. These are probably the most nutritious greens you will  find at the market. These great-looking, strong leaves, contain a lot of protein (4.28 g in 100 g kale), a large dose of vitamin K, C, E, folic acid, lutein, zeaxanthin, beta-carotene, provitamin A, calcium, iron, magnesium, potassium, copper.

All this makes it a true superfood which is good for the blood vessels, the immune system, skin, hair, nails, eyes, bones, heart, muscles. That's why it's worth to use it more in the kitchen. With kale you will make nutritious smoothies, pesto, chips, add it to salads or vegan casseroles.

Today I prepared a very special smoothie with kale, sweet and juicy apricots, nectarine, banana and frozen pineapple chunks. In the summer, when we want our smoothies to be cold, it's good to add some frozen fuits, for example bananas or pineapples.



INGREDIENTS (1L, 2 large or 4 small portions):


  • 5 large stalks of kale
  • 4 soft fresh apricots
  • 1 ripe nectarine
  • 2-3 frozen pineapple chunks
  • 2 bananas
  • 3 C filtered water


Enjoy! ☺


4 komentarze:

  1. jarmużu jeszcze nie próbowałam! ale to się zmieni i to jak najszybciej :) z wielką przyjemnością zrobię taki koktajl! na zdrowie :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bardzo polecam, warto spożywać jarmuż, choć czasem ciężko go kupić bo nie jest jeszcze u nas tak bardzo popularny jak inne zieleniny. pozdrawiam

      Delete
  2. Przepis z bananami, ale nie ma ilości bananów ;) Zaraz biorę się do roboty. Myślę, że dwa banany będą w sam raz :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dodaj dwa banany, już poprawiam w przepisie :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION