ŚWIEŻA LETNIA SAŁATKA Z KUSKUSEM, AWOKADO, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, MORELAMI I BAZYLIĄ

LIGHT, FRESH SUMMER SALAD WITH COUSCOUS, CHERRY TOMATOES, APRICOTS AND BASIL






Latem, gdy jest tak gorąco, że nie chce się gotować to czas, kiedy najchętniej sięgam po kuskus, makaron ryżowy czy bulgur. Wystarczy zalać je wrzątkiem, odczekać chwilę, dodać dużo świeżych warzyw, ziół, a także owoców i mamy pyszny, lekki i smaczny posiłek.



Light and fresh summer salad with couscous, cherry tomatoes, apricots and basil



Dziś zapraszam na jedną z moich ulubionych letnich sałatek. Znajdziecie w niej słodkie i soczyste pomidorki koktajlowe, które latem są tak dobre, że można je wyjadać prosto z miski jak winogrona; aromatyczną bazylię i koperek, odżywcze awokado, odświeżający seler naciowy i ogórki a także słodkie morele, które idealnie współgrają z resztą składników.
I wystarczy dosłownie chwila, aby ta letnia sałatka znalazła się na waszym stole.


Light and fresh summer salad with couscous, cherry tomatoes, apricots and basil


"Kuskus (arab. kaskasa – tłuc, rozbijać) – tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu (północno-zachodnia Afryka) i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm, otrzymywanych z pszenicy twardej. Tradycyjnie był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, namaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana jako kuskus. Współcześnie kuskus częściej produkuje się z mąki pszennej, wody i dodatków. Otrzymany granulat jest przesiewany przez sita o odpowiedniej średnicy. Jednak w handlu wciąż można spotkać kuskus produkowany z rozdrobnionych ziaren pszenicy, choć najczęściej przy udziale nowoczesnych technologii.
Kuskus gotuje się na parze (...) lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki" (źródło:wikipedia)


Light and fresh summer salad with couscous, cherry tomatoes, apricots and basil


Na podstawie przepisu z tej strony.


SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 szklanka kuskusu razowego (suchego) (używam takiego)
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 pałka selera naciowego
  • duża garść czerwonych pomidorków koktajlowych
  • duża garść pomarańczowych pomidorków koktajlowych (lub więcej czerwonych, jeśli nie mamy pomarańczowych)
  • 4 świeże i miękkie morele
  • 1/2 avocado
  • 1 mały pęczek świeżego koperku, posiekany
  • 12 dużych liści świeżej bazylii
  • 1 mały pęczek drobnego szczypiorku lub 6 pędów grubego (posiekanych)
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub migdałów w płatkach, do posypania (opcjonalnie)
  • 2-3 garście wybranej zieleniny (opcjonalnie)
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju lnianego tłoczonego na zimno, lub oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta papryki i chili w proszku (do przyprawienia kuskusu)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub gorącej wody (do kuskusu)



PRZYGOTOWANIE:

Szklankę kuskusu wsypujemy do miski/garnka, dodajemy do niego po 1/3 łyżeczki soli, czarnego pieprzu mielonego,mielonej papryki i chili w proszku. Mieszamy i zalewamy wszystko 2 szklankami bulionu/wrzątku, mieszamy ponownie i zakrywamy folią lub przykrywką. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie, odkrywamy miskę/garnek, widelcem rozdrabniamy kuskus i czekamy aż ostygnie.


Light and fresh summer salad with couscous, cherry tomatoes, apricots and basil


Teraz przystępujemy do przygotowania reszty składników. Wszystko dokładnie myjemy. Ogórki obieramy i kroimy w paski, pomidorki przekrajamy na pół, morele przekrajamy na 4 i potem każdą część jeszcze na pół; pałkę selera siekamy w cienkie paski, avocado w kostkę. Siekamy koperek i szczypiorek, liście bazylii albo dokładnie rozdzieramy palcami albo kroimy w drobne paski.

Gdy nasz kuskus jest już zimny, dodajemy do niego wszystkie pokrojone warzywa i zioła, dokładnie mieszamy.

Następnie w małej szklance mieszamy olej i sok z cytryny i polewamy nim sałatkę, ponownie wszystko dokładnie mieszamy. 

Przed podaniem na talerzu rozkładamy kilka listków zieleniny (jeśli używamy) i wysypujemy na nie porcję sałatki, przybieramy listkami bazylii i orzeszkami/płatkami migdałowymi (opcjonalnie).

Smacznego ☺

Z innych dań idealnych na lato, polecam również azjatycką sałatkę z makaronem ryżowym a także mercimek köftesi z użyciem bulguru.


Light and fresh summer salad with couscous, cherry tomatoes, apricots and basil


In the summer, when it's too hot to cook, I usually use couscous, bulgur or rice noodles. They only need hot water or broth and few minutes to be ready to serve, then you just add lots of fresh vegetables, herbs, and fruits and you have a delicious, light and tasty meal.
Today I will show you how to make one of my favorite summer salads. Sweet and juicy cherry tomatoes, which in summer are so good that you can eat them straight from the bowl, like grapes, aromatic basil and dill, nourishing avocado, refreshing celery and cucumbers and sweet apricots, which perfectly match the rest of the ingredients.
It's just literally a moment to make this wonderful summer meal.



Inspired by the recipe from this site.


INGREDIENTS (4 portions):

  • 1 C organic couscous (dry weight)
  • 1 medium cucumber
  • 1 celery stalk
  • 1 big handful of red cherry tomatoes
  • 1 large handful of orange cherry tomatoes (or more red tomatoes)
  • 4 soft, fresh apricots
  • 1/2 avocado
  • 1 small bunch of fresh dill
  • 12 large fresh basil leaves
  • 1 small bunch of chives, or 6 green onions
  • 1/4 C pine nuts or slivered almonds for garnishing (optional)
  • 2-3 handfuls of greens (optional)
  • 3 tbsp extra virgin flax oil or olive oil 
  • 2 tbsp fresh lemon juice
  • salt, pepper to taste
  • 1/3 tsp paprika and chili powder (for couscous)
  • 2 C vegetable stock or hot water (for couscous)


PREPARATION:

Transfer the couscous into a bowl/pot, add 1/3 teaspoon of salt, ground black pepper, ground paprika and chili powder. Mix well and add 2 cups of stock/boiling water, stir again, and cover with cling-film or a lid. Leave it to soak the liquid for 10 minutes. After this time, uncover the bowl/pot, separate the grains with a fork and leave it to cool down.

Now, prepare the rest of the ingredients. Wash everything well. Peel the cucumber and  slice it, cut tomatoes in half, slice apricots and celery, cut avocado into cubes. Chop dill, chives and basil leaves.

When the couscous is cold, combine it with all chopped vegetables and herbs, mix thoroughly. 

Then, in a small glass, mix the oil with lemon juice and pour over the salad, mix everything thoroughly again. 

Before serving, you can arrange some greens on the plate, and at the end garnish the salad with some pine nuts or slivered almonds, if using. 

Enjoy ☺


Light and fresh summer salad with couscous, cherry tomatoes, apricots and basil


Looking for more summer recipes? Try this asian salad with rice noodles or mercimek köftesi with bulgur

6 komentarze:

  1. świetny pomysł na sałatkę! już dawno takiej nie robiłam, a ta przypadła mi szczególnie do gustu :) nie pozostaje mi nic innego jak spróbować :)

    ReplyDelete
  2. och mi tez zazwyczaj nie chce się gotowac, więc wcinam owoce i warzywa po prostu surowe, ale opcja z kuskusem bardzo mi się podoba, fajny patent :D

    ReplyDelete
  3. Mmmm <3 właśnie zajadam!!! Najlepsza sałatka jaką dane mi było spróbować!! Morele zastąpiłam brzoskwiniami z ogrodkowego drzewka :-) za to kocham lato!!

    ReplyDelete
  4. Wszystko wygląda bardzo zachęcająco. Świeże jedzenie zawsze bardzo smakuje, dlatego tak ważne jest abysmy je dobrze przechowywali.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION