VEGAN DIY: WEGAŃSKI SOS CZOSNKOWY ZE SŁONECZNIKA

VEGAN GARLIC SAUCE MADE OF SUNFLOWER SEEDS




Słonecznik jest stosunkowo tani, ma dużo wartości odżywczych i wbrew pozorom, jest bardzo wszechstronny. Niedawno przygotowywałam z niego bazę do ciasta lodowego, a dziś przygotuję mój ulubiony sos czosnkowy.

Vegan garlic sauce

Te niewielkie nasiona, zawierają dużo błonnika, folacyny-kwasu foliowego, białka,cynku, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, B1, selenu, magnezu i miedzi.
Przygotowany na jego bazie sos, jest kremowy i bardzo odżywczy. Polecam wam dobrej jakości nasiona słonecznika BIO ze sklepów Rossmann, gdy jest w promocji za półkilową paczkę zapłacicie 5zł.

Vegan garlic sauce

Sos wykorzystacie do sałatek (w następnym poście pojawi się właśnie taka sałatka), tortilli, do przysmaków z grilla, makaronu czy po prostu do kanapek. Jest smaczny, łatwy do zrobienia i naturalny. Im mocniejszy blender tym będzie bardziej kremowy, Vitamix sprawdza się tu idealnie, sos wychodzi jedwabiście gładki. Ale przygotować go można w każdym blenderze, wystarczy tylko dłużej go pomiksować.

Vegan garlic sauce




SKŁADNIKI (1,5 szklanki gotowego sosu):

  • 1 kubek nasion słonecznika (ok. 150g) (używam takiego)
  • 1 kubek filtrowanej wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej (lub morskiej)
  • listki z 5 gałązek tymianku (opcjonalnie)



PRZYGOTOWANIE:

Słonecznik wsypujemy do słoika, zalewamy wodą i moczymy przez noc.
Następnego dnia, odlewamy wodę, przepłukujemy nasiona i wrzucamy je do kielicha blendera. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól i kubek wody. Miksujemy wszystko na gładko. Sos wychodzi dosyć gęsty, jeśli wolimy rzadszy, należy dodać więcej wody.

Vegan garlic sauce


Przelewamy do słoika i dodajemy listki tymianku (jeśli używamy) i soli, jeśli trzeba. Przechowujemy w lodówce do 3 dni. Jeśli przygotowujemy większą ilość sosu i nie zużywamy jej od razu, najlepiej jest porozdzielać go do małych plastikowych pojemników i zamrozić, dzięki temu porcję sosu, będziemy mieli zawsze pod ręką.


Vegan garlic sauce

Sunflower seeds are cheap and they are very nutritious; it's also quite versatile, lately I used them to prepare the base for the  has a lot of nutritional value, and despite appearances, it is very versatile. Recently it was preparing a base for the ice-cream cake, and now I will make my favorite garlic sauce.
These small seeds contain  a lot of fiber, folic acid, protein, zinc, unsaturated fatty acids, vitamin E, B1, selenium, magnesium and copper. Sauce is creamy and very nutritious.


INGREDIENTS (1,5 C of the sauce):
  • 1C sunflower seeds
  • 1 C filtered water
  • 6 cloves of garlic
  • 1/3 tsp pink himalayan salt (or sea salt)
  • leaves from 5 thyme sprigs (optional)



PREPARATION:

Put sunflower seeds in a glass jar, add water and soak overnight.
On the next day, drain and rinse them well. Put them in a blender, add pressed garlic, salt and water. Mix until smooth. Sauce is quite thick, if you prefer it more thin, add more water.
Pour the sauce onto a glass jar and add thyme leaves (if using) and more salt (if needed). Store in the fridge for up to 3 days. It's best to make more sauce and divide it into small plastic containers and freeze, this way you will have a portion on hand when needed.


Vegan garlic sauce

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

11 komentarze:

  1. Świetny sos - muszę koniecznie wypróbować :)

    ReplyDelete
  2. Zabieram się za produkcję :-)

    ReplyDelete
  3. Sosik pyszny, zrobiłam bez namaczania - nie wyszedł idealnie gladki ale smak super. Super dodatek do różnych dań

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam ten sos, kompletnie o nim zapomniałam!

    ReplyDelete
  5. Nie wiem jak może wam to smakować, to jakaś bezsmakowa papka, której nawet przyprawy nie pomagają

    ReplyDelete
  6. A mi sos czosnkowy bardzo smakuje. Zdrowy, prosty i szybki w wykonaniu, a przede wszystkim czuć, że czosnkowy. :)

    ReplyDelete
  7. Niestety,bardzo zaluje, ale srednio mi podszedl ten sos :/Czy jest cos co mozna by z niego jeszcze zrobic? Szkoda by bylo wyrzucac.

    ReplyDelete
  8. A co sądzicie aby dodać pieczony czosnek?

    ReplyDelete
  9. idealny do sałatki z surowym brokułem <3

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION