SIMPLE VEGAN POTATO SALAD WITH OLIVES AND DILL
Pewnie każdy z was ma na nią jakiś inny sposób. Ja najbardziej lubię ją z dużą ilością świeżego koperku; oliwkami, których słony smak doskonale pasuje do ziemniaków oraz moim ulubionym sosem czosnkowym ze słonecznika. Sałatkę taką można zajadać cały rok, jednak doskonale smakuje latem, z młodymi ziemniakami, których nawet nie trzeba obierać. Polecam
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1 kg małych młodych ziemniaków (20-25 sztuk)
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- pęczek świeżego koperku
- 2 łyżeczki listków świeżego tymianku (opcjonalnie)
- sos czosnkowy ze słonecznika
- sól i pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki szorujemy i gotujemy na parze 30-50 min. Jeśli nie mamy parowaru to wrzucamy je do garnka z wodą. Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaków, im mniejsze tym szybciej będą gotowe.
Gdy ziemniaki są już miękkie, odstawiamy je do ostygnięcia, a potem kroimy. Obieranie ich jest opcjonalne, jeśli skóra jest za twarda, lepiej jest je obrać. Siekamy koperek i kroimy oliwki. Łączymy wszystkie składniki w misce i dodajemy sos czosnkowy. Jeśli trzeba, dodajemy więcej soli i pieprzu. Sałatkę można podać od razu lub schłodzić w lodówce.
Smacznego ☺
After a fantastic summer salad with couscous, it's time for my other favorite salad. Very simple potato salad. Because who does not like potato salad? In the summer it's a great option for a cold meal on a hot day. And when you prepare more, you will have a quick tasty meal for few days. Probably each of you has it's own way of preparing it. I like it with lots of fresh dill; olives, which salty taste fits perfectly with potatoes and my favorite garlic sauce made of sunflower seeds. You can cook this salad, all year long, but it tastes perfect in the summer, with new potatoes, which do not even need to be peeled.
INGREDIENTS (4 portions):
- 1kg (2 pounds) small new potatoes
- 1/2 C green olives
- 1 bunch of fresh dill
- 2 tsp fresh thyme leaves (optional)
- homemade garlic sauce
- salt and pepper, to taste
PREPARATION:
Wash and scrub potatoes (leave the skin on) and boil them in a steamer for 30-50 minutes. When they're done, leave them to cool down, and then cut into small pieces. Peeling is optional. Chop the dill and slice the olives. Combine all the ingredients in a bowl and add the sauce. Season to taste. Serve immediatelly or chill it in the fridge.
Enjoy ☺
Nie przepadam za ziemniakami samymi w sobie. Zjem pieczone z sosem sojowym, jako kluski wszelkiego rodzaju. Nie tknę za to frytek, placków, zapiekanek z ziemniakami, zup z ziemniakami, zazwyczaj też samych gotowanych ziemniaków. Wyjątkiem była sałatka ziemniaczana, którą jadłam za niewegańskich czasów. Ta jest kompletnie inna, ale przemawia do mnie :)
ReplyDelete:) cieszę się, że do Ciebie przemawia, mam nadzieję, że Ci zasmakuje. Ja uwielbiam ziemniaki w każdej postaci. pozdrawiam
Deletewygląda niesamowicie apetycznie :)
ReplyDeleterównież bardzo ciekawa propozycja