WYTRAWNE MUFFINY Z DYNIĄ, MISO I GARAM MASALA

SAVORY MUFFINS WITH PUMPKIN, MISO AND GARAM MASALA




Te wyjątkowe muffiny to coś specjalnego. Są bardzo ciekawe i wyraziste w smaku, możemy jeść je na śniadanie z pastą i warzywami lub na słodko na deser (polane karobem lub innym słodzidłem). Doskonałe również jako szybka i aromatyczna przekąska do pracy lub na zajęcia. Ich smak to przenikające się aromatyczne przyprawy z mieszanki garam masala ze słodką dynią i słonawym miso.

Dość niecodzienne ale za to bardzo ciekawe połączenie. Polecam.


Przepis stąd.


SKŁADNIKI (12 muffinów):

  • 250 g domowego purée z dyni (wykonacie je wg tego przepisu)
  • 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 60 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody



PRZYGOTOWANIE:

Nastaw piekarnik na 180 ° C.
W jednej misce wymieszaj dokładnie mokre składniki (purée z dyni, miso, syrop klonowy, mleko, oliwę).
W drugiej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę).
Połącz zawartość obu misek, wymieszaj dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka roślinnego.
Rozprowadź mieszankę do 12 foremek.
Piecz przez 25-30 minut.




Smacznego!







These muffins are very special. Distinctive in flavor, perfect  for breakfast with bread spread and vegetables or sweet for dessert (topped with carob or other sweetener). Excellent also as a quick and aromatic snack at work or class.Their taste is interwoven with aromatic spices of garam masala blend with sweet pumpkin and salty miso. Quite unusual but very interesting combination. Worth to try.


Inspired by this recipe.

INGREDIENTS (12 muffins):

  • 250 g homemade pumpkin purée (instructions here )
  • 250 g wholewheat spelt flour
  • 2 tbsp light miso paste
  • 60 ml plant milk
  • 2 tbsp maple syrup
  • 2,5 tbsp extra virgin olive oil
  • 1 tsp garam masala
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda


PREPARATION:

Preheat oven to 180°C / 375°F.
Mix together the wet ingredients: the pumpkin purée, maple syrup, olive oil, miso and milk until thoroughly blended.
Sift together the flour, baking powder and baking soda. Mix into the wet ingredients. If it looks too stiff, add a tiny bit of milk.
Spoon evenly into muffin tins. Bake for 25-30 minutes.




If you want to make them more sweet, pour some maple syrup or carob molasses on top.

If you prefer a savory version, divide them into few pieces and apply some bread spread on top.

Enjoy!

3 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie,

    Magdalena

    ReplyDelete
  2. Hej, czy mozna czymś zastąpić miso?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie za bardzo niestety, pomiń je a w zamian dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz 2 łyżki oliwy/oleju :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION