PLACKI Z DYNI PO INDYJSKU

                       INDIAN PUMPKIN FRITTERS





Dynia i garam masala świetnie ze sobą współgrają a kwaskowaty imbir doskonale równoważy to połączenie. I tylko kilka składników potrzebnych jest aby przygotować pyszny i aromatyczny obiad, kolację lub lunch do pracy czy na zajęcia. Świetnie smakują również w kanapce.







SKŁADNIKI (17-20 placków):

  • 500 g startej surowej dyni (użyłam odmiany Hokkaido)
  • 100 g mąki z ciecierzycy (instrukcję jak zrobić taką mąkę samemu znajdziesz tu)
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • sól, pieprz



PRZYGOTOWANIE:

Siemię lniane mieszamy z ośmioma łyżkami wrzątku i odstawiamy.

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do niej imbir starty na drobnych oczkach.

W osobnej misce mieszamy mąkę z przyprawami.

Łączymy dynię z mąką, dokładnie ją obtaczając. Następnie dodajemy siemię lniane i ręką dokładnie zagniatamy dynię, tak aby mieszanka była dokładnie wymieszana i sklejona siemieniem.

Formujemy niewielkie placki i smażymy na rozgrzanej patelni ok 5 minut z każdej strony; na złoty kolor.

Jedz polane sosem pomidorowym, ketchupem lub innym ulubionym sosem.

Smacznego!

(Przy okazji polecam mój zaprzyjaźniony sklep Scandi Loft, gdzie znajdziecie kolekcję bardzo ładnych
emaliowanych naczyń (jak np. talerz na zdjęciach) i innych urokliwych przedmiotów do kuchni i domu)





Pumpkin and garam masala make a great combination, which is perfectly balanced with sour ginger.
You only need few ingredients to prepare this delicious and aromatic dinner, supper or lunch.
Also they taste great in a sandwich.


INGREDIENTS (17-20 fritters, picture above):

  • 500 g grated raw pumpkin (I used Hokkaido variety)
  • 100 g chickpea flour (tips on how to do it yourself here)
  • 4 tbsp ground flax seed
  • 2 tbsp fresh ginger, grated
  • 2 tsp garam masala 
  • salt, pepper


PREPARATION:

Mix flax seed with eight tablespoons of boiling water and set aside.

Peel the pumpkin, cut into pieces and coarsely grate. Grate ginger finely and add to the pumpkin.

In a separate bowl, mix the flour with the spices.

Combine the pumpkin with flour, coating it precisely.

Then add the flax mix and knead the pumpkin thoroughly by hand. Making sure it's all well bonded.

Form a small patties and fry in hot skillet about 5 minutes on each side, until golden brown.

Serve with tomato sauce, ketchup or other sauce of your choice.

Enjoy!


4 komentarze:

  1. A ja dziś (nie widząc wcześniej tego przepisu) kupiłam dynię i świeży imbir, chyba podobnie myślimy ;)

    ReplyDelete
  2. Już od dawna miałam ochotę wypróbować ten przepis ale dopiero teraz się do tego zabieram... Proszę powiedz mi czy zamiast startej dyni mogę uzyć puree? Czy wyjdą mi wtedy placki? Byłabym baaaaaardzo wdzięczna za odpowiedź...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) nie robiłam z puree i nie jestem pewna czy się nie rozpadną z nim :/ chyba, że dodasz więcej mąki, w każdym razie warto zrobić małą próbkę, jeśli zrobisz daj znać jak wyszło, ja wolę takie ze startą dynią bo mają wtedy fajną fakturę, ale z puree też pewnie będą dobre ;) pozdrawiam

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION