SUROWA TARTA Z GRUSZKĄ I IMBIREM ~ RAW PEAR&GINGER TART




Pyszna tarta, bardzo łatwa do zrobienia. Wystarczy jedynie namoczyć orzechy (najlepiej dzień wcześniej), zmiksować składniki, wyłożyć na formę, schłodzić i podawać :)




Przepis od Rawmazing


SKŁADNIKI (mała forma do tarty o średnicy 20cm):

  • 1 szklanka migdałów (140g)
  • 1/4 szklanki daktyli bez pestek
  • 1 szklanka nerkowców (140g)
  • 1/4 szklanki syropu klonowego (lub syropu z agawy bądź innego słodu)
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (lekko rozmiękczonego)
  • 1-2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 1-2 gruszki, wydrążone i pokrojone w 0,5cm kostkę
  • jeżyny (lub inne owoce) do przybrania



PRZYGOTOWANIE:

Migdały i nerkowce moczymy w dwóch osobnych miskach, przez co najmniej 6 godzin.
Następnie, odcedzamy je i przepłukujemy zimną wodą.


SPÓD:

Migdały miksujemy w blenderze, następnie stopniowo dodajemy daktyle (można je wcześniej posiekać).
Gdy masa będzie już dokładnie "zmielona" wykładamy ją na blachę wyłożoną folią spożywczą, można pominąć folię, jeśli używamy formy z wyjmowanym dnem.


KREM:

Lekko przepłukujemy blender i wkładamy do niego nerkowce, syrop klonowy, olej kokosowy, imbir i miksujemy na gładką masę.
Dodajemy pokrojone gruszki i mieszamy (nie miksujemy).
Krem rozsmarowujemy na naszym migdałowym spodzie i dekorujemy jeżynami,
Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez co najmniej 6 godzin.

Smacznego ☺





Delicious tart , very easy to make.
Just soak the nuts (preferably the day before) , blend all ingredients , transfer into your tart pan , allow to cool and serve :)




Recipe from Rawmazing


INGREDIENTS (8'' / 20cm tart pan)

  • 1C (140g) almonds
  • 1/4 C pitted dates
  • 1C (140g) cashews
  • 1/4 C maple syrup (or agave nectar or other sweetener)
  • 1/3 C coconut oil (softened)
  • 1-2 tsp fresh ginger, grated
  • 1,5 pears, cored and chopped into 0,2-inch (0,5 cm) pieces
  • blackberries (or other fruits of your choice) to decorate



PREPARATION:

Place almonds and cashews in two separate bowls and soak them for at least 6 hours.
After that drain them and rinse with cold water. 


CRUST:

Place almonds in a food processor and process until ground fine.
Add dates and process until dates are chopped and incorporated into the almonds.
Put into tart pan lined with cling film or omit the cling film if you're using a pan with removable bottom.




FILLING:
Place cashews, maple syrup, coconut oil and ginger in high-speed blender or food processor. Process until smooth.
Stir in chopped pears.
Spread over crust in tart pan.
Top with blackberries and chill for at least 6 hours.


Enjoy ☺

7 komentarze:

  1. Mega~! Tylko nie wiem specjalnie, skąd wziąć jogurt sojowy. Może można samodzielnie zrobić? Jeśli tak, to jak? Pozdrawiam!
    Świetlik

    ReplyDelete
    Replies
    1. cześć! :) jogurt sojowy można kupić w eko-sklepach, w zwykłych raczej ciężko dostać (przynajmniej w Polsce, bo za granicą zazwyczaj są). I można robić jogurt samemu, ale nie próbowałam, wiem, że są w sprzedaży specjalne maszynki, które pomagają robić jogurt (utrzymują mleko z bakteriami w odpowiedniej temperaturze). Generalnie robi się to tak, że potrzebne jest mleko sojowe i bakterie jogurtowe (takie też można kupić) trzeba to zmieszać w odpowiedniej proporcji i przechowywać jakiś czas w odpowiedniej temperaturze aby wszystko zaczęło "pracować". Ja znam tylko teorię mniej więcej, ale praktyki nie mam. Może się tu wypowie ktoś bardziej doświadczony bo sama jestem ciekawa czy robienie takiego jogurtu to bardzo skomplikowana sprawa. pozdrawiam

      Delete
  2. Zrobienie jogurtu to jest prosta sprawa, ale trzeba cierpliwości :) Mleko trzeba doprowadzić do temp. 42 - 45 stopni (niektórzy mówią, że do 100, inni, że do 40, ja doprowadzałam do 100 i potem poczekałam, aż wystygnie do 40 i wyszło) przy tej temperaturze dodać bakterie jogurtowe, wymieszać szybko i rozlać do słoiczków. Ja mam jogurtownicę, więc tam pofrunęły słoiczki i parę godzin leżakowały w tropikach :)) Potem w lodówce mogą leżec bodajże do 2 tygodni. Pozdrawiam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki za rady, mam w planach jogurt ;) p.s. a jakie bakterie polecasz?

      Delete
  3. Następny deser jaki robię. :D

    ReplyDelete
  4. Trochę zmodyfikowałam, bo dodałam trochę mleka kokosowego z agarem aby masa była rzadsza, bo mój blender to prawie masło orzechowe zrobił. 😂

    ReplyDelete
  5. Wow, wygląda to pysznie. uwielbiam potrawy z borówkami czy jagodami. To jest coraz lepszy blog!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION