WEGAŃSKIE SZASZŁYKI WARZYWNE Z PIKANTNĄ MARYNATĄ SEZAMOWO-KAROBOWĄ

VEGAN VEGETABLE SKEWERS WITH SPICY TAHINI-CAROB MARINADE



Melasa z karobu to nie tylko świetny środek słodzący, który super sprawdza się w ciastach, deserach i śniadaniach. Ten słodki, aromatyczny i wartościowy pod względem odżywczym syrop, pasuje także do dań wytrawnych. Jakiś czas temu publikowałam przepis na sałatkę, gdzie karobową melasę dodałam do dressingu, a dziś przedstawiam Wam nową wytrawną opcję, tym razem na marynatę, gdzie melasa również fajnie się sprawdza i dodaje ciekawego akcentu potrawie. Oprócz melasy, w marynacie wykorzystałam także tahini, które nadaje jej dodatkowego "odcienia" w smaku oraz kremowości.




Marynata jest bardzo prosta do zrobienia i bardzo wyrazista, jest doskonała do grillowanych warzyw, tofu, tempehu czy też np. seitanu.


Vegan vegetable skewers with spicy tahini-carob marinade


Najważniejsze to dać im trochę czasu, aby odpowiednio nią "przesiąkły" i przejęły jej aromat, a potem nadziać na patyczki do szaszłyków i wrzucić na grilla lub do piekarnika z taką funkcją.


Vegan vegetable skewers with spicy tahini-carob marinade


Tak przygotowane smakują naprawdę wyjątkowo. Są pikantne, słone, wyraźnie czuć w nich ziołowe nuty rozmarynu i kuminu, a  także lekko dymny posmak od wędzonej papryki oraz samego procesu grillowania. Polecam ☺


Vegan vegetable skewers with spicy tahini-carob marinade


SKŁADNIKI (ok. 13 szaszłyków):

SZASZŁYKI WARZYWNE:

  • 1 cukinia
  • 4 pieczarki
  • 4 małe czerwone cebule
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 główki brokuła


MARYNATA:

  • 2 łyżki tahini Bakra
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju (najlepszy do grillowania jest olej rzepakowy lub słonecznikowy, oliwa się nie nadaje)
  • 2 łyżeczki melasy z karobu Bakra
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub 1 łyżeczka posiekanego świeżego
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cayenne lub chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki


PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. Czosnek wyciskamy.
Ziarna kuminu rozcieramy w moździerzu lub delikatnie mielimy i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty.
Pokrojone warzywa wrzucamy do dużej miski, polewamy marynatą i mieszamy wszystko rękami lub smarujemy pędzelkiem, aby dokładnie pokryła całą ich powierzchnię.
Całość zakrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie dobrze jest je jeszcze 1-2 razy przemieszać, aby ponownie pokryć je marynatą, która częściowo z nich spłynie.
Po kilku godzinach marynowania warzywa nabijamy na patyczki i grillujemy do ulubionego stopnia przypieczenia. Gdy pogoda nie dopisuje, szaszłyki można upiec w piekarniku w 200°C przez ok. 25-30 minut. Układamy je wtedy na kratce na górnej półce piekarnika, z tacą wyłożoną folią pod spodem, na którą będą spływać warzywne soki. W połowie czasu pieczenia należy je przekręcić na drugą stronę. Serwujemy od razu z ulubionymi sosami i dodatkami. 

Smacznego ☺


Vegan vegetable skewers with spicy tahini-carob marinade




Carob molasses is not only a great sweetener, which works well in cakes, desserts or in a breakfast. This sweet, aromatic and nutritious syrup, is also suitable for savory dishes. Some time ago I published a recipe for a salad, where I added carob molasses to the dressing, and today I present a new savory recipe with it, this time it's a marinade. Carob molasses adds an interesting accent to the dish. In addition to that, I also used tahini, which gives it an additional flavor and creaminess.



Vegan vegetable skewers with spicy tahini-carob marinade


The marinade is very quick and easy to make. It's perfect for grilling vegetables, tofu, tempeh or seitan. The most important thing is to give them time to properly "soak" it's aroma, then stick on skewers and toss on the grill or pop in the oven with a grill option.


Vegan vegetable skewers with spicy tahini-carob marinade


They taste really extraordinary. They are spicy, salty, with strong herbal notes of rosemary and cumin, and a slightly smoky flavor from smoked paprika and the grilling process.


Vegan vegetable skewers with spicy tahini-carob marinade


It's a really tasty option for upcoming bbq season, that I'm sure, everyone will enjoy ☺


Vegan vegetable skewers with spicy tahini-carob marinade


INGREDIENTS (13 skewers):

VEGETABLE SKEWERS:

  • 1 medium zucchini
  • 4 mushrooms
  • 4 small red onions
  • 1 green bell pepper
  • 1 red bell pepper
  • 1 handful of cherry tomatoes
  • 1/2 head of fresh broccoli

MARINADE:

  • 2 tbsp tahini
  • 5 tbsp soy sauce
  • 2 tbsp vegetable oil (the best for grilling is sunflower oil or rapeseed oil; olive oil is not suitable for grilling)
  • 2 tsp carob molasses
  • 2 tbsp apple cider vinegar or balsamic vinegar
  • 3-4 cloves of garlic
  • 2 tsp cumin seeds
  • 2 tsp dried rosemary or 1 tsp chopped fresh rosemary
  • 1/4 tsp ground black pepper
  • 1/2 tsp cayenne or chili
  • 1 tsp paprika
  • 1/2 tsp smoked paprika


PREPARATION:

Wash the vegetables and cut them into similar sized pieces. Press the garlic. Grind the cumin in a mortar or briefly grind it in a spice grinder and combine with the remaining ingredients of the marinade. Put the chopped vegetables in a large bowl, pour the marinade all over and mix everything well with your hands or brush them with a silicone brush.
Cover the bowl with a cling film and put in the fridge for few hours. Stir them once or twice in the meantime, to make sure, the marinade is covering them all the time.
After several hours of marinating, stick the vegetables on skewer sticks and put them on a grill or pop them in the oven with a grill.
When using a traditional grill, adjust the time to your liking, but when the weather is bad and you want to bake them in the oven, put them on a rosating tray with a baking tray underneath and grill them in 200 ° C for approx. 25-30 minutes.

Enjoy ☺


Vegan vegetable skewers with spicy tahini-carob marinade

1 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION