PASTA Z PIECZONEGO SELERA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I ROZMARYNEM

ROASTED CELERIAC DIP (OR BREAD SPREAD) WITH WALNUTS AND ROSEMARY



Zapraszam Was na małą serię przepisów z udziałem bulwy selera. Mam nadzieję, że ją lubicie. Choć jeśli nawet nie przepadacie za nią za bardzo lub zbyt często nie gości ona w Waszej kuchni to zachęcam Was, aby spojrzeć na to warzywo z całkiem innej perspektywy i zaprosić na śniadanie, obiad i kolację, w której grać ono będzie rolę pierwszoplanową.

Na początek, pyszna kremowa pasta z pieczonego selera, z dodatkiem orzechów włoskich i rozmarynu.


Roasted celeriac dip (or bread spread) with walnuts and rosemary


Pieczenie selera, nadaje mu niezwykłej słodyczy i "maślanej" konsystencji, a gdy połączymy go wtedy z namoczonymi wcześniej orzechami i przyprawami, uzyskamy bardzo smaczne smarowidło do kanapek. 

Ale to nie jedyne możliwe zastosowanie takiej pasty, może ona też posłużyć jako dip do imprezowych przekąsek, nadzienie do wytrawnych tart, czy też nawet jako sos do makaronu.


Roasted celeriac dip (or bread spread) with walnuts and rosemary


Fanów selera długo pewnie zachęcać nie muszę ;) za to sceptyków namawiam podwójnie, jeśli nawet seler na śniadanie, wydaje się Wam dosyć osobliwą propozycją, to myślę, że po spróbowaniu tej pasty, zmienicie zdanie i polubicie go w takiej postaci ;) 
Polecam i zapraszam na portal Hello Zdrowie, gdzie znajdziecie szczegółowy przepis jej wykonania.

Smacznego ☺


Roasted celeriac dip (or bread spread) with walnuts and rosemary


Today I want to invite you for a small series of recipes, using celeriac (celery root). I hope you like it. Although even if you don't like it so much or don't cook a lot with it, I encourage you to look at this vegetable from a completely different perspective and invite it for breakfast, lunch and dinner, where it will take the leading part.

First recipe is for this delicious, creamy paste, made with roasted celeriac, which is then mixed with walnuts, spices and herbs.
Roasted celeriac is extraordinary sweet and have this "buttery" texture, and when you mix it with pre-soaked nuts and spices, you get a very tasty paste, which you can use as a bread spread. But it's not the only thing you can do with it, you can also use it as a dip for your party snacks, use as a filling in savory tarts or as a sauce for pasta.

I really encourage you to try it, it's really worth it ☺
The recipe for it has been published on a polish portal called "Hello Zdrowie" and you can find it here. (just remember to use google translator to translate it)

Enjoy ☺

9 komentarze:

  1. Replies
    1. super, ale polecam też spróbować z włoskimi bo z nimi wychodzi mniej słodka i bardziej charakterna ;)

      Delete
  2. Ta pasta to moje najbliższe "must do", bo ostatnio podchodzi mi seler :) jestem pewna, że na pumperniklu smakuje wspaniale<3

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) cieszę się, że przepis zachęca i się podoba

      Delete
  3. Ta pasta to moje najbliższe "must do", bo ostatnio podchodzi mi seler :) jestem pewna, że na pumperniklu smakuje wspaniale<3

    ReplyDelete
  4. jest świetna! dziękuję Ci za te selerowe cudowności, będę pichcić ;)

    ReplyDelete
  5. niestety przepis już jest niedostępny :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki za cynk ;) już poprawiłam i jest na miejscu :) pozdrawiam

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION