PASTA Z WĘDZONEGO TOFU, a'la RYBNA

                                  VEGAN "FISH" PATE



Jedna z moich ulubionych past do chleba. Smaczna, charakterna i robi się ją w mig. Tylko 3 składniki, chwila pracy i można się raczyć wybornymi kanapkami, na które najlepiej wrzucić jeszcze kiszone ogórki i posiekany koperek. Jest pysznie i odżywczo. 

Pasta jest słona i ma morski, a'la rybny posmak, dlatego, jeśli czasem nachodzi cię ochota na taki aromat, to wystarczy złapać za wędzone tofu, namoczyć 2 arkusze nori i po chwili wszystko zmiksować. Takie smarowidło zawiera dużo białka i wiele cennych składników, które dostarczają nam glony- bardzo pożywny pokarm, po który warto sięgać jak najczęściej. Dlaczego?




Vegan "fish" pâté / bread spread




"Algi na Dalekim Wschodzie znane są od wieków, a teraz podbijają świat - ich wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne zdobywają im szerokie rzesze zwolenników.

Algi zielone, czerwone, brunatne – kolor morskich wodorostów (alg) zależy od głębokości, na jakiej rosną, i ilości docierającego do nich światła słonecznego. To zaś, plus temperatura wody i rodzaj wybrzeża decydują o różnorodności i ilości zawartych w algach składników odżywczych. A jest w nich niemal wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm. Przede wszystkim bogactwo łatwo przyswajalnych makro- i mikroelementów (m.in. sód, wapń, potas, chlor, siarka, fosfor, jod, żelazo, fluor, miedź, selen, mangan, nikiel), witaminy (C, z grupy B, w tym kwas foliowy, E, beta-karoten) i wysokiej jakości białko. 

Chronią serce. Nie tylko dlatego, że regulują ciśnienie krwi. Błonnik zawarty w wodorostach tworzy śluzową osłonkę na ściankach jelit, ograniczając wchłanianie tłuszczów i nadmiaru cukrów w jelitach, przez co wpływa na normalizację poziomu glukozy we krwi i obniża poziom cholesterolu.

Regulują ciśnienie. Badania przeprowadzone ostatnio w Japonii wykazały, że makro-algi są wyjątkowo bogatym źródłem bioaktywnych peptydów, które mogą kontrolować ciśnienie krwi i nawet zastąpić leki na nadciśnienie. Naukowcy dokładnie prześledzili mechanizm działania bioaktywnych peptydów i uznali, że prawdopodobnie mogą one zastąpić leki syntetyczne w sytuacji, gdy te są niepożądane, np. w okresie ciąży.

Usuwają toksyny. Dzięki specyficznej budowie komórkowej algi mają zdolność wiązania i usuwania z organizmu toksyn, głównie pochodzących z zewnątrz (z papierosów, alkoholu, chemikaliów), ale także będących produktami przemiany materii. Ponadto uszczelniają ścianki jelit i w ten sposób zapobiegają wtórnym zatruciom.

Zapobiegają pajączkom. Wzmacniają ściany naczyń włosowatych skóry, przeciwdziałając ich kruchości i nadmiernej przepuszczalności. Zapobiega to nie tylko trwałemu rozszerzaniu się naczynek (tworzeniu się tzw. pajączków), ale także powstawaniu obrzęków, zastojów limfatycznych, cellulitu.

Działają odmładzająco. Skoncentrowana ilość substancji antyoksydacyjnych sprawia, że algi bardzo skutecznie chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – opóźniają procesy starzenia. 

Ułatwiają odchudzanie. Wysoka zawartość błonnika (agar, alginiany, karaginian), czyni z alg cenny składnik diety odchudzającej. Pozwalają one bowiem dłużej utrzymać uczucie sytości po posiłku i regulują pracę układu pokarmowego. Natomiast duża ilość jodu w substancjach śluzowych alg oddziałuje na tkankę tłuszczową, przyśpieszając procesy liolizy, czyli rozpuszczania tłuszczów. " (źródło)


Vegan "fish" pâté / bread spread



SKŁADNIKI:




PRZYGOTOWANIE:

Arkusze glonów nori tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy szklankę ciepłej wody i pozostawiamy do namoczenia na 10 minut. Tofu wyjmujemy z opakowania i odciskamy  z wody.
Glony odcedzamy (zachowujemy wodę), wrzucamy je do blendera, dodajemy tofu i sos sojowy. Miksujemy na gładko. W razie potrzeby, dodajemy odrobinę wody z moczenia glonów. Pastę przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Smacznego ☺




Vegan "fish" pâté / bread spread


One of my favorite bread spreads. It's tasty, bold in flavor and very quick to prepare. Three ingredients, 10 minutes  and you can enjoy a delicious sandwich, and it tastes even better when you will put some pickled cucumber and chopped dill on top.

This pate is salty, with a strong "sea" flavor, which is similar to fish, so if sometimes you fancy that kind of aroma, just grab a smoked tofu, soak 2 nori sheets and after a moment blend everything together. 

This paste contains a lot of protein and a lot of other valuable ingredients thanks to nori seaweed- very nutritious food, which is really worth to eat more often. Why?





"Japanese have been drying and roasting this sea vegetable for 1,300 years, according to Maruto Sea Vegetables. Like other vegetables, nori is very low in calories and rich in nutrients.


As a very low-calorie food, nori is not a significant source of carbs, protein or fat. One sheet contains 0 grams of fat and carbs, 1 gram of fiber and 1 gram of protein. Although nori is not a significant source of fiber, it can help you get closer to your daily needs of 25 to 38 grams a day. As a plant-based source of protein, nori does not provide all of the essential amino acids, making it an incomplete protein. However, eating a variety of plant protein sources throughout the day will help you get all the amino acids your body needs.

One sheet of nori meets 70 percent of the daily value for iodine. Iodine is essential for your metabolism, which helps turn the food you eat into energy. Not getting enough iodine in your diet can cause goiters or hypothyroidism. Iodized salt is how most people meet their daily iodine needs, according to MedlinePlus. Nori can help you meet your daily iodine needs without the sodium.

It's a good source of Vitamin C. Because your body doesn't store vitamin C, you need a continuous supply of it from your diet. Nori is a good source of vitamin C, meeting 10 percent of the daily value in one sheet. Vitamin C assists with the growth and repair of tissue. As an antioxidant, vitamin C protects your body against aging by protecting cells from free radicals.

In addition to iodine and vitamin C, nori can also help you meet your daily needs for potassium, vitamin A and magnesium. Potassium is a mineral that helps lower blood pressure by counteracting the effects of sodium. Vitamin A maintains skin health and is important for eyesight. The mineral magnesium also plays a role in regulating blood pressure and maintaining blood sugar." (source)




INGREDIENTS:


  • 1 block of organic smoked tofu (200 g)
  • 2 nori sheets
  • 2-3 tbsp soy sauce


PREPARATION:

Tear nori sheets into smaller pieces and place in a bowl, add 1 glass of warm water and leave to soak for 10 minutes. Remove the tofu from the package, and press to drain.

Drain nori sheets (keep the water), put them into a blender, add the tofu and soy sauce. Blend until smooth. Add a little bit of water from soaking nori sheets if necessary. Store the spread in the fridge for up to 3 days. 


Enjoy☺


6 komentarze:

  1. szkoda, że te glony nie są wegańskie ;x

    ReplyDelete
  2. Taką pastę można wcinać przez długi czas. Wiem, bo sam takie robie. Coś rewelacyjnego.

    ReplyDelete
  3. Nigdy jeszcze nie miałam okazji przyrządzać takiej pasty, jednak jak widzę to zapowiada się ona bardzo apetycznie. Jak dla mnie także fajnie sprawdzają się przepisy na dania rybne od https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdyż ja bardzo lubię jeść łososia.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION