MARMOLADA Z RABARBARU I DAKTYLI Z IMBIREM

                        RHUBARB MARMALADE WITH DATES AND GINGER





Tak krótko można cieszyć się rabarbarem... Dlatego warto przygotować z nim jakieś przetwory, aby zamknąć jego smak na dłużej i delektować się nim w chłodne jesienno-zimowe poranki.


Rhubarb marmalade with dates and ginger


Jedną z najbardziej popularnych u nas konfitur jest tzw. hiram skandynawski, przygotowywany wg receptury z książki ‘Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory’ pod redakcją Jana Rogali.

Tradycyjnie składa się ona z rabarbaru, imbiru, cytryny i cukru. Postanowiłam w tym roku taką właśnie przygotować, ale gdyby tak cukier zamienić na daktyle? Same w sobie są one bardzo słodkie, lekko karmelowe, a podczas gotowania miękną, rozpadają się i doskonale łączą z kwaskowatym rabarbarem... Pomysł nasunęła mi Aneta z pysznego bloga "Oatmel and figs", która polecała mi swój mus z rabarbaru i daktyli. 
Ten trick świetnie się sprawdził i na pewno będę go stosować podczas przygotowywania innych przetworów. 

Uprzedzam jednak, że marmolada przygotowana z mojego przepisu wychodzi kwaskowata i dosyć mocno czuć w niej imbir, ale taka właśnie miała być. Nie lubię przesłodzonych dżemów i konfitur, a poza tym chcę ją wykorzystywać do słodkich potraw, gdzie owa kwaskowatość jest właśnie pożądana. Doskonale sprawdzi się ona w słodkich ciastach, na kanapkach z dodatkiem banana, do słodkich "pankejków", naleśników czy owsianki, a także dań wytrawnych.

Oczywiście jeśli wolicie bardziej słodkie wersje to użyjcie podwójnej ilości daktyli.


Rhubarb marmalade with dates and ginger



SKŁADNIKI ( na ok. 500 g marmolady):


  • 500 g rabarbaru (5-6 łodyg)
  • 15 świeżych daktyli (150 g) *
  • 2 łyżki świeżego startego imbiru (30 g)
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • odrobina kandyzowanego imbiru (opcjonalnie)

* zamiast świeżych daktyli można użyć suszonych, lub syropu daktylowego bądź cukru (jasny cukier muscovado fajnie się sprawdza w takich przetworach)



Rhubarb marmalade with dates and ginger


PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar myjemy i kroimy na 1 cm kawałki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Usuwamy pestki z daktyli i wyciskamy sok z cytryny. Wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy z przykrywką przez 10 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę i gotujemy na mały ogniu ok. 50 minut. Od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Gdy większość wody odparuje i marmolada zgęstnieje, wlewamy ją do kielicha blendera i miksujemy na gładko. Dodajemy kandyzowany imbir, jeśli używamy i przelewamy całość do słoika/słoików. Przechowujemy w lodówce do 5 dni, albo pasteryzujemy w słoikach na dłuższe przechowywanie.


Rhubarb marmalade with dates and ginger


Smacznego ☺

Rhubarb marmalade with dates and ginger



We can enjoy rhubarb for such a short period of time... Therefore it's worth to make some preserves with it, so we can enjoy the taste long after it's gone from the markets.
One of the most popular preserves in my country is a recipe for a rhubarb jam from the book "Homemade preserves from grandmother Theodora's pantry" edited by Jan Rogala.

It's made with rhubarb, ginger, lemon and sugar. This year I decided to make it. But what if use dates instead of sugar? They are very sweet, slightly caramel, and when cooked they soften, break apart and combine with rhubarb... This idea was inspired by Aneta, the author of a delicious blog "Oatmel and figs" when she mentioned her favorite rhubarb-date mousse.
This trick is great and I'm sure I will use it in other preserves.

My marmalade is quite sour, with a strong ginger flavor, but this is the way I wanted it to be. I don't like preserves with a large amount of sugar, and besides, I want it to use in sweet dishes, where this sourness is desirable. It's perfect for sweet cakes, on sandwiches with the addition of a banana, with sweet pancakes, porridge or even savory dishes.
Of course, if you prefer a sweeter version, use the double amount of dates.


INGREDIENTS (for approx. 500 g marmalade):

  • 500 g rhubarb (5-6 stalks)
  • 15 fresh dates (150 g) *
  • 2 tbsp fresh grated ginger (30g)
  • juice of 1 lemon
  • 1/2 C water
  • a little bit of candied ginger (optional)

* Instead of fresh dates, you can use dried dates, date syrup or sugar (light muscovado sugar works well in fruit preserves)



PREPARATION:

Wash rhubarb stalks and cut them into 1 cm pieces. Peel the ginger and grate it. Remove the seeds from dates and squeeze the lemon juice. Put everything in a pot, add water and bring to a boil. Cook with a lid for 10 minutes, then take the lid off and cook over low heat for approx. 50 minutes. Stirring from time to time. When most of the water evaporates and marmalade thickens, pour it into the blender cup and until smooth. Then add the candied ginger, if using, and pour everything into a jar. Store it in the fridge for up to 5 days or pasteurize th jars for longer storage.

Enjoy ☺


Rhubarb marmalade with dates and ginger

6 komentarze:

  1. Bardzo fajne połaczenie smaków, a kolor cudo!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. What a wonderful idea to replace sugar in a rhubarb jam I love rhubarb jam, so I will definitely try it! :)

    ReplyDelete
  3. No proszę! Bardzo się cieszę, że Ci posmakował na tyle, że zrobiłaś przepis! Bardzo mi miło :D Ten Twój ma piękny kolor i podoba mi się dodatek imbiru ;) Ja jutro publikuje swoją wersje, ale rzeczywiście nieco inną ;)
    Pozdrawiam ;)

    ReplyDelete
  4. Taki cudowny mus to musi być sama rozkosz dla podniebienia!

    ReplyDelete
  5. mniam! rano idę na targ po rabarbar :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION