SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z ANANASEM, RODZYNKAMI I SOSEM MUSZTARDOWYM

YOUNG CABBAGE SALAD, WITH PINEAPPLE, RAISINS AND SWEET MUSTARD SAUCE




Pojawiła się już pyszna, chrupiąca i soczysta młoda kapusta, którą uwielbiam. Przygotowałam z niej wyjątkową surówkę. Jak dla mnie, młoda kapusta jeszcze nigdy nie smakowała tak dobrze... Surówka jest słodka, ale przełamuje to lekko pikantny sos. Całość jest chrupiąca, świeża i lekka. Polecam





Zainspirowane tym przepisem


SAŁATKA (2-4 porcje):

  • 1/2 główki młodej kapusty (ok. 300g)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 plaster świeżego ananasa
  • 1 pałka selera naciowego
  • sól i pieprz, do smaku

SOS MUSZTARDOWY:

  • garść orzechów nerkowca (ok. 30g), namoczonych przez min. 2 godziny lub przez noc
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon lub Rosyjskiej
  • kilka łyżek filtrowanej wody


PRZYGOTOWANIE:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Składniki na sos umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko, ilość musztardy dopasowujemy do upodobań, 2 łyżeczki aby sos był bardziej pikantny, 1 aby mniej. 
Siekamy kapustę i wrzucamy ją do miski, kroimy ananasa w kostkę, selera naciowego w paski i dodajemy do kapusty. Podprażamy pestki słonecznika na patelni, odstawiamy. Odcedzamy rodzynki i dodajemy je do miski, wraz z pozostałymi składnikami (pestki dyni, sól i pieprz). Polewamy całość sosem i serwujemy.

Smacznego ☺





Food markets are getting filled with delicious, crispy and juicy young cabbage. So I prepared a delicious salad with it. As for me, young cabbage has never tasted so good. Salad is sweet, but the slightly spicy sauce breaks the sweetness. Everything is crisp, fresh and light. 


Inspired by this recipe


SALAD (2-4 servings):


  • 1/2 head of a young cabbage (approx. 300g)
  • 2 tbsp raisins
  • 2 tbsp pumpkin seeds
  • 1 slice of fresh pineapple
  • 1 celery stalk
  • salt and pepper to taste


MUSTARD SAUCE:


  • 1 handful of cashews (approx. 30g), soaked for min. 2 hours or overnight
  • 1 tsp maple syrup
  • 1 tsp apple cider vinegar
  • 1 tsp lemon juice
  • 1 tsp Dijon mustard 
  • 3-5 tbsp filtered water


PREPARATION:

Soak the raisins in a hot water for about 10 minutes. Put the ingredients for the sauce in a blender and mix until smooth, adjust the amount of water to get a desired consistency.
Chop the cabbage and toss it into a bowl, cut the pineapple into cubes, celery into strips and add the to the bowl. Toast the pumpkin seeds in a pan, set aside. Drain the raisins and add them to the bowl. Mix everything well and pour the sauce all over the top.


Enjoy ☺




3 komentarze:

  1. mniam ale mnie naszła ochota na takie cudo :)

    ReplyDelete
  2. Super wygląda, bardzo lubię takie słodko-kwaśne połączenia. A jeszcze z młodą, chrupiącą kapustką.. pycha :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION