DOMOWE WEGAŃSKIE CZEKOLADKI Z KAROBEM

HOMEMADE VEGAN CHOCOLATE PRALINES WITH CAROB



Na wstępie zaznaczę, że plastikowe foremki, których użyłam pierwszy raz nie sprawdziły się najlepiej podczas wyciągania czekoladek, stąd ich trochę zniekształcony kształt i wygląd. Przy następnej okazji zrobię nowe zdjęcia i użyję foremek silikonowych lub większego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia a czekoladki pokroję nożem w kostkę. 

Mimo niedoskonałego wyglądu, czekoladki w smaku są przepyszne, choć bardziej przypominają mi ciągnące karmelki czy toffi, bo karob sprawia, że są bardziej karmelowe a ich konsystencja także jest bardziej miękka i ciągnąca, mimo trzymania ich przez całą noc w zamrażarce. 

To oczywiście nie jest ich wadą, a przedstawia trochę inną wersję na tego typu słodycze. Przepisów na domową wegańską czekoladę w internecie jest wiele. Najbardziej powszechne są te z wykorzystaniem surowego masła kakaowego i surowego kakao. Takie też planuję zrobić, jak tylko uda mi się zdobyć surowe masło kakaowe.

Te przedstawione przeze mnie dzisiaj wykonane są z zaledwie 3 składników! Olej kokosowy, karob w proszku i syrop klonowy. W pełni naturalne zdrowe łakocie, idealne na prezent lub na co dzień jako energetyczna przekąska. Do tego banalnie proste do zrobienia. Jak dla mnie, przepis idealny ;)


Homemade vegan chocolate with carob


Na podstawie receptury Emily Von Euw z jej książki "Rawsome vegan baking"


SKŁADNIKI (na ok. 180g czekolady: 40 małych czekoladek z formy, lub 1 duży blok 18x18cm):

  • 1/2 szklanki (60g) karobu w proszku
  • 1/2 szklanki (120ml) oleju kokosowego BIO, rozpuszczonego w kąpieli wodnej
  • 1/3 szklanki (ok. 100ml) syropu klonowego


PRZYGOTOWANIE:

Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tyle, aby uzyskać 1/2 szklanki. Czekamy chwilę aż ostygnie. Karob i syrop umieszczamy w misce, powoli dodajemy rozpuszczony olej i energicznie mieszamy trzepaczką. 

Homemade vegan chocolate with carob


Masa jest bardziej gęsta niż tradycyjna rozpuszczona czekolada. Jeśli w trakcie wypełniania foremek bardzo mocno zgęstnieje, należy umieścić miskę na garnku wypełnionym gorącą wodą, którą należy troszkę podgotować. W tym czasie mieszamy naszą masę, aby się rozrzedziła. Wypełniamy nasze wszystkie foremki. 

Homemade vegan chocolate with carob


Można użyć silikonowych foremek na czekoladki lub dużego ceramicznego naczynia bądź metalowej keksówki (naczynie/blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia). 

Homemade vegan chocolate with carob


Wkładamy foremki do lodówki lub zamrażarki na min. 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmujemy z foremek lub kroimy w kostkę. Przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 2 tygodni; lub w zamrażarce do 2 miesięcy. 


Smacznego ☺


Homemade vegan chocolate with carob

At the begining I would like to note that the plastic molds, which I used for the first time did not work best when removing chocolates, this is the reason of their little distorted shape and appearance. Next time I'll take new photos, and use silicone molds or larger dish lined with baking paper and cut the chocolates with a knife.

Although they look imperfect, they taste delicious, but more like toffee caramels, it's because of the carob which has a caramel flavor. Also their consistency is also softer, even after keeping them overnight in the freezer.

This of course is not a bad side, but presents a different version of this type of candy. There is many recipes for homemade vegan chocolate. The most common are those using raw cocoa butter and raw cocoa powder. I'm planing to make those as well, as soon as I will get raw cacao butter.


These chocolates presented by me today are made with just 3 ingredients! Coconut oil, carob powder and maple syrup. Fully natural and healthy treats, perfect for a gift or for every day as an energy snack.  Which means, it's the perfect recipe in my opinion ;)




Based on Emily Von Euw recipe, published in her book: "Rawsome vegan baking"


INGREDIENTS (for approx. 180g chocolate: 40 small chocolates, or 1 large chocolate bark 7x7 "):

  • 1/2 C carob powder (60g)
  • 1/2 C melted, organic coconut oil (120ml)
  • 1/3 C maple syrup (approx. 100ml), or other favorite liquid sweetener


PREPARATION:

Melt the coconut oil in a water bath,  you need to get  1/2 cup of the melted oil. Set aside to cool down a little bit. Put carob powder and syrup in a bowl, slowly add the melted oil and stir vigorously with a whisk. The mixture is more dense than traditional, melted chocolate. If, while filling up the molds, the mixture thickened to much, place the bowl on top of the pot filled with hot water, then just stir it and wait until the steam heats up the bowl and melt the chocolate again. Fill up all your molds. You can use silicone molds or a large ceramic dish or baking tray (dish/tray should be lined with parchment paper). Put the molds in the fridge or freezer for min. 2 hours. When hardened, remove from the molds or cut into squares. Store in the refrigerator in an airtight container for up to 2 weeks; or in the freezer for up to 2 months.

Enjoy ☺

11 komentarze:

  1. muszą rozpływać się w ustach :)

    ReplyDelete
  2. Kto by się przejmował kształtem! Zapewne są przepyszne :)

    ReplyDelete
  3. Wyglądają cudownie! Koniecznie takie muszę zrobić! Myślisz, że mogę zastąpić syrop klonowy syropem daktylowym? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki ;) a jeśli chodzi o syrop, to jeśli taki kupny, to oczywiście można go użyć, ale domowy nie wiem czy nie rozrzedzi masy za bardzo

      Delete
  4. po prostu genialne, minimum składników a efekt maksymalny! :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    ReplyDelete
  5. Czy karob mogę zastąpić kakao?

    ReplyDelete
  6. Dziękuję za odpowiedź. Chciałam zrobić jutro, ale zamiast syropu klonowego mam z agawy, ale to chyba nie problem? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie, żaden, te syropy można zawsze stosować zamiennie :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION