ŚNIADANIOWE BATONY ORKISZOWE Z MIGDAŁAMI, ORZECHAMI LASKOWYMI I MORELAMI

SPELT GRANOLA BARS WITH ALMONDS, HAZELNUTS AND APRICOTS




Uwielbiam tego typu przekąski. Są tak proste do zrobienia i mają tyle zastosowań, do tego maja o wiele lepszą jakość i cenę niż te kupne. To śniadanie na wynos, małe co nieco w podróży, czy odżywiający pokarm po treningu. Batony zbożowo-orzechowe. Znajduje się w nich wszystko to czego nasz organizm potrzebuje do sprawnego działania, zwłaszcza rano lub po wysiłku fizycznym.




Duża dawka energii (dzięki płatkom i daktylom), zdrowych tłuszczy i minerałów (orzechy, masło migdałowe), zdrowszego rodzaju cukru (daktyle, syrop klonowy) oraz białka. Do tego nie wymagają pieczenia, a robi się je bardzo szybko. Kiedy przygotujemy je w niedzielę wieczorem, będziemy mieli zapas zdrowych batonów na cały tydzień. Są odpowiednio słodkie i maja ciekawy prażony aromat od masła migdałowego.
Dla mnie, idealna słodka przekąska.




SKŁADNIKI (ok.10 sztuk, forma 18x18cm*)  :

  • 2 szklanki płatków orkiszowych (200g)
  • 1/2 słoika masła migdałowego Primavika (ok.100g)
  • 1/2 szklanki migdałów (ok.75g)
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych (ok.75g)
  • 1 szklanka suszonych daktyli (ok. 150g)
  • 10 suszonych moreli
  • 3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy


* w takiej formie wychodzą dosyć wysokie, jeśli wolimy więcej płaskich batonów, użyjmy odrobinę większej prostokątnej formy.





PRZYGOTOWANIE:

Daktyle miksujemy na pastę w blenderze, przekładamy do dużej miski (możemy je wcześniej namoczyć aby łatwiej się zmiksowały). Morele siekamy w drobną kostkę. Następnie do blendera wsypujemy orzechy (w 2 partiach) i delikatnie je siekamy, powinny pozostać w drobnych kawałkach. Przesypujemy je do miski z daktylami.  Następnie do tej samej miski dodajemy resztę składników (płatki orkiszowe,syrop klonowy,masło migdałowe i posiekane morele). Dokładnie wszystko mieszamy rękami, mocno ściskając masę i upewniając się, że zmiksowane daktyle i reszta mokrych składników dokładnie i równomiernie pokryła płatki z orzechami. Mieszanka będzie dosyć sypka, ale po dokładnym dociśnięciu do formy i schłodzeniu wszystko się dobrze sklei.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bardzo mocno ją dociskamy, można sobie pomóc płaską szpatułką. Formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Kroimy w wybrane kształty. Przechowujemy owinięte w folię aluminiową w lodówce (do 5 dni) lub w zamrażarce (do 2 miesięcy). Gdy zabieramy je ze sobą w podróż, najlepiej jest umieścić je w plastikowym pojemniku, gdyż są dosyć kruche i mogą się bez niego połamać.

Smacznego ☺





Breakfast on-the-go, energy snack when you're in travel or post workout snack. Very easy make cereal-nut bars. They include everything that our body needs, especially in the morning or after exercise.
Big dose of energy (flakes and dates), healthy fats and minerals (nuts, almond butter) as well as a healthier type of sugar (dates, maple syrup).
They do not require baking, and are quick to make. When you prepare them on Sunday evening, you will have a large supply of healthy bars for the entire week. 
They are sweet and have interesting aroma, thanks to almond butter.

For me, it's the perfect sweet snack.





INGREDIENTS (square dish 18x18cm/7x7", approx. 10 bars):
  • 2 C rolled spelt flakes (200g)
  • 100g almond butter
  • 1/2 C almonds (75g)
  • 1/2 C hazelnuts (75g)
  • 1 C dried, pitted dates (150g)
  • 10 dried apricots
  • 3 tbsp maple syrup


PREPARATION:

Blend the dates until they form a thick paste. Transfer them into a large bowl. Chop the apricots into small cubes. Then put the nuts in a blender (in 2 batches) and chop them finely, they should remain in small pieces. Put them into a bowl with dates. Add remaining ingredients (spelt flakes, maple syrup, almond butter and chopped apricots). Thoroughly mix with your hands, tightly binding everything and making sure that the mixed dates and the rest of the wet ingredients thoroughly and evenly covered flakes and nuts.
Transfer the mix to a pan lined with baking paper. Then press it very firmly, you can use a flat spatula to help yourself. Put the pan in the fridge for a few hours, and preferably overnight. Cut into desired shape (square or rectangle)

Enjoy ☺





10 komentarze:

  1. najlepsze, co może się nam przydarzyć na rozpoczęcie dnia :)

    ReplyDelete
  2. takie batony bardzo chętnie schrupię, będą idealne jako drugie śniadanie do szkoły :)

    ReplyDelete
  3. mogłabym to jeśc do końca życia... <3
    zapraszam! http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. bardzo smakowite, wcięłabym na śniadanie! :)

    ReplyDelete
  5. czy można zastąpić masło migdałowe orzechowym a morele suszonymi figami?

    ReplyDelete
  6. a jaki najlepiej blender do suszonych owoców itp nie płynnych składników?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pisałam o tym szerzej w komentarzu tutaj: http://www.foodpornveganstyle.blogspot.com/2014/11/weganskie-domowe-batony-energetyczne.html

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION