SAŁATKA Z ORKISZEM, MARYNOWANYMI GRZYBAMI I ZIELONĄ PIETRUSZKĄ

SPELT GRAINS, MARINATED MUSHROOMS AND PARSLEY SALAD






Najwyższy czas rozpocząć prezentację świątecznych przepisów. Do Wigilii pojawi się na blogu spora ilość nowych i naprawdę smacznych potraw. W przyszłym tygodniu opublikuję również zbiór wszystkich przepisów z podziałem na kategorie posiłków. Lista będzie też na bieżąco aktualizowana o najnowsze pozycje.

Jako pierwszą, przedstawiam Wam "sałatkę" z ziarnami orkiszu, marynowanymi grzybami i zieloną pietruszką. Nazwałam to sałatką bo stanowi fajną opcję na szybki lunch do pracy/szkoły. Ale jest to także ciekawa propozycja na świąteczny dodatek do obiadu. Zamiast ziemniaków, lub lżejsze "dopełnienie" świątecznego biesiadowania. Do tego, pozytywnie wpływający na nasze zdrowie. 


"Orkisz zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. Wpływa pozytywnie na skórę, paznokcie i włosy, poprawia koncentrację i aktywność mózgu." (więcej na ten temat tu). 



Spelt grains, marinated mushrooms and parsley salad


Sałatka jest bardzo smaczna, marynowane grzyby fajnie urozmaicają łagodny smak orkiszu, a zielona pietruszka i szczypiorek odświeżają smak całości. 

Nieznacznie zmodyfikowany przepis stąd.



SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 4 szklanki ugotowanych ziaren ekologicznego orkiszu  (1,5 szklanki suchego) *
  • 2 garście suszonych grzybów (podgrzybka, borowika lub mieszanych) (20g)
  • 4 pieczarki
  • 1 duży por
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżych listków tymianku (lub 1 łyżeczka suszonych)
  • 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 średni ogórek szklarniowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 mały pęczek zielonej pietruszki
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego (polecam taki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka zimno-tłoczonego oleju lnianego


* orkisz wsypujemy do garnka, przepłukujemy kilkakrotnie wodą, następnie zalewamy świeżą, którą lekko solimy, ziarna gotujemy ok. 1 godziny; można je też wcześniej namoczyć przez noc, ale nie jest to konieczne, pomoże nam to jednak trochę skrócić czas gotowania.


Spelt grains, marinated mushrooms and parsley salad


PRZYGOTOWANIE:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia na ok. 10 minut. 
W międzyczasie myjemy i kroimy w plastry pieczarki i pora, ogórka kroimy w kostkę, siekamy szczypiorek i zieloną pietruszkę. Wyciskamy czosnek i przygotowujemy przyprawy. 
Następnie na dużej patelni grzejemy 1 łyżkę oliwy, dodajemy pieczarki i odsączone grzyby i smażymy aż większość wody wyparuje, ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pora, czosnek i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy aż por zmięknie, ok. 4 minut. 
Przekładamy wszystko do miski i zalewamy 1/4 szklanki octu jabłkowego, mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania na ok. 15 minut.

Po tym czasie do dużej miski wsypujemy ugotowany orkisz, ogórka oraz zamarynowane grzyby wraz z zalewą. Dodajemy posiekany szczypiorek i pietruszkę, polewamy całość olejem lnianym i dokładnie mieszamy. Jeśli trzeba dodajemy więcej octu, oleju, soli czy pieprzu. Podawaj jako dodatek do obiadu albo zabieraj zapakowane w słoiku, jako lunch do pracy.

Smacznego ☺


Spelt grains, marinated mushrooms and parsley salad


It is time to start posting Christmas recipes. Until Christmas Eve I will post few new and really tasty dishes. Next week I will also publish a collection of all the Christmas dishes from the blog, and update it with the new ones as well.
As first, I present you this "salad", made with spelt grains, pickled mushrooms and parsley.
I named this salad cause it's a nice option for a quick lunch to work / school. But it is also a very cool idea for an addition to the Holiday dinner. Instead of potatoes, or as a lighter dish at Christmas feasting. Moreover it's very healthy.
Spelt contains healthy fatty acids. It has a good effect on the cardiovascular system and improves the functioning of the digestive system. It is a source of fiber, iron, calcium, zinc, potassium and vitamins B and PP. It has a good effect on the skin, nails and hair, it improves concentration and activity of the brain. The salad is very tasty, marinated mushrooms give a distinct flavor to mild spelt grains and fresh parsley and chives give it the freshness.


Slightly modified recipe from this site.



INGREDIENTS (4-6 portions):

  • 4 C cooked organic spelt grains (1,5 C dry spelt grains) *
  • 2 handfuls of dried wild mushrooms (porcini, boletes or mixed) (20g)
  • 4 mushrooms
  • 1 large leek (white part only)
  • 2 garlic cloves
  • 2 tsp fresh thyme leaves (or 1 tsp dried)
  • 1/2 tsp pink himalayan salt
  • 1/3 tsp ground black pepper
  • 1 medium english cucumber (optional)
  • 2 tbsp chopped chives
  • 1 small bunch of parsley
  • 1/4 C good quality apple cider vinegar
  • 1 tbsp extra virgin olive oil
  • 1 tbsp cold-pressed flaxseed oil


* transfer the spelt grains into a medium pot, rinse with water, then add fresh water and a little bit of salt, bring to a boil and cook for about 1 hour. You can also presoak the spelt overnight, it will shorten the cooking time but it's not necessary.



PREPARATION:

Soak dried wild mushrooms in a hot water for abut 10 minutes.
In the meantime, wash mushrooms with leek and slice them , cut the cucumber into cubes, chop chives and parsley. Press the garlic and prepare the spices.
Then, in a large skillet heat 1 tablespoon of olive oil, add the mushrooms and drained presoaked wild mushrooms, fry until most of the water has evaporated, approx. 5 minutes. After this time, add the leek, garlic and thyme, season with salt and pepper and fry until leek has softened, approx. 4 minutes.
Put everything in a bowl and add 1/4 cup of apple cider vinegar, stir and leave to marinate for approx. 15 minutes.

After that, transfer the cooked spelt into a large bowl, add cucumber and marinated mushrooms. Add chopped chives and parsley, pour flaxseed oil on top and mix thoroughly. Adjust seasoning, add more oil, vinegar, salt or pepper if needed. Serve as an addition to dinner or pack it in a jar and eat for lunch at work.

Enjoy ☺


Spelt grains, marinated mushrooms and parsley salad

2 komentarze:

  1. w tym roku moja pierwsza wegańska Wigilia także jestem otwarta na mnóstwo ciekawych propozycji na świąteczne potrawy :) właśnie tak pysznych jak ta sałatka :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION