SZYBKIE PIKLE Z CEBULI SZALOTKI

QUICK AND EASY SHALLOT PICKLES



Szalotki.  Te małe, delikatne w smaku cebulki, stanowią doskonałą propozycję na szybkie pikle. Są bardziej łagodne od zwykłej cebuli, a ich marynowanie jest też znacznie szybsze. Wystarczy je cienko pokroić, zalać gorącym wywarem do piklowania, przeczekać kilka godzin lub noc i wyjątkowy, ciekawy dodatek do kanapek czy burgerów gotowy. Oprócz dobrego smaku, szalotki oferują nam także cenne właściwości odżywcze, o czym przeczytacie poniżej. 

Quick shallot pickles

"To warzywo powinno się znaleźć w jadłospisie wszystkich osób, które lubią jeść to, co zdrowe. Swe wyjątkowe właściwości dietetyczne i zdrowotne cebula szalotka zawdzięcza obecności olejku lotnego, którego posiada znacznie więcej niż cebula zwyczajna. Jednym z najbardziej cennych składników zawartych w szalotce są flawonoidy (znajdziemy je zarówno w cebulach jak i w szczypiorze szalotki), które wzmacniają działanie witaminy C. W szczypiorze jest też sporo witaminy C i z tego połączenia uzyskujemy naturalnego pochodzenia "rutinoscorbin", ceniony we wzmacnianiu odporności i leczeniu przeziębień. Flawonoidy wspomagają też układ krwionośny i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Szalotkę możemy spożywać na surowo, smażyć, suszyć lub mrozić, nie obawiając się utraty cennych flawonoidów. Należy unikać jedynie jej gotowania, gdyż ten proces powoduje znaczny ubytek tych cennych substancji." (źródło: tu)

Quick shallot pickles


Przepis stąd


SKŁADNIKI (mały słoik 200-250g):

  • 8 szalotek
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego* dobrej jakości
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżeczki różowej soli himalajskiej

* polecam polować na przecenę tego, zapłacicie wtedy za niego ok 6zł


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki (poza szalotką) umieszczamy w małym garnku (ze stali nierdzewnej lub aluminiowym, tylko takie nie wchodzą w reakcję z octem). Stawiamy na ogniu, podgrzewamy i kilka razy mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły, wywaru nie gotujemy, wystarczy go jedynie mocno podgrzać.
W międzyczasie kroimy szalotkę w cieniutkie paski i wrzucamy do przygotowanego, wysterylizowanego słoika (aby wysterylizować słoik, wystarczy go przelać wrzątkiem).
Zalewamy cebulki gorącą marynatą i zostawiamy do ostygnięcia. Zakręcamy i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Używamy do kanapek, burgerów i sałatek.


Quick shallot pickles

Shallots. These small, delicate in flavor onions are an excellent option for quick pickles. They are more subtle in flavor than regular onion, and their pickling is also much faster. Just slice them thinly, transfer to a jar, pour over the hot brew for pickling, wait few hours or overnight and unique, interesting addition to your sandwiches or burgers is ready. 


"The name of this onion-family member (Allium ascalonicum) comes from Ascalon, an ancient Palestinian city where the shallot is thought to have originated. Shallots are formed more like garlic than onions, with a head composed of multiple cloves, each covered with a thin, papery skin. The skin color can vary from pale brown to pale gray to rose, and the off-white flesh is usually barely tinged with green or purple. The two main types of shallots are the Jersey or "false" shallot (the larger of the two) and the more subtly flavored "true" shallot. Fresh green shallots are available in the spring, but as with garlic and onions, dry shallots (i.e., with dry skins and moist flesh) are available year-round. Choose dry-skinned shallots that are plump and firm; there should be no sign of wrinkling or sprouting. Refrigerate fresh shallots for up to a week. Store dry shallots in a cool, dry, well-ventilated place for up to a month. Freeze-dried and dehydrated forms are also available. Shallots are favored for their mild onion flavor and can be used in the same manner as onions." (source:here)




Based on this recipe


INGREDIENTS (small jar 200-250g):

  • 8 shallots
  • 3/4 C good quality apple cider vinegar
  • 3 tbsp agave syrup
  • 2 tsp pink himalayan salt


PREPARATION:

Place all the ingredients (except shallots) in a small pot (stainless steel or aluminum, only these two materials do not react with vinegar). Place the pot on the stove and start heating up the liquid, stirring from time to time, you don't have to boil it, just make it hot.
In the meantime, cut the shallots into thin strips and toss into the prepared, sterilized jars (to sterilize the jar just rinse it with boiling water).
Pour the hot liquid over the shallots and leave it to cool down. After that, seal the jar and cool it in the refrigerator for several hours, preferably overnight. Store in the fridge for up to 5 days. Use on sandwiches, with burgers and salads.

Quick shallot pickles

0 komentarze:

Post a Comment

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION