PEACH SALSA
Pyszna, lekka i odświeżająca (dzięki mięcie) salsa. Doskonały letni dodatek do wielu dań. Dziś podaję ten prosty przepis, a jutro na blogu będzie fajna zupa z kukurydzy, do której jej użyję. Polecam
Salsę używamy do:
- nachos
- burgerów
- krakersów
- tortilli
- grillowanego tofu, tempehu lub pieczarek
- burritos
- zup
- kanapek
- sałatek
Przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau
SKŁADNIKI (2 x 500ml słoiki):
- 3 duże dojrzałe brzoskwinie (można też użyć nektarynek)
- 1 czerwona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy (lub limonki, ananasa czy cytryny)
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanej świeżej papryczki pepperoni
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka brązowego cukru lub syropu klonowego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa i owoce myjemy. Brzoskwinię kroimy w średnią kostkę (nie obieramy jej), czerwoną paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy do miski i dodajemy resztę składników (sok,posiekaną miętę,posiekaną papryczkę pepperoni,starty imbir,sól,ocet i cukier). Mieszamy wszystko dokładnie (delikatnie), zakrywamy folią i wstawiamy do schłodzenia, do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli nie wykorzystamy wszystkiego od razu, resztę należy przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce do 2 dni.
Delicious, light and refreshing (thanks to the mint) salsa. Perfect summer addition to many dishes.
Today, I give you this simple recipe, and tomorrow I will use it for a nice sweetcorn soup.
Use it for:
- nachos
- burgers
- crackers
- tortilla wraps
- grilled tofu, tempeh or mushrooms
- burritos
- soups
- sandwiches
- salads
Recipe adapted from the book "Color me vegan" by Coleen Patrick-Goudreau
INGREDIENTS (2 medium jars):
- 3 large ripe peaches (you can also use nectarines)
- 1 red bell pepper
- 1/2 red onion
- 2 tbsp freshly squeezed orange juice (substitute for lime,pineapple or lemon juice)
- 2 tbsp chopped fresh mint leaves
- 1 tbsp chopped fresh pepperoni pepper
- 1/4 tsp pink himalayan salt
- 1 tsp grated ginger
- 2 tbsp balsamic vinegar
- 1 tsp brown sugar or maple syrup (optional)
PREPARATION:
Wash all vegetables and fruits. Dice the peach (unpeeled), pepper and onion. Put into a bowl and add the remaining ingredients (juice, chopped mint, chopped pepperoni pepper, grated ginger, salt, vinegar and sugar). Mix everything thoroughly (gently), cover with foil and put in the fridge for at least 1 hour. If you do not use it all at once, store the rest in a jar in the fridge for up to 2 days.
salsy owocowo-warzywne to coś co uwielbiam. Sama robiłam nie tak dawno pomidorowo-truskawkową i się zakochałam w niej bez reszty. Myślę, że na Waszą się skuszę, jak tylko dorwę takie ładne brzoskwinie, jak na zdjęciu ;)
ReplyDelete;) polecam, gwarantuję, że będzie Ci smakować, jest świetna i naprawdę wzbogaca różne dania
Delete