SALSA Z BRZOSKWINI

                         PEACH SALSA




Pyszna, lekka i odświeżająca (dzięki mięcie) salsa. Doskonały letni dodatek do wielu dań. Dziś podaję ten prosty przepis, a jutro na blogu będzie fajna zupa z kukurydzy, do której jej użyję. Polecam


Peach salsa

Salsę używamy do:

  • nachos
  • burgerów
  • krakersów
  • tortilli
  • grillowanego tofu, tempehu lub pieczarek
  • burritos
  • zup
  • kanapek
  • sałatek

Peach salsa

Przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau


SKŁADNIKI (2 x 500ml słoiki):

  • 3 duże dojrzałe brzoskwinie (można też użyć nektarynek)
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy (lub limonki, ananasa czy cytryny)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej świeżej papryczki pepperoni
  • 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru lub syropu klonowego (opcjonalnie)


Peach salsa


PRZYGOTOWANIE:

Warzywa i owoce myjemy. Brzoskwinię kroimy w średnią kostkę (nie obieramy jej), czerwoną paprykę i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy do miski i dodajemy resztę składników (sok,posiekaną miętę,posiekaną papryczkę pepperoni,starty imbir,sól,ocet i cukier). Mieszamy wszystko dokładnie (delikatnie), zakrywamy folią i wstawiamy do schłodzenia, do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli nie wykorzystamy wszystkiego od razu, resztę należy przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce do 2 dni.



Peach salsa


Delicious, light and refreshing (thanks to the mint) salsa. Perfect summer addition to many dishes.
Today, I give you this simple recipe, and tomorrow I will use it for a nice sweetcorn soup.


Use it for:
  • nachos
  • burgers
  • crackers
  • tortilla wraps
  • grilled tofu, tempeh or mushrooms
  • burritos
  • soups
  • sandwiches
  • salads


Peach salsa

Recipe adapted from the book "Color me vegan" by Coleen Patrick-Goudreau


INGREDIENTS (2 medium jars):

  • 3 large ripe peaches (you can also use nectarines)
  • 1 red bell pepper
  • 1/2 red onion
  • 2 tbsp freshly squeezed orange juice (substitute for lime,pineapple or lemon juice)
  • 2 tbsp chopped fresh mint leaves
  • 1 tbsp chopped fresh pepperoni pepper
  • 1/4 tsp pink himalayan salt
  • 1 tsp grated ginger
  • 2 tbsp balsamic vinegar
  • 1 tsp brown sugar or maple syrup (optional)


PREPARATION:

Wash all vegetables and fruits. Dice the peach (unpeeled), pepper and onion. Put into a bowl and add the remaining ingredients (juice, chopped mint, chopped pepperoni pepper, grated ginger, salt, vinegar and sugar). Mix everything thoroughly (gently), cover with foil and put in the fridge for at least 1 hour. If you do not use it all at once, store the rest in a jar in the fridge for up to 2 days.



Peach salsa

2 komentarze:

  1. salsy owocowo-warzywne to coś co uwielbiam. Sama robiłam nie tak dawno pomidorowo-truskawkową i się zakochałam w niej bez reszty. Myślę, że na Waszą się skuszę, jak tylko dorwę takie ładne brzoskwinie, jak na zdjęciu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) polecam, gwarantuję, że będzie Ci smakować, jest świetna i naprawdę wzbogaca różne dania

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION