ORZECHOWO-OWSIANE CIASTO/BATONIKI Z OWOCAMI (BEZ PIECZENIA)

PEANUT&OAT SQUARES (BARS) WITH BLUEBERRIES





Przepis na ten wspaniały deser/przekąskę pochodzi z najfajniejszej książki "kucharskiej", jaka ukazała się ostatnimi czasy.






"Rawsome vegan baking", której autorem jest młoda, bardzo utalentowana dziewczyna Emily Von Euw. Ta dwudziestokilkuletnia Kanadyjka prowadzi jedną z najbardziej popularnych stron z witariańskimi i wegańskimi przysmakami This Rawsome Vegan Life. Na jej stronie znajdziemy najbardziej smakowite "surowe" desery, jakie kiedykolwiek mieliśmy okazję oglądać; oprócz nich znajduje się tam też wiele innych apetycznych pozycji: smoothie, szejki, soki, desery bez pieczenia oraz surowe a czasem i gotowane dania obiadowe. Jakieś 2 miesiące temu wyszła jej długo wyczekiwana książka, którą Wam dzisiaj prezentuję. Zapewne wiele z was może już ją znać, jednak, jeśli jeszcze o niej nie słyszeliście to powinniście to nadrobić, ponieważ jest to jedna z najciekawszych (moim zdaniem) pozycji kulinarnych jaka do tej pory się ukazała.






Książka ma 224 strony, posiada 5 głównych rozdziałów (widoczne na zdjęciu poniżej), a oprócz tego dodatek na temat podstaw "tworzenia" surowych deserów, opisu najczęściej wykorzystywanych składników i przyrządów. Ciasta, babeczki, batony, ciastka, tarty, lody, puddingi i proste przekąski. A to wszystko okraszone dużymi zdjęciami, które kuszą i zachęcają do natychmiastowego przygotowania tych wszystkich smakołyków. Wśród przedstawionych pozycji znajdziemy desery i przekąski całkowicie surowe (witariańskie) a także takie, które nie wymagają pieczenia, a powstałe ze składników surowych połączonych z mniej surowymi, takimi jak np. płatki owsiane.
Emily dodatkowo podkreśla, że jednym z jej założeń podczas powstawania książki było stworzenie surowych deserów z mniejszą zawartością tłuszczu, niż to się zazwyczaj zdarza. Tego typu desery bywają czasem krytykowane za wysoką zawartość tłuszczu, co wynika z tego, że bazują zazwyczaj na orzechach, pestkach i oleju kokosowym. Ale tu autorka świadomie odejmuje część "tłustych" składników i zastępuje je płatkami owsianymi czy kaszą gryczaną niepaloną. Dzięki temu znajdziemy w książce nie tylko kuszące wyglądem i smakiem rarytasy, ale także bardziej zbalansowane pod względem zawartości tłuszczu specjały. Dodatkowo do każdego przepisu dołączona jest notka na temat zastępników pewnych składników, gdy nie mamy ich w zasięgu ręki, lub jesteśmy na któryś z nich oczuleni. Gorąco polecam wam tę pozycję kulinarną i zapraszam na pierwszy deser, który z niej przygotowałam (będzie więcej ;) )



Creamy peanut & oat cake (bars)


Fajne, proste a przede wszystkim pyszne "ciasto", które, jeśli pominiemy owoce,  może też pełnić funkcję batonów energetycznych, które możemy ze sobą zabrać do pracy, szkoły lub w podróż. Aby je przygotować wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, wyłożyć do formy i schłodzić, ot cała filozofia. Doskonałe na deser, śniadanie czy piknik.



SKŁADNIKI (kwadratowa forma 17-23cm, 12-20 porcji):

  • 1 szklanka płatków owsianych (90g) (zwykłych lub błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki surowego masła orzechowego * (lub zwykłego)
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego  (79ml)
  • 1/3 szklanki syropu klonowego (115g)
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych (niesłodzonych i niesiarkowanych) (43g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (zastąpiłam 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii)
  • 1 szklanka (145g) świeżych lub mrożonych jagód (lub innych wybranych owoców)

* na surowe masło orzechowe możemy natrafić w eko-sklepach, możemy również wykonać podobne niesurowe w domu, wystarczy wrzucić szklankę fistaszków do małego pojemnika blendera i miskować 2 minuty,aż orzeszki zamienią się w gęste masło.


PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj wszystkie składniki razem (ale pomiń owoce), tak aby płatki owsiane dokładnie połączyły się z mokrymi składnikami. Jeśli chcemy aby konsystencja byłą bardziej gładka, możemy masę delikatnie zmiksować w blenderze lub użyć płatków owsianych błyskawicznych. Obie wersje są smaczne, w tej pierwszej płatki owsiane są bardziej wyczuwalne w strukturze.




Przełóż gotową mieszankę do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia (dzięki temu łatwiej będzie ją wyciągnąć) dokładnie przyciśnij ją do dna, wyrównaj i wstaw do lodówki aż stwardnieje (ok. 2 godziny).




Po wyjęciu z lodówki udekoruj owocami i podziel na porcje. Deser (z owocami) przechowujemy w lodówce do 3 dni, batoniki bez owoców wytrzymają dłużej. Możemy również poporcjowane kwadraciki/prostokąty (bez owoców) zawinąć w folię i wrzucić do zamrażarki. Dzięki temu gotowe batoniki będziemy mieli zawsze pod ręką. Należy wówczas odczekać chwilę przed zjedzeniem, aż nieco zmiękną. Po wyjęciu z lodówki należy zjeść je jak najszybciej, zanim olej kokosowy nie zacznie się rozpuszczać.




Smacznego ☺




The recipe for this wonderful dessert / snack was featured in one of the coolest "cookbooks" released recently. " Rawsome vegan baking ", whose author is a young , very talented girl Emily Von Euw . This mid-twenties Canadian is the author of one of the most popular sites with raw&vegan food This Rawsome Vegan Life. On her website you will find the most delicious " raw " desserts I've ever had the opportunity to watch ; apart from them there are many other appetizing meals : smoothies, shakes , juices , no-bake desserts, raw and sometimes cooked dinners.  About two months ago  her long-awaited book was released. Probably many of you may already know it , but if you have not heard about it then you should make up for it , because it is one of the most interesting (in my opinion ) culinary positions released recently.
The book has 224 pages, 5 main chapters ( see the photo above ) , and in addition - the basics of raw desserts and information about ingredients and utensils used. Cakes, muffins, bars , cakes, tarts , ice cream, puddings and simple snacks. It's all topped with large photographs that tempt and encourage the immediate preparation of all these goodies . One of her goals in creating these recipes was to reduce the amount of their fat content, so she replaced some of the nuts and oils which are usually used with oats and buckwheat groats, thanks to that we get even more healthy treats.
In addition, each recipe is accompanied by a note on substitutes of certain ingredients , if you can't get them or are allergic to any. I highly recommend you to get to know her blog and the book.

The first dessert I made, that came from this book was:  creamy peanut&oat squares with blueberries. 
It's cool, it's simple and above all delicious. And if you omit the fruit, it can also be served as energy bars that you can take with you to work, school or travel.
To prepare them, simply mix together a few ingredients, put into molds and cool-down, that's the whole philosophy. Perfect for dessert, breakfast or for a picnic.



INGREDIENTS (9-inch/23cm square pan, 12-16 servings):

  • 1 C (90g) oats
  • 1/2 C raw peanut butter
  • 1/3 C (79ml) melted coconut oil
  • 1/3 C (115g) pure maple syrup
  • 1/2 C (43g) unsweetened shredded coconut (43g)
  • 1 tsp vanilla extract (I used 1/2 tsp powdered vanilla)
  • 1C (145g) fresh or frozen blueberries and/or other fruit you like


PREPARATION:

Mix all the ingredients together until the oats are evenly coated with the wet ingredients. Press into the bottom of a lined 9-inch (23m) square pan. Put in the fridge until it's set, about 2 hours. Then layer the blueberries on top and slice.

Enjoy ☺





20 komentarze:

  1. Wyglądają i na pewno smakują obłędnie! :)

    ReplyDelete
  2. Z tego, co mi wiadomo, w Polsce nie dostaniemy surowych fistaszków. Także raw masło nie do wykonania.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zapomniałam dopisać odpowiedniej notki, już dodaję ;)

      Delete
    2. Są do dostania, ale nie polecam ich jadać na surowo, bo wszystkie fasolowate trzeba namoczyć, albo wykiełkować.

      Te w skorupkach są dopuszczalne na raw food, ze względu na efekty smakowe.

      Delete
  3. ostatnio zaciekawiła mnie kuchnia raw i wszelkie tego typu przepisy! porywam przepis na batoniki, bo jest fantastyczny! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ten deser nie jest raw, ale jest świetny i bardzo smaczny, polecam :)

      Delete
  4. Uwielbiam bloga Emilii!! Jestem pewna że książka jest niesamowita. Piękne zdjęcia, dzięki za przepis :)))))))))))))

    ReplyDelete
  5. Ślicznie zaprezentowane, nabrałam dużej ochoty, aby sobie takie przygotować, będą się świetnie nadawały do zabrania do pracy :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję bardzo Veggie, tak, będą się świetnie nadawały do pracy, tylko pamiętaj, żeby zjeść je zanim olej kokosowy zacznie mięknąć lub wrzuć je do lodówki w pracy ;) pozdrawiam

      Delete
    2. Nie zdążył zmięknąć, właśnie wciągnęliśmy całość ;-) wczoraj zrobiłam, zabrakło mi trochę wiórków kokosowych i uzupełniłam płatkami z migdałów. Smakowało rewelacyjnie, przepis idzie do schowka :-)

      Delete
  6. Pyszności, jutro robię! :) A gdzie można dostać tę książkę?

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) smacznego! a książkę kupiłam tu: http://www.bookdepository.com/Rawsome-Vegan-Baking-Emily-Von-Euw/9781624140556
      polecam tą księgarnię, ma ogromny zbiór książek wege/wegańskich/RAW i przesyłki wszystkich za darmo ;)

      Delete
  7. Mam prośbę. Odwiedziłam bloga podanego w opisie i w kilku fajnych przepisach znalazłam słowo "dates" czy mogłabym prosić o przetłumaczenie tego składnika? Szukałam w internecie i niestety nic nie znalazłam.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION