PIECZONA BRUKSELKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI, KAPARAMI I SŁODKO-KWAŚNYM DRESSINGIEM


ROASTED BRUSSELS SPROUTS WITH WALNUTS, CAPERS AND SWEET&SOUR DRESSING






Brukselka, czyli kapusta brukselska. Bogactwo witamin, soli mineralnych i błonnika. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. Jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym. 

Wielu z nas nie lubiło jej w dzieciństwie, lub nie lubi do tej pory; miłośnicy zajadają się tradycyjną brukselką z bułką tartą. A u mnie... "stara", dobra brukselka w całkiem nowym wydaniu. Jeśli lubicie to warzywo i często gości na waszym stole to po spróbowaniu tego przepisu już nigdy nie będziecie chcieli podawać jej w inny sposób ☺. Jeżeli do tej pory nikomu nie udało się przekonać was do polubienia tego warzywa to gwarantuję, że jeżeli spróbujecie przyrządzić ją w przedstawiony przeze mnie sposób to zostaniecie brukselko-maniakami ☺. 

Potrawa ta, to istna symfonia smaków, które są tak doskonale skomponowane, że na długo pozostają w pamięci. Kluczowym elementem tego dania jest wspaniały dressing, który dodaje potrawie ten wyjątkowy słodko-cierpki smak. Po skonsumowaniu tej pyszności zgodnie wszyscy stwierdzili, że jest to najlepsza potrawa z brukselki jaką do tej pory mieli okazję spróbować. Gorąco polecam ☺






Zmodyfikowany przepis stąd.


SKŁADNIKI (4-6 porcji):


PIECZONA BRUKSELKA:

  • 1 kg świeżej brukselki
  • szklanka orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki oleju          
  • sól, pieprz

DRESSING:

  • 3 łyżki kaparów
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin


PRZYGOTOWANIE:

Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Brukselkę obieramy i kroimy w ćwiartki. W dużej misce obtaczamy brukselkę w 1/4 szklanki oliwy/oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy brukselkę na głębokiej blasze wyłożonej folią aluminiową/papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez około 45 minut, w trakcie pieczenia należy ją przemieszać 2 razy aby upiekła się równomiernie. Należy również sprawdzić czy nie jest ona już gotowa przed upływem zalecanego czasu pieczenia, jeśli tak, wyjmujemy ją szybciej z pieca. 





Nagrzewamy małą patelnię i wsypujemy na nią orzechy włoskie, prażymy przez około 8 minut, studzimy i dokładnie siekamy. 

Przygotowujemy dressing. W dużej misce za pomocą trzepaczki do piany dokładnie mieszamy ocet, musztardę i syrop z agawy, stopniowo dolewamy 1/2 szklanki oliwy, mieszamy.

Kroimy kapary i cebulę, wyciskamy czosnek. Dodajemy do dressingu. Na końcu do miski dodajemy upieczoną wcześniej brukselkę oraz posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy. Serwujemy od razu lub zostawiamy w lodówce jeśli planujemy zjeść ją w późniejszym czasie. 

Smacznego ☺

Brukselkę serwowałam z kotletami sojowymi i kaszą gryczaną (zdjęcie na samym dole)





Brussels sprouts. They're rich in witamins, mineral salts and fiber. They contain sodium, potassium, magnesium, calcium, iron, copper, zinc, phosphorus, carotene, witamins such as: witamin E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. In the cabbage family, brussels sprouts contain the biggest amount of protein. 

Many of us didn't like it when we were kids, or still don't want to eat it. Here, on my blog, the "good old" brussels sprouts are in a completely new light. If you're a fan of this tiny little cabbage and you like to serve it on your table then when you will try this recipe you will never want to serve it in a different way ☺. If you're not convinced to eat it cause you don't like it, just trust us, and make this delicious dish at home and you will become brussels sprouts fan ☺. 

This dish is like a symphony of flavours, ideally combined. Once you'll taste it, you'll remember it for a long time. The key to this deeply savory side dish is a sweet&sour dressing which gives this amazing flavour. After eating it everyone agreed that that was the best dish made with brussels sprouts we've ever eaten. I truly recommend this recipe ☺

Original recipe is from this website. I changed it a little bit



INGREDIENTS (4-6 servings):

ROASTED BRUSSELS SPROUTS:

  • 1 kg świeżej brukselki
  • szklanka orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki oleju          
  • sól, pieprz

DRESSING:

  • 3 tbsp capers
  • 1/4 red onion
  • 2 garlic cloves
  • 1/4 C apple cider vinegar
  • 1 tbsp french mustard
  • 2 tbsp maple or date syrup
  • 1/2 C extra virgin olive oil

PREPARATION:

Preheat the oven to 220°C (425° F). Cut off the outer leaves from brussels sprouts and cut off the hard end. Discard it and cut the brussels sprouts into quarters. In a large bowl, toss the brussels sprouts with 1/4 cup of the olive oil and season with salt and pepper. Put them in a large baking dish and roast for about 45 minutes, stirring once or twice, until tender and charred in spots. They may be ready after 25 minutes, just check them and take out from the oven faster to not burn it.

Toast the walnuts in a dry pan for about 8 minutes, until golden brown. Cool them down and chop.

Dressing:  In a large bowl, whisk the vinegar with the mustard and syrup. Whisk in the remaining 1/2 cup of olive oil until emulsified. Add the capers, garlic and onion; season with salt and pepper. Add the brussels sprouts and walnuts and toss well. Serve and enjoy :)




I served it with buckwheat and soy burgers.



                                                      Propozycja podania. 

9 komentarze:

  1. bardzo lubię brukselkę / kapustę brukselską xd
    pyszna, zdrowa i na jeden chaps.

    Twoja wersja bardzo mi odpowiada pod każdym względem. składników,
    wyglądu i prezentacji. piękne zdjęcia.
    już nie mogę się doczekać, aż ją zrobię!

    ReplyDelete
  2. Pieczona brukselka - wiem - pyszna sprawa,. Z vinegretem.. jeszcze pyszniejsza :) Poezja.. a jakie zdjęcia :)

    ReplyDelete
  3. Ja też uwielbiam brukselkę! Zdjęcia piękne!!! tak podana brukselka może być dobrym początkiem dla tych, którzy faktycznie za znanym z przedszkola smakiem nie przepadają. Pozdr.

    ReplyDelete
  4. Jestem zachwycona, przepiękne zdjęcia, zdrowe pyszne jedzenie, czego chieć więcej?

    ReplyDelete
  5. Musiałam zmodyfikować przepis, bo nie miałam wszystkich składników - zabrakło orzechów, więc wzięłam pestki słonecznika, wymieszałam z brukselką i tak upiekłam. Nie miałam też niestety syropu z agawy i doszłam do wniosku, że klonowy to chyba jednak niekoniecznie...
    Ale i tak było pyszne, dziękuję za przepis :)

    ReplyDelete
  6. Niestety brukselka wyszla gorzka:-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. :/ przykro mi, zastanawiam, się dlaczego; czy zostały użyte wszystkie podane składniki? czy brukselka była pieczona w całości czy pokrojona?

      Delete
  7. Pytanko ! Mam dużo dużo brukselki ale nie piekarnika - czy się jakoś zmodyfikować ten przepis aby nie był potrzebny piekarnik ? Proszę o odpowiedź !

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, poszatkuj ją w paski i podsmaż krótką chwilę na patelni, przełóż do miski i obtocz w dressingu, będzie nie taka słodka i aromatyczna jak z piekarnika, ale będzie dobra :) smacznego!

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION