CHICKPEA CRISPS WITH ZATAR (scroll down for english translation)
Przedwczoraj, na blogu podawałam moją ulubioną recepturę na wykonanie arabskiej mieszanki przypraw, która nazywa się "zatar" (o tutaj). A dziś, zapraszam Was do wykonania super prostej, smacznej i naprawdę fajnej przekąski, jaką są chrupki z ciecierzycy, które doprawione są właśnie zatarem.
Są słonawe i z wyraźnie wyczuwalnym posmakiem ziół oraz prażonego sezamu; a oprócz tego, że to świetna opcja na coś do chrupania w ciągu dnia lub np. na wieczór, do filmu czy na imprezie, to będzie to także jeden ze składników mojej nowej sałatki, która ukaże się już wkrótce. Polecam ☺
SKŁADNIKI (na ok. 1 szklankę gotowych chrupek):
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (300 g)
- 2 łyżeczki za'ataru (przepis jak go wykonać znajdziecie tutaj)
- 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej (opcjonalnie, jeśli nie ma soli w zatarze)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin lub wybranego oleju
PRZYGOTOWANIE:
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Dokładnie osuszamy ziarna ugotowanej ciecierzycy. Wysypujemy je na papierowy ręcznik i drugim pocieramy z góry. Następnie umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 20-30 minut, potrząsając 2-3 razy lekko tacą w trakcie pieczenia, aby ziarenka się lekko poprzekręcały. Czas pieczenia zależy od piekarnika i najlepiej po 20 minutach sprawdzić czy są już chrupiące, jeśli nie, to wydłużyć nieco czas ale nie przekraczać 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy dodatki (zatar + oliwa i ewentualnie sól). Gdy ciecierzyca jest upieczona, wyjmujemy ją z pieca, wsypujemy do dużej miski, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i energicznie podrzucamy w misce, aby równomiernie się nimi pokryła.
Dosalamy jeśli trzeba i serwujemy.
Chrupki te, można też przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu do 3 dni, ale najlepsze są takie robione na świeżo.
Smacznego ☺
Recently I posted my favorite recipe for za'atar (here). And today, I want to present a super simple, tasty and a really cool snack, made with chickpeas, seasoned with this wonderful spice blend.
Those chickpea crisps are salty, and have a strong aroma of herbs and toasted sesame seeds; and besides, that they make a great option for something crunchy that you can eat during the day or in the evening, while watching movie or at a party, those crisps will be used in my new salad recipe, which I will publish soon. ☺
INGREDIENTS (for approx. 1 C of ready-made crisps)
- 2 c cooked chickpeas (300 g)
- 2 tsp za'atar (recipe here)
- 1/4 tsp pink himalayan salt (optional, if there is no salt in za'atar)
- 1 tsp extra virgin olive oil oil or other oil of your choice
PREPARATION:
Set the oven to 200 ° C. Thoroughly dry the chickpeas. Put the grains on a paper towel, cover with a second towel and gently press it to remove any water. Then place them on a baking tray lined with baking paper and bake for 20-30 minutes, shaking the tray gently 2-3 times during baking,so they will roast evenly. Baking time depends on the oven, it's best to check the chickpeas after 20 minutes, if it's not crispy then bake it longer but not longer ther 30 minutes of the overall time.
In the meantime, prepare the spices and oil. When the chickpeas is baked, remove it from the oven, transfer into a large bowl, pour the olive oil on top, sprinkle with spices and toss vigorously to coat it evenly.
Add salt if necessary and serve.
You can prepare those crisps in advance and store them in an airtight container for up to 3 days, but they are the best when freshly made.
Enjoy ☺
I have a hard time describing my thoughts on content, but I really felt I should here. Your article is really great. I like the way you wrote this information Landlord 메이저사이트
ReplyDeleteบริการเกมสล็อตออนไลน์ปี 2022 เกมให้เลือกเล่นมากกว่า 1,000 เกม ทดลองเล่นสล็อตpg เมก้า เล่นได้จริง แจกจริง สมัครเลยตอนนี้
ReplyDelete