RISOTTO Z SELEREM I TYMIANKIEM

RISOTTO WITH CELERIAC AND THYME



Risotto jest świetnym daniem, jeśli chcemy zrobić coś na szybko i oczywiście smacznie. Bardzo lubię risotto z dyni, a także zamiast ryżu używać kaszy pęczak do przygotowywania  risotto z pęczaku (czyli pęczakotto) z suszonymi grzybami i rozmarynem.
Kolejną wersją tego dania, którą bardzo lubię i często przygotowuję, jest risotto z dodatkiem selera i świeżego tymianku. Dosyć oszczędne w składniki, proste danie, ale wyjątkowe w smaku, seler i tymianek bardzo dobrze do siebie pasują.


Risotto with celeriac and thyme


Nieznacznie zmodyfikowany przepis z programu "30 minute meals" Jamiego Olivera.


SKŁADNIKI (2 duże porcje):

  • 1 spory seler (ważący 500 - 750g)
  • 200g okrągłego, brązowego ryżu lub białego ryżu Arborio
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 1 L bulionu warzywnego**
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • listki z ok. 15 gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego

** oczywiście najlepszy jest domowy, a z gotowych to najbardziej lubię ten


Risotto with celeriac and thyme

PRZYGOTOWANIE:

Seler obieramy ze skóry i kroimy w małą, ok.1 cm kostkę.
Zagrzewamy bulion w małym garnku, który ustawiamy na małym ogniu, tak, aby cały czas był gorący, zakrywamy.


W dużym garnku na rozgrzanej oliwie, smażymy posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek, gdy cebula się zeszkli wsypujemy pokrojony seler i listki tymianku. Smażymy chwilę na średnim ogniu.



Dosypujemy ryż, mieszamy, dolewamy wino i odparowujemy. Wlewamy pierwszą chochlę naszego gorącego wywaru i mieszamy. Nastawiamy minutnik na 30 minut w przypadku ryżu brązowego, a na 17 min.w przypadku białego.



Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy następną porcję, mieszamy i postępujemy tak do końca czasu gotowania.



Po kilkunastu minutach sprawdzamy czy ryż jest już gotowy. Nie powinien on być rozgotowany, jego konsystencja powinna być "al dente"

Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy płatki drożdżowe, dodajemy olej kokosowy, sól i pieprz, mieszamy, zakrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Bezpośrednio przed podaniem posypujemy świeżymi listkami tymianku i świeżo zmielonym pieprzem.




Smacznego! ☺


Celeriac



Risotto is a great dish if you want to prepare something quick and delicious. I really like pumpkin risotto and also use pearl barley to make barley risotto with wild mushrooms and rosemary.

Another version of this dish, which I really like and which I prepare quite often is risotto with celeriac and fresh thyme. Very simple dish, but unique in flavor, celeriac and thyme make a great match.


Slightly modified recipe from the "30 minute meals" TV show by Jamie Oliver.




INGREDIENTS (2 large portions):



  • 1 medium celeriac (1,5 lb / 7500g)
  • 7oz/200g brown, round rice
  • 1/2 C dry white wine (optional)
  • 1 L vegetable stock*
  • 2 medium onions
  • 2 garlic cloves
  • 15 fresh thyme sprigs (leaves only)
  • 2 tbsp extra virgin olive oil
  • 2 tbsp nutritional yeast flakes (optional)
  • salt, pepper
  • 2 tbsp unscented coconut oil

* It's best to use homemade stock, if you're lack of time, use a good quality store-bought cubes or powder.


PREPARATION:


Peel the celeriac and cut it into small cubes (1/2" / 1cm).



Heat up the stock. Keep it in a small saucepan near the pot in which you will make your risotto. Keep the stock hot.



In a large pot with hot olive oil fry the onions and garlic, when the onion is translucent add the celeriac and thyme leaves. Fry for few minutes.



Add the rice, stir well, and after about a minute and the wine and let it evaporate. Add a little bit of the stock and stir well. Set the timer for 30 minutes.



When the rice absorbed the broth , add the next portion of the stock and repeat that process until the rice is cooked.


After about 17 minutes check if the rice is ready, it shouldn't be overcooked; it should be "al dente".

Remove the pot from the heat and add the yeast flakes, coconut oil, salt and pepper , stir and leave covered for few minutes.

Just before serving sprinkle it with fresh thyme leaves.


Enjoy! ☺

Vegetable broth cubes

2 komentarze:

  1. pomyślałam "jak to, risotto, na szybko, przecież z tym tyle roboty" no ale faktycznie, długo się nie robi, tylko jest upierdliwe bo trzeba pilnować ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. no ja też kiedyś tak myślałam, że mega skomplikowane ale teraz często robię bo nie wymaga dużo czasu,ale fakt, trzeba stać nad garem i mieszać. ;)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION