ZIELONY KOKTAJL TROPIKALNY Z MANGO,MANDARYNKAMI I SAŁATĄ

TROPICAL GREEN SMOOTHIE WITH MANGO LETTUCE AND TANGERINES



Drugi z serii "KOKTAJLOVE PIĄTKI " przepis na zielony koktajl.




Zielone koktajle mają być przyjemne i smaczne, jeśli niektóre z nich mają dla was zbyt "zielony", chlorofilowy smak, zredukujcie ilość zieleniny, lub dodajcie więcej słodkich składników (np. banana lub namoczone daktyle).

Osobom początkującym nie wszystkie od razu przypadną do gustu. Z czasem wasz smak może się zmienić i będziecie woleli dodawać więcej zielonych składników niż na początku.

Tym razem wybór padł na: sałatę masłową, mango i sok z mandarynek. Składniki, które są obecnie łatwo dostępne.

Poniżej podałam kilka ciekawych informacji na temat tego, jakie wartości odżywcze znajdziecie w takim koktajlu.


SAŁATA MASŁOWA

Sałata swój kolor zawdzięcza chlorofilowi, który ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje.

Jej cechą charakterystyczną jest delikatny, lekko słodki smak. Dostarcza ona znacznych ilości karotenu - barwnika chroniącego organizm przed procesami starzenia, a także silne przeciwutleniacze – witaminę C oraz E, które również mają takie właściwości. Po drugie, zawiera kwas foliowy, składnik niezwykle ważny do sprawnej pracy układu nerwowego.

Sałata jest również doskonałym źródłem potasu, dbającego o serce i prawidłowe ciśnienie krwi, żelaza, magnezu, witamin z grupy B. Dostarcza znacznych ilości błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit zabezpieczając przed zaparciami oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksycznych substancji. Działa odkwaszająco na organizm. 





MANGO 

"Zalicza się nie tylko do najsmaczniejszych, lecz także do najzdrowszych owoców świata. 
Pod jego grubą skórką kryje się mnóstwo witamin i mikroelementów: znajdziemy tam witaminę C, B1, B2, PP, potas, magnez, fosfor, wapń, sód i żelazo. 
Osoby, które mają problemy ze wzrokiem, suchością lub rogowaceniem skóry czy łamliwością paznokci spowodowaną awitaminozą zamiast syntetycznej witaminy A mogą przerzucić się na dietę z mango - 100 gram owocu zawiera 1,2 mg tej witaminy, czyli ilość która w pełni zaspokaja dobowe zapotrzebowanie. 
W mango znajdziemy także duże ilości miedzi, która jest niezbędna w procesie powstawania czerwonych krwinek, a jej niedobór prowadzi do niedokrwistości. Błonnik reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. 

W owocu mango obecny jest również lupeol - składnik, któremu mango zawdzięcza swoje właściwości antyrakowe. Badania przeprowadzone w 2005 r. przez zespół naukowców z University of Wisconsin pod przewodnictwem profesora H. Mukhtara wykazały, że związek ten w warunkach laboratoryjnych powoduje śmierć komórek nowotworowych raka trzustki. Kolejne eksperymenty przyniosły dowody na skuteczność zwalczania lupeolem także ludzkich komórek raka prostaty. 

Mango jest owocem młodości - wysoka zawartość witamin C, A, E i flawonoidów a także lupeolu sprawia że ma on silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki i przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia. Osoby dbające o młody i zdrowy wygląd nie muszą się bać także o nadmiar kalorii - w 100 g mango znajduje się ich tylko 60, a do tego ma on niski indeks glikemiczny (55) co oznacza, że nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi a w konsekwencji uczucia głodu. (...) 

Odżywcze i lecznicze właściwości mango sprawiają, że doskonale nadaje się ono do pielęgnacji urody. Zawartość witamin C i E czyni z niego znakomity składnik kosmetyków przeciw starzeniu, który nawilża warstwę rogową, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy wygląd.Ze względu na właściwości nawilżające wyciąg z mango dodaje się do szamponów i odżywek do włosów suchych i zniszczonych, balsamów odżywczych do ciała oraz kremów i toników do cery suchej, podrażnionej i ze skłonnością do pękania naczynek (witamina C zawarta w mango wzmacnia naczynia krwionośne). Uzyskiwane z pestek masło jest także cennym kosmetykiem naturalnym - znakomicie nawilża i natłuszcza. Działa regenerująco i wygładzająco, łagodzi stany zapalne skóry, a także pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego oraz przeciwutleniacza - opóźnia procesy starzenia się skóry. Masło odpowiednie jest do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, zmęczonej, pozbawionej elastyczności. Może być stosowane nie tylko w celu odżywienia skóry twarzy, ale i całego ciała. 

Mango możemy doskonale zastosować do pielęgnacji urody także w warunkach domowych. Z rozgniecionego miąższu zmieszanego z jogurtem naturalnym powstanie wspaniała odżywcza maseczka, którą powinniśmy zaaplikować sobie na twarz na około 20 minut. Mango jest także świetnym tonikiem - wyciśniętym z niego sokiem możemy przetrzeć skórę, aby ją oczyścić". (źródło:tutaj)





MANDARYNKA 

"Mandarynka, czyli młodsza siostra pomarańczy, mniejsza ale słodsza, jak również łatwiejsza w obieraniu i dzieleniu. Mandarynka jest to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych. Nazwa jej pochodzi od nazwy wyspy Mauritius na Oceanie Indyjskim, którą niegdyś nazywano Mandarą. 

Kupując mandarynki trzeba je koniecznie powąchać. Oznaką dobrego gatunku i świeżości jest właśnie intensywny aromat. Owoce zawierają dużo kwasów organicznych, m. in. cytrynowy i jabłkowy, które pomagają pozbyć się substancji toksycznych z organizmu. Mandarynka jest dobrym źródłem witamin: A, B1, B6, C, kwasu foliowego oraz składników mineralnych: potasu i wapnia. Mandarynki są silnie zasadotwórcze, zalecane są dla osób cierpiących na schorzenia dróg moczowych, pomagają również na zaparcia. Z badań wynika, że jedzenie mandarynek może zmniejszać ryzyko raka wątroby a także łagodzi dolegliwości wynikające z przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby.

Wyróżniamy kilka odmian mandarynki:

• Klementynka - stanowi skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą, pochodzi z Algierii i nazywana jest od imienia francuskiego członka zakonu. Przoduje w popularności i uprawie na całym świecie. Zawiera małą ilość pestek.

• Satsuma – istnieje ponad 100 odmian satsumy, różniących się od siebie czasem dojrzewania, kształtem i aromatem. Krzewy rosną na terenach klimatu tropikalnego, ale rozwijają się lepiej w chłodniejszym klimacie subtropikalnym. Jej owoce dojrzewają wcześniej niż owoce innych mandarynek. W ogóle nie posiada pestek.

• Tangerynka - pierwotnie pochodzi z Laosu i Chin. Charakterystyczna dla niej jest odstająca od miąższu skórka. Z wyglądu przypomina owoce satsuma, lecz w przeciwieństwie do nich ma pestki. Skórka ich jest cieńsza, owoc czerwony, a smak bardziej cierpki.

• Tangela - powstała ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem. Cechą charakterystyczną dla tej mandarynki są bardzo słodkie i soczyste owoce z gorzkim posmakiem oraz łatwe oddzielanie się skórki od segmentów miąższu." (źródło: tutaj )





SKŁADNIKI (4 mniejsze lub 2 duże porcje):


  • 1 główka sałaty masłowej
  • 1 duże, dojrzałe mango
  • sok z 4 słodkich mandarynek
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 namoczone daktyle (opcjonalnie, jeśli koktajl jest dla was za mało słodki)

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę dokładnie myjemy w zimnej wodzie, oddzielamy jej liście i usuwamy twardy trzon, osuszamy (układamy na ręczniku kuchennym lub suszymy za pomocą wirówki).

Mango obieramy i oddzielamy miąższ od pestki i kroimy go w kostkę.

Mandarynki przekrajamy na połówki i wyciskamy sok.
Wszystkie składniki miksujemy dokładnie w blenderze, kilka minut, jeśli mamy słabszy blender, krócej jeśli mocniejszy. Sprawdzamy smak i jeśli jest za bardzo "zielony" dodajemy namoczone daktyle i ponownie miksujemy.

Na zdrowie! ☺




Second smoothie from my "SMOOTHIE FRIDAYS" series.




Green smoothies should be pleasant and tasty, if some of them are too "green" for you, are too "chlorophyll" in taste, than reduce the amount of greens, or add the more sweet ingredients (such as a banana or soaked dates). If you're new to them, they may be too "greeny", but with time your taste may change and you will want to add more greens. This time I chose: butterhead lettuce, mango and tangerines/satsumas juice. The ingredients that are now easy available.

Below I add some interesting information about what is the nutritional value of these ingredients.


BUTTERHEAD LETTUCE / BUTTER LETTUCE

It's known for its smooth, loosely bunched, tender leaves.

A 1-cup serving of cut-up butter lettuce contains only 21 calories per serving. With less than half a gram of fat, 3.63 grams of carbohydrate, 0.74 grams of protein, 1.53 grams of sugars and only 8 milligrams of sodium, butter lettuce is a low-fat, low-calorie, low-sodium food choice that is nonetheless rich in other nutrients. 

A 1-cup serving of cut butter lettuce contains 91 micrograms of vitamin A per serving. As an antioxidant, vitamin A helps your body protect itself from damage from environmental toxins as well as free radicals. A fat-soluble vitamin, vitamin A is necessary to produce as well as maintain healthy skin, soft tissues, mucus membranes, teeth and bones. According to MedlinePlus, the recommended dietary allowance for vitamin A for adult men 14 and older is 900 micrograms, while for women the amount is 700 micrograms. 

The daily requirement for vitamin K is most commonly reached through diet, and leafy greens such as butter lettuce are rich in vitamin K. A 1-cup serving of chopped butter lettuce contains more than 56 micrograms of vitamin K. 

It contain phosphorus, which can be found in every cell in your body, and because of its prevalence, it makes up 1 percent of your entire body weight. Phosphorus is used primarily to produce and maintain healthy bones and teeth. It also helps your body make use of carbohydrates and fats, as well as supporting your kidneys, enabling your muscles to contract, helping your heart beat normally and assisting with basic nerve function. " (source here


MANGO

"Mangoes are high in Vitamin C, Vitamin B6, Potassium, Copper and Vitamin A. 

Per one whole mango, peeled, you will get:

calories: 135
fat: 1 g
carbs: 35 g
protein: 1 g
fiber: 4 g, 14% RDA
Vitamin C: 57.3mg, 97% RDA
Vitamin A: 1584IU, 32% RDA
Vitamin E: 2.3mg, 12% RDA
Vitamin B6: 0.3mg, 14% RDA
Copper: 0.2mg, 11% RDA
Potassium: 323mg, 9% RDA
Sodium and cholesterol: 0

Mangoes also contain several important phytochemicals including: Cryptoxanthin, Lutein, Gallic Acid and Anacardic acid. 
Read more about phytochemicals here.

They are an incredibly healthy snack. You can eat the entire fruit for just over a hundred calories. High in fiber, virtually fat-free, and mangoes contain numerous vitamins. It is easy to see why tropical mangoes are considered a super fruit. Mangoes also contain beta-carotene which may help slow the aging process, reduce the risk of certain forms of cancer, improve lung function, and reduce complications associated with diabetes." (source0


TANGERINES/ SATSUMAS

Tangerines are an excellent choice for those watching their weight and monitoring their fat intake. According to the Produce for Better Health Foundation, one medium-size tangerine weighing 109 g has only 50 calories, no fat and no cholesterol.

These small, aromatic citrus fruits are good sources of dietary fiber, with 8 percent of your recommended daily value of fiber in each medium-size tangerine. One tangerine contains 13 g of carbohydrates altogether, of which 2 g are fiber and 9 g are sugars. A tangerine also delivers 1 g of protein.

Like citrus fruits in general, tangerines are a significant source of vitamin C. One medium-size tangerine has 45 percent of your recommended daily value of this nutrient. It also has 6 percent of vitamin A; 4 percent of thiamin, vitamin B6 and folate; and 2 percent of riboflavin, niacin and pantothenic acid.

Tangerines also add to your body's stores of certain important minerals. According to Sunkist, a medium-size tangerine has 4 percent of your recommended daily value of calcium, potassium and magnesium. It also provides 2 percent of phosphorus, zinc, copper and manganese. A tangerine contains no sodium.



INGREDIENTS (4 small or 2 large portions):

  • 1 butter (butterhead) lettuce
  • 1 large, ripe mango
  • juice from 4 sweet, ripe tangerines
  • 2,5 C water
  • 2 pitted dates(soaked), (optional, when you want the smoothie to be more sweet)


PREPARATION:

Wash the lettuce in cold water. Separate the leafs, and remove the hard middle part. Using your hands, torn the leafs into smaller pieces.

Peel the mango and separate the flesh from the stone, cut it into small cubes.

Cut tangerines in half and squeeze the juice into a cup.

Now, put all ingredients in a blender and blend until smooth. Add dates if it's not sweet enough for you.

Cheers! ☺





2 komentarze:

  1. Oo, musi być pyszne! Mango mi się ostatnio śni po nocach, więc jeśli znajdę odpowiednio dojrzałe, to zrobię na pewno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jest pyszne! :) sny o mango muszą być ciekawe ;)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION