Victoria Boutenko i jej Rewolucja zielonych koktajli + Zimowy zielony koktajl

Few words about Victoria Boutenko and a recipe for a green winter smoothie.



Jestem fanką koktajli/smoothies od dłuższego czasu. Często je przyrządzam. O Victorii i jej rodzinie słyszałam już kilka lat temu i trochę na ten temat czytałam.



Przypadkowo, niedawno, podczas szperania w antykwariacie udało mi się natrafić na jedną z jej książek: "Rewolucja zielonych koktajli". Wiele z was, zapewne zna Victorię, jej historię i osiągnięcia; jednak jeśli jeszcze o niej nie słyszeliście, to warto to nadrobić. Poniżej znajdziecie kilka cytatów z w/w książki. A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na ten temat to zajrzyjcie na strony: RawFamily oraz greensmoothiesblog.



Wraz z tym wpisem chciałabym zacząć cykl z przepisami na zielone (i nie tylko) koktajle.

Nazwałam go "KOKTAJLOVE PIĄTKI".

Zapraszam do miksowania. :)




VICTORIA BOUTENKO

To nagradzana autorka książek: "Green for life", "Raw Family", "12 steps to Raw Foods" i "Raw Family Singature Dishes". Jest mistrzynią kuchni witariańskiej, nauczycielką, wynalazczynią, naukowcem i artystką.

Poniżej, kilka fragmentów z jej książki "Rewolucja zielonych koktajli".

"Spędziłam piętnaście lat, starając się przekonać ludzi, by włączyli do swojej codziennej diety świeże owoce i warzywa i pamiętam, jak trudno było przekonać innych do jedzenia większej ilości surowego pożywienia. Przez wiele lat jeździłam po osiemset mil wzdłuż Wschodniego Wybrzeża, ucząc na cotygodniowych lekcjach o surowym pożywieniu. Prowadziłam dziesięciotygodniowe kursy w rozmaitych miastach od San Francisco do Seattle. Potem, po tygodniowej przerwie zaczynałam wszystko od nowa. Mimo moich kolosalnych wysiłków, większość uczestników kursów uznawała utrzymanie diety, takiej diety, za zbyt duże wyzwanie.
Taki stan rzeczy zmienił się radykalnie wraz z pojawieniem się zielonego koktajlu. Od kiedy w sierpniu 2004 roku skomponowałam pierwszy zielony koktajl, ten napój nagle zaczął zyskiwać popularność bez żadnej reklamy z mojej strony.(...)"

"Przeprowadziłam wiele badań i ustaliłam, że kompozycja odżywczych składników zielonych części roślin zadziwiająco się pokrywa z potrzebami żywieniowymi człowieka. Zawierają one wszystkie istotne minerały, niezbędne witaminy, a nawet konieczne aminokwasy, których człowiek potrzebuje dla optymalnego stanu zdrowia"

"Studiując anatomię człowieka, dowiedziałam się, że zielenina powinna trafiać do naszego układu trawiennego w formie płynnej, bo to zapewni jej najlepsze z możliwych wchłanianie."

"Zielone liście są zazwyczaj najbardziej pożywną częścią rośliny i to naturalne, że zwierzęta je właśnie najchętniej jedzą. Liście roślin zawierają śladowe ilości alkaloidów; dzięki temu zwierzęta przenoszą się od jednych roślin do innych, co zapobiega zniszczeniu pojedynczych gatunków. Choć alkaloidy w dużych ilościach są trujące, w niewielkich ilościach nie szkodzą, a nawet wzmacniają system odpornościowy (...) Większość zielonych roślin zawiera odmienne rodzaje alkaloidów i dlatego stosując w naszych koktajlach zamiennie rozmaite rośliny unikniemy zatrucia (...) Nie musimy zmieniać bardzo często owoców, ponieważ owoce rzadko zawierają alkaloidy. (...) Można wymieniać produkty do koktajli w dowolny odpowiadający konkretnej osobie sposób. Niektórzy ludzie do swoich koktajli codziennie wkładają inne rośliny. Inni komponują każdy koktajl z rozmaitych roślin. Ja zalecałabym stosowanie na zmianę, co najmniej siedmiu odmian zieleniny, po jednej na każdy dzień tygodnia."

"Moim zdaniem dla większości ludzi codzienne korzystanie z zielonych koktajli to optymalne rozwiązanie. Szybko się je przyrządza, są jednocześnie pyszne i pożywne. Żaden inny pokarm nie może się równać z zielonymi koktajlami pod względem wartości odżywczych i praktyczności"

"Istnieje ogromna różnica pomiędzy jedzeniem zielonych roślin w postaci sałatek a spożywaniem ich w formie zmiksowanej. Nasze organizmy są w stanie przyswoić kilka razy więcej substancji odżywczych ze zmiksowanej zieleniny niż z przeżutej, ponieważ blender rozdrabnia pożywienie na dużo mniejsze cząsteczki. Niektóre wysokoobrotowe blendery są nawet w stanie rozbić ściany komórkowe roślin."

"Możecie pić tyle koktajli, ile chcecie. Czasem wypijam tylko litr, ale częściej piję dwa, trzy, a nawet cztery litry dziennie. (...) Zielone koktajle są najlepsze świeże, ale w razie konieczności można je przechowywać do trzech dni."

"Pijcie zielony koktajl oddzielnie, nie jako część posiłku. Aby uzyskać najwięcej korzyści płynących ze spożywania zielonych koktajli, nie jedzcie razem z nim niczego (...) Możecie jeść, co dusza zapragnie, mniej więcej czterdzieści minut przed i po spożyciu koktajlu"

"Do robienia koktajli można używać dowolnego blendera, jednak zalecam użycie blendera o najwyższej dostępnej mocy, 1000W lub mocniejszego. (...) Koktajl przygotowany w wysokoobrotowym blenderze ma gładką konsystencję i organizm łatwiej go przyswaja."

"Gdy tylko możliwe, wybierajcie produkty rolne pochodzące z upraw organicznych"


Ponadto w książce znajdziemy listę roślin zielonych, dostępnych w większości sklepów; które z łatwością możemy użyć podczas przygotowywania koktajli, wraz z listą dziko rosnących roślin jadalnych, które są często używane przez autorkę książki.

Wśród dwustu przepisów, które podaje autorka (w książce zebrane zostały jej przepisy oraz członków jej rodziny, a także wiernych fanów, którzy chcieli podzielić się swoimi ulubionymi przepisami) znajdziemy m.in. zielone koktajle dla początkujących, aromatyczne zielone koktajle i zupy, zielone puddingi, zielone kotajle dla dzieci, zielone kotajle do pielęgnacji ciała.

W książce znajdziemy nawet fragment na temat dobroczynnego działania zielonych kotajli na naszych futerkowych pupili wraz z kilkoma przepisami stworzonymi specjalnie dla nich.




ZIMOWY ZIELONY KOKTAJL autorstwa Victorii:

  • 1 filiżanka dowolnych mrożonych jagód z uprawy organicznej
  • 2 filiżanki świeżego szpinaku
  • 2 filiżanki wody
  • 0,5 cm świeżego korzenia imbiru, do smaku


Myjemy i rozdzieramy szpinak i blendujemy wszystko na gładko. (Imbir obrałam i starłam na drobnej tarce, przed wrzuceniem do blendera). Po zmiksowaniu, na powierzchni będzie unosić się sporo piany, jeśli jej nie lubimy, wystarczy odczekać chwilę aby opadła.

Na zdrowie!




I'm a big fan of smoothies and make them often. After reading Victoria's Boutenko book "Green smoothie revolution" I want to make more green smoothies. I'm starting a series of recipes for smoothies on the blog, which I called "Smoothie fridays". I will post different recipes, for simple green smoothies and other types of smoothies also.




"Victoria Boutenko came to the USA with her family in 1990.  When they all fell ill with life threatening diseases, Victoria sought out alternative health paths and discovered the raw food lifestyle. As the Boutenko family gained vibrant health, they became the world-renowned raw food teachers, chefs & writers known as the Raw Family. Victoria travels the globe teaching about greens and raw foods, motivating thousands of people to improve their health. As a result of her teachings, many raw food support communities have formed throughout the world. Victoria’s most recent and powerful contribution is the development of green smoothies, which have revolutionized “health food”. 

What brought Victoria to the raw food lifestyle was that her whole family, Russian immigrants relishing the abundant food in their new American home, became overweight and sick.  Her first book, Raw Familytells the story of the problems they faced– they had been desperately ill with serious diseases, including juvenile diabetes, arrhythmia, hyperthyroid, asthma, and arthritis– and how Victoria began to research alternatives when conventional medicine was not helping them.   In 1994, by radically changing their diets to 100% raw food, all four family members went from desperation and sickness to healing  and happiness.
Victoria created the green  smoothie because in 2004, the family noticed that their health had reached a plateau and that there was something missing from their raw diet. Seeking the perfect human diet, Victoria Boutenko studied the eating habits of wild chimpanzees. Chimpanzees share an estimated 99.4% of genes with humans, but their diet is dramatically different from ours. The most glaring difference is that chimpanzees consume significantly more green leaves than humans. They consume these greens in conjunction with fruit. Based on these observations, Victoria perfected the basic green smoothie recipe: 60% fruit and 40% greens, blended with a little water. Green leafy vegetables contain amino acids, vitamins, essential fatty acids and minerals. The touch of sweetness in the fruit enables anyone to consume large amounts of greens in a delicious way. By blending leafy greens and fruit, the body can absorb these vital nutrients efficiently, without losing valuable fiber.
Victoria Boutenko’s book Green for Life has revolutionized the health movement. Translated into over 18 different languages, it quickly spread the idea that green smoothies are the key to gaining control over your own health.
Several books and films produced by the Raw Family have become raw food classics.  The family share their raw food journey in their first book Raw Family. In 2000 came 12 Steps to Raw Foods, an insightful look at the addictive nature of cooked food and powerful methods for staying raw. Victoria’s award-winning bestseller Green for Life was later followed by Green Smoothie Revolution, containing over 200 recipes plus answers to frequently asked green smoothie questions. Raw Family Signature Dishes is the most recent recipe book, making raw food preparation easy through step by step photography by Robert Petetit." (source here)


GREEN WINTER SMOOTHIE by Victoria Boutenko

  • 1 C frozen organic berries (any kind)
  • 2 C fresh spinach
  • 2 C water
  • 0,5 cm piece of fresh ginger, to taste

Blend all ingredients until smooth. (I peeled and grated ginger before blending). There will be a lot of froth on top after blending, if you don't like it, wait a moment for it to disappear. 

Cheers!




6 komentarze:

  1. dziękuję za inspirację ;) wrzuciłam do blendera banany, roszponke, pietruszkę, 'napój' kokosowy i odrobinę spiruliny, jest moc!:)

    ReplyDelete
  2. owocowe uwielbiam ale ze szpinakiem i innymi zielonymi nie próbowałam :) trzeba to zmienić !
    wygląda jak wegańska coca cola

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja też do niedawna robiłam głównie owocowe, ale te z zieleniną są jeszcze lepsze :) owocowe czasem bywają za słodkie.

      Delete
  3. Koktajlove pozdrowienia ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D wow, niezły zbieg okoloczności :) nie widziałam nigdy Twojego bloga, dzięki , że napisałaś, będę do Ciebie zaglądać ;) pozdrawiam

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION