PROSTE SAJGONKI, GOTOWANE NA PARZE

SIMPLE STEAMED SPRING ROLLS


Super prosta i szybka przekąska inspirowana Azją.




SKŁADNIKI (10 sztuk):

  • 1/2 opakowania warzyw "mieszanka chińska"
  • 1 opakowanie małego okrągłego papieru ryżowego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • sos sweet-chili (do podania)


PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy przez 5 minut czosnek i imbir  (wyciśnięte przez wyciskarkę do czosnku), dodajemy warzywa i smażymy aż się dobrze zagrzeją, dodajemy sos sojowy, sezam, sól, pieprz i olej sezamowy. Mieszamy i wykładamy na talerz. Na drugi talerz wylewamy odrobinę ciepłej wody, namaczamy kolejno arkusze papieru ryżowego, nakładamy farsz z warzyw i zawijamy.




Sajgonki wkładamy do parowaru na kilka minut, w celu podgrzania. Gotowe. Podajemy z sosem sweet-chilli

Smacznego ☺



INGREDIENTS (10 spring rolls):

  • 1/2 bag of mixed vegetables (chinese style)
  • 1 pack of small, round rice paper
  • fresh ginger (2cm)
  • 1 clove of garlic
  • vegetable oil, for frying
  • 2 tbsp soy sauce
  • 1 tsp sesame oil 
  • 2 tbsp fresh sesame seeds
  • sweet chili sauce (for serving)



PREPARATION:

On a preheated pan with the oil, fry garlic and ginger, after 5 minutes add the veggies and fry until they are hot, add soy sauce, sesame seeds and sesame oil, mix well and transfer to a plate. Moisture rice paper in water, put the filling in & wrap (see picture above). Put spring rolls in a steamer for few minutes, just to warm them up and it's ready. Serve with sweet-chilli sauce

Enjoy ☺



3 komentarze:

  1. gotowanie na parze daje wiele możliwości, a my ciągle tylko brokuły i marchewka - ciekawy wpis :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION