ZIELONY KOKTAJL Z LIŚCI RZODKIEWKI

                   GREEN SMOOTHIE WITH RADISH LEAVES



Bardzo smaczny i delikatny w smaku koktajl i gdyby nie zielony kolor, nie pomyślelibyście, że jest w nim jakaś zielenina. A jest i to nie byle jaka. Liście rzodkiewki, u niektórych osób jeszcze nie do końca zyskały pełne uznanie jako smaczny i wartościowy dodatek do sałatek czy koktajli, ale warto się do nich przekonać.





Dlaczego? "Biorąc pod uwagę wartości zdrowotne, wiele wskazuje, że lepiej wyrzucać korzenie rzodkiewek niż liście. Liście są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Zawartość tych składników jest kilka razy wyższa niż w korzeniu oraz wyjątkowo wysoka w porównaniu do innych roślin. Jest to około 2 razy lepsze źródło witaminy C niż sok z cytryny a także wapnia i żelaza niż szpinak. Liście rzodkwi są cenione przez dalekowschodnich terapeutów między innymi jako skuteczny lek przeciw żółtaczce (świeży sok) oraz za właściwości odtruwające i przeciwnowotworowe (świeży sok, jako główny składnik zup leczniczych i na surowo)." (źródło:tutaj)


Dodatkowo w koktajlu znajdziemy mango, pełne witaminy C, B1, B2, PP, potasu, magnezu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza. Owoc ten doskonale wpływa na urodę, szczególnie na skórę; a duża zawartość miedzi pomaga w procesie powstawania czerwonych krwinek. A to wszystko jeszcze wzbogacone o odkwaszające właściwości jabłka, które dostarczy nam witaminę C, żelazo i pomoże wzmocnić serce i pracę wątroby.


Zapraszam do miksowania ☺




Koktajl zainspirowany tym.


SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):

  • liście z 1 sporego pęczka rzodkiewek (ok. 20 sztuk)
  • 1 małe dojrzałe mango
  • 1 małe jabłko
  • 2 szklanki filtrowanej wody


PRZYGOTOWANIE:

Liście odrywamy od rzodkiewek i dokładnie myjemy (w liściach rzodkiewek często jest sporo piasku), mango obieramy i odkrawamy miąższ, jabłko kroimy i usuwamy pestki. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na gładko. Jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, przechowujemy resztę w zamkniętym szklanym opakowaniu (słoik, butelka) w lodówce do 2 dni.

Na zdrowie! ☺




This smoothie is very tasty and delicate in flavor. If not the green color you wouldn't think that it's got greens inside. And these are not the typical greens. Radish greens, which many people just throw away have more nutrients than their actual roots (radishes).

"Radish greens are significant source of calcium, iron, magnesium, folate, vitamin A, C, K and other nutrients. Not only are radish greens edible, the leaves are the most nutritious part of the plant! And they aren’t bitter either.(...) They are super rich in calcium with 200mg (20% RDA) of calcium in just a 3 ounce, 44 calorie serving. You’ll also get 2 grams of protein, no fat and 13% of your RDA of iron as well as vitamins A (280% RDA) and C (173% RDA). All greens are naturally a rich source of vitamin K and magnesium as well as other vitamins and minerals." (source:here)

In addition to that we get mango which is full of vitamin C , B1 , B2 , PP , potassium, magnesium , phosphorus, calcium, sodium and iron. It's good for your skin and contains a lot of copper which helps in formation of red blood cells. Beside all of that this smoothie is enriched with detoxifying properties of apples that give us vitamin C , iron, and will help strengthen the heart and the liver .




Smoothie inspired by this one.


INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):

  • 1 bunch of radish leaves (about 20)
  • 1 small ripe mango
  • 1 small apple
  • 2 C filtered water

PREPARATION:

Tear off the leaves from the radishes, and wash them thoroughly in cold water. Peel the mango, remove the stone and cut it into small pieces. Cut the apple and remove the seeds. Put everything in a blender and blend until smooth. If you don't drink whole at once, keep the rest in a sealed glass container (jar, bottle) in the fridge for up to 2 days.

Enjoy! ☺




2 komentarze:

  1. czekam na własne rzodkiewki i popełniam taki koktail:-)

    ReplyDelete
  2. Właśnie zrobiłam bardziej regionalną wersję z jabłkiem, liśćmi rzodkiewki i pietruszką. PYCHOTA!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION