tag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post4738539051989192412..comments2024-03-28T22:49:42.815+01:00Comments on Food Porn, Vegan Style: DOMOWE KIMCHI NA DWA SPOSOBYFoodPornVeganStylehttp://www.blogger.com/profile/08115503067328429392noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-78624088263393217862018-12-01T16:24:18.995+01:002018-12-01T16:24:18.995+01:00I am Czech and try to taste kimchi... i post video...I am Czech and try to taste kimchi... i post video on youtube... is it true, or false? I buy all of ingredients whithout fish sauce... i try for soja sauce... because fish sauce is aviable in other city... look and critic the video... see you soon by :)<br />Igorhttps://www.blogger.com/profile/10872743761937455658noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-59671639742298700272016-12-03T14:41:33.894+01:002016-12-03T14:41:33.894+01:00Wiem już wszystko, dziękuję :) Wiem już wszystko, dziękuję :) Mariuszhttps://www.blogger.com/profile/01819559361703942859noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-65312183026588899362016-12-03T10:11:59.780+01:002016-12-03T10:11:59.780+01:00Przykrycie słoika samą folią pozwala gazom wytwarz...Przykrycie słoika samą folią pozwala gazom wytwarzanym podczas fermentacji się ulatniać. Beczki z kiszoną kapustą też nie zakręcamy ;)<br />Ale w przypadku niewielkiej ilości kimchi, umieszczonej w słoju do maksimum 2/3 wysokości-spokojnie możesz słoik zakręcić i od czasu do czasu po prostu zdjąć zakrętkę.<br />My lubimy świeże, dwu-, trzydniowe kimchi, więc i tak dobieramy się do słoja szybciutko :)<br />Do tego pieczony w piekarniku słodki ziemniak, kawałek smażonej ryby i obiad jak w Wonju ;)Światodpodszewkihttps://www.blogger.com/profile/02763919011971310804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-30558701986796519832016-12-03T08:55:50.495+01:002016-12-03T08:55:50.495+01:00Dziękuję za szybką odpowiedź. A co z zakrecaniem s...Dziękuję za szybką odpowiedź. A co z zakrecaniem słoika? Mariuszhttps://www.blogger.com/profile/01819559361703942859noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-86196548714469527822016-12-02T23:23:09.657+01:002016-12-02T23:23:09.657+01:00Jeżeli zrobisz z przecierem pomidorowym- nie będzi...Jeżeli zrobisz z przecierem pomidorowym- nie będzie w ogóle ostre.Kimchi też to nie będzie.Kapusta z przecierem co najwyżej.<br />W wersji numer dwa, z dwiema łyżkami pasty gochujang będzie ostre w wersji dla nie lubiących ostrego.<br />Dodaj sproszkowanego chili, gochugaru w odpwoiedniej ilości(minimum szklanka na dwie głowy kapusty)i skoro polubiłeś kimchi, to odnajdziesz tu prawdziwy, koreański smak, a nie jego spolszczoną wersję.<br />Światodpodszewkihttps://www.blogger.com/profile/02763919011971310804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-42776482610257398752016-12-02T21:57:44.903+01:002016-12-02T21:57:44.903+01:00Cześć. Mam dwa pytania. Czy kimchi z podanych prop...Cześć. Mam dwa pytania. Czy kimchi z podanych proporcji wychodzi odpowiednio ostre? <br />Drugie pytanie, to czy w punkcie 4 mogę po prostu zamknac/zakręcić słoik zamiast uszczelniać go folią? <br />Zamierzam jak najszybciej zabrać się za zrobienie kimchi, gdyż zakochałem się w nim do szaleństwa :) Mariuszhttps://www.blogger.com/profile/01819559361703942859noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-23263751767742077472015-10-17T13:58:11.904+02:002015-10-17T13:58:11.904+02:00Czy mogę użyć do kimchi ciemnego sosu sojowego (sł...Czy mogę użyć do kimchi ciemnego sosu sojowego (słodkiego) i zrezygnować z cukru? QueenKarollhttps://www.blogger.com/profile/08564441659547433986noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-6354385543202908422014-07-30T21:22:20.845+02:002014-07-30T21:22:20.845+02:00wygląda bardzo smacznie, zjadłabym... ja też już m...wygląda bardzo smacznie, zjadłabym... ja też już mam tą pastę i zamierzam zrobić z nią kimchi :) pozdrawiamFoodPornVeganStylehttps://www.blogger.com/profile/08115503067328429392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-41197261851786489192014-07-30T21:18:40.842+02:002014-07-30T21:18:40.842+02:00masz rację, zazwyczaj wszystko w plastikach... na ...masz rację, zazwyczaj wszystko w plastikach... na pewno lepiej w szkle bo szkło jest bardziej obojętne, a z plastikiem mogą zachodzić niepożądane reakcje, powodzeniaFoodPornVeganStylehttps://www.blogger.com/profile/08115503067328429392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-58556547186757789342014-07-30T11:04:53.790+02:002014-07-30T11:04:53.790+02:00moje pierwsze kim chi: http://ewape.blogspot.com/2...moje pierwsze kim chi: http://ewape.blogspot.com/2014/02/boskie-kimchi.html, następne zrobiłam już z oryginalną koreańską papryką chili gochugaru - polecam jej zakup / uwielbiam tą potrawę, miałam okazję jeść w/w w wykonaniu Koreanki ;)ewapehttps://www.blogger.com/profile/12514684971078961983noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-59783566318942330522014-04-06T07:44:07.592+02:002014-04-06T07:44:07.592+02:00Fila, nie poddawaj sie :) Szukaj plastikow, ktore ...Fila, nie poddawaj sie :) Szukaj plastikow, ktore maja oznaczenia, ze sa dopuszczone do kontaktu z zywnoscia. Tradycyjnie w Korei, jak i w Polsce do kimchi uzywalo sie i nadal uzywa naczyn kamionkowych. Ale polki w DAISO pelen sa rowniez plastikowych pudel o pojemnosci 6 litrow i wiekszych.<br />Tajemnica kiszenia to odpowiednia temperatura podczas poszczegolnych etapow calego procesu. <a href="http://foodfromtheroots.blogspot.com/2012/10/the-science-behind-kimchi.html" rel="nofollow">Tutaj</a> pani w miare przystepnie wyjasnia caly proces :)Światodpodszewkihttps://www.blogger.com/profile/02763919011971310804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-62457404650578567142014-04-05T22:52:33.062+02:002014-04-05T22:52:33.062+02:00Zastanawia mnie co się dzieje z plastkiem pod wpły...Zastanawia mnie co się dzieje z plastkiem pod wpływem kiszonek. Strasznie ciężko znaleźć kiszoną i ogórki w słoikach, a luzem tylko w plastikach sprzedają. Wiadomo, najlepiej zrobić, ale mam za sobą nieudane podejścia.filahttps://www.blogger.com/profile/12744929877800765428noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-54952706184710191652014-03-25T20:35:05.295+01:002014-03-25T20:35:05.295+01:00;) tak się akurat złożyło :)dziękujemy za komentar...;) tak się akurat złożyło :)dziękujemy za komentarz, będziemy do Was zaglądać, fajny blog ;) pozdrawiamyFoodPornVeganStylehttps://www.blogger.com/profile/08115503067328429392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-19102805039853193472014-03-20T15:30:48.932+01:002014-03-20T15:30:48.932+01:00Widzę, że nawet prasę macie tematyczną! :)
Fakt, w...Widzę, że nawet prasę macie tematyczną! :)<br />Fakt, w każdym domu inny przepis, nasza sąsiadka z <a href="http://swiatodpodszewki.blogspot.com/2014/02/marynowany-czosnek-czyli-jak-mozna.html" rel="nofollow">Wonju</a> odwdzięcza się nam czasem swoim kimchi i jest nieco inne, niż gdzie indziej. Ale zawsze pycha!<br />Veganie w Korei nie mają łatwo, ale podejrzewam, że przy odrobinie dobrej woli wszystko można zrobić.<br />Pozdrawiam serdecznie!Światodpodszewkihttps://www.blogger.com/profile/02763919011971310804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-67011047880937387912014-02-01T14:58:03.543+01:002014-02-01T14:58:03.543+01:00:) thank you, I'm glad you liked it:) thank you, I'm glad you liked itFoodPornVeganStylehttps://www.blogger.com/profile/08115503067328429392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-65540882255920800362014-02-01T00:40:46.747+01:002014-02-01T00:40:46.747+01:00Yummy! I'm a Korean and I truly appreciate you...Yummy! I'm a Korean and I truly appreciate you shared this recipe <3Aspiring Stephhttps://www.blogger.com/profile/16292620372839750369noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-54865595118294628412014-01-31T09:10:26.579+01:002014-01-31T09:10:26.579+01:00tak, masz rację, nasz przepis jest dostosowany do ...tak, masz rację, nasz przepis jest dostosowany do naszych warunków, w oryginalnym kimchi stosuje się tzw. gochugaru czyli koreańską papryczkę chili, w formie sproszkowanej lub pasty, można ją dostać w PL w sklepach internetowych. wcześniej w naszym kimchi było więcej chili, ale było tak ostre, że ledwo dało się je jeść ( a lubimy ostre potrawy). Spróbuj sama ;) p.s. udanej i smakowitej podróży :)FoodPornVeganStylehttps://www.blogger.com/profile/08115503067328429392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-10675385155587968712014-01-30T17:51:44.931+01:002014-01-30T17:51:44.931+01:00W Korei to jest właśnie niezbędnik do ryżu! ^^ Tyl...W Korei to jest właśnie niezbędnik do ryżu! ^^ Tylko martwi mnie to, że w oryginalnym przepisie jest sos rybny, no i zawsze chyba będę się bała zamówić w restauracji... Bo mam zamiar pojechać do Korei Południowej za jakiś czas, tylko właśnie przeraża mnie to, że tam jedzą tyle mięsa ehh No i jedzenie jest bardzo bardzo ostre. Robiłam kiedyś kimchi z koleżankami przepisu z koreańskiej strony, ale jak dla mnie wyszło za ostre i za słone. Ale Twój przepis wydaje się ciekawszy :D Chyba zamieniłaś tą wielkość ilość papryki,która nadaje czerwonego koloru na sos pomidorowy? Koniecznie muszę wypróbować tej opcji. <br />Pozdrawia, Lena ^^Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-41139333495708024382014-01-29T15:20:00.350+01:002014-01-29T15:20:00.350+01:00zachęcamy! :)zachęcamy! :)FoodPornVeganStylehttps://www.blogger.com/profile/08115503067328429392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-81396683506541830592014-01-29T15:19:22.451+01:002014-01-29T15:19:22.451+01:00polecamy! :)polecamy! :)FoodPornVeganStylehttps://www.blogger.com/profile/08115503067328429392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-65691920383546080052014-01-29T15:19:02.126+01:002014-01-29T15:19:02.126+01:00jasne, pasuje jak najbardziej (oczywiście ryż doda...jasne, pasuje jak najbardziej (oczywiście ryż dodajesz na samym końcu jak już kimchi masz dojrzałe), za jakiś czas pojawią się u nas różne dania z wykorzystaniem kimchi ;)FoodPornVeganStylehttps://www.blogger.com/profile/08115503067328429392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-85156343427624183572014-01-29T11:33:21.541+01:002014-01-29T11:33:21.541+01:00już od dawna biorę się za ten przysmak i zabrać s...już od dawna biorę się za ten przysmak i zabrać się nie mogę...dzięki za przepis!ozziehttps://www.blogger.com/profile/01542988642819427886noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-10504924464870526742014-01-28T22:38:02.789+01:002014-01-28T22:38:02.789+01:00kusi bardzo, chyba nawet jutro się za to zabiorę :...kusi bardzo, chyba nawet jutro się za to zabiorę :)<br />Food is Greenhttps://www.blogger.com/profile/18253051069755668771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8109623135896053146.post-27717124809394213432014-01-28T21:20:47.416+01:002014-01-28T21:20:47.416+01:00wydaje się być całkowicie w moich klimatach, na pe...wydaje się być całkowicie w moich klimatach, na pewno zrobię :) zastanawia mnie czy z ryżem będzie ok - chciałabym, aby danie było bardziej 'pełne'?Olahttps://www.blogger.com/profile/04056461237926010148noreply@blogger.com