KOMBUCHA, IDEALNE ORZEŹWIENIE




Kombucha (w skrócie) to sfermentowana herbata, nie znaczy to oczywiście "zepsuta", a wzbogacona o korzystne dla naszej flory bakteryjnej bakterie, podobne do tych, które znajdują się w jogurtach. Należy ona do grupy tzw. żywności fermentowanej, która charakteryzuje się zwiększoną koncentracją składnikó bioaktywnych o znaczących walorach zdrowotnych, przykładami takiej żywności są np. miso , kimchi czy nasza swojska kiszona kapusta.


Piszę o tym, ponieważ jest to świetna opcja na doskonałe orzeźwienie, którego teraz, podczas upałów na pewno będziemy potrzebować. Ja bardzo często po nią sięgam, a jeśli jeszcze nie znacie kombuchy to gorąco was zachęcam do spróbowania. Można ją oczywiście przygotować samemu w domu, ale o tym innym razem, bo proces wymaga szerszego opisu.
Warto pamiętać, że kombuchy nie pije się jak lemoniady, dawkujemy ją sobie po mału, szklanka dziennie wystarczy. Schłodzona w lodówce doskonale zgasi pragnienie i przywróci nam siły witalne.

Jej smak przypomina mi skrzyżowanie mrożonej herbaty i cydru. Nie jest słodka, ma przyjemny orzeźwiający smak i jest lekko gazowana.


Kombucha

Kupicie ją w sklepach ze zdrową żywnością, stacjonarnych lub internetowych (np.tu), dostępna może być w wariantach smakowych lub naturalna. Ta przedstawiona na zdjęciu butelka kosztowała 11,30zł, ma pojemność 750ml i starcza na kilka dni.

Skład: naturalna woda mineralna, surowy cukier trzcinowy*, zielona herbata*, zioła* (kwiat lipy, bzu czarnego, werbena, nagietek, melisa, pokrzywa, chaber) * składniki ekologiczne, certyfikowane. Zawiera 0,5% alkoholu (naturalnie występującego).

Kombucha

A poniżej szersza informacja o tym niezwykłym napoju i jego wspaniałych właściwościach.

"Nazwa wywodzi się prawdopodobnie od japońskich słów „kombu” (brązowa alga) i „cha” (napój). Kombucha (kombucza) zwana jest też grzybem herbacianym lub cudownym grzybem. (...)
Kombucha to także nazwa napoju produkowanego przez grzyb herbaciany, który jest znany już od ponad dwóch tysięcy lat w różnych regionach kontynentu azjatyckiego.
Starożytne przekazy wspominają często o życiodajnym napoju spożywanym przez ludzi i zapewniającym im długowieczność. Do Polski kombucha dotarła z Dalekiego Wschodu przez tereny Rosji. Na Kaukazie na początku XX wieku japońska ekspedycja badająca długowieczność mieszkańców kaukaskich wiosek odkryła, iż spożywają oni regularnie ten napój i cieszą się dobrym zdrowiem fizycznym i psychicznym do późnej starości. Wiek wielu z nich przekraczał 100 lat.
Badania nad kombuchą i jej dobroczynnym wpływem na zdrowie człowieka trwają po dziś dzień i ciągle odkrywa ona swoje tajemnice przed naukowcami. Godnym odnotowania jest także fakt zainteresowania polskiej nauki kombuchą. Badania prowadzi m.in. Uniwersytet Medyczny w Łodzi. Jest już dostępna spora literatura poświęcona wpływowi napoju na zdrowie człowieka.
W Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych napój zyskał ogromne uznanie i jest produkowany na dużą skalę i dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w sklepach spożywczych na półkach z napojami.(...)

Oto najważniejsze zalety spożywania napoju z kombuchy:

-wzmacnia układ immunologiczny
-wspomaga zwalczanie łuszczycy
-wspiera profilaktykę przeziębień
-mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych
-hamuje również rozwój grzybicy jelit (zakażenia drożdżakowe, kandydoza itp.)
-reguluje przemianę materii
-reguluje ciśnienie krwi
-odtruwa organizm
-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej
-przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu -cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej)
-zmniejsza objawy menopauzy
-dodaje siły i poprawia koncentrację
-wzmacnia organy: serce, siłę widzenia, stawy, skórę oraz włosy
-łagodzi objawy reumatyzmu
-zmniejsza ryzyko nowotworów
-efektywnie pobudza ślinę i soki trawienne w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit
-wpływa kojąco na układ nerwowy
-skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami
-łagodzi objawy astmy
-zmniejsza poziom cholesterolu
-łagodzi objawy migreny"     (źródło:tu)



Jeśli macię ochotę zgłębić temat to więcej informacji znajdziecie na tym blogu.


Na zdrowie! ☺

Kombucha

5 komentarze:

  1. Super! Niedawno koleżanka przysłała mi grzyba kombuchy, i nastawiam w domu na herbacie z cukrem. Mogę się podzielić grzybkiem, bo on się namnaża :)
    Smak jest fajny, mnie na początku przypominał polską kolę z dzieciństwa :) A.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Łał super! :) muszę jeszcze dokładniej doczytać i się odpowiednio przygotować do produkcji, ale chętnie skorzystam. Dzięki bardzo

      Delete
    2. Łał super! :) muszę jeszcze dokładniej doczytać i się odpowiednio przygotować do produkcji, ale chętnie skorzystam. Dzięki bardzo

      Delete
  2. Zaciekawiłaś mnie, poszukam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) polecam, naprawdę warto spróbować

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION